Salı , Nisan 23 2024

 ‘Fethiye Domatesi’ İhracat Firmalarının Yeni Gözdesi 

Farklı lezzeti, dayanıklılığı, bölgenin coğrafi ve iklim özellikleri ve toprak yapısı ile diğer bölge ürünlerinden ayrılan Fethiye domatesi, ihracatçı firmaların gözdesi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Fethiye Toptancı Hali’nde 1 lira ila 1 lira 40 kuruş arasında fiyat bulan pembe domates, ihracatçı firmaların tercihi oluyor. Fethiye domatesi olarak bilinen ‘pembe domates’ farklı lezzeti, raf ömrünün uzun olması, bölgenin coğrafi ve iklim özellikleri ve toprak yapısı ile diğer bölge ürünlerinden ayrılıyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Fethiye Toptancı Hali’nde komisyonculuk yapan Serdar Kılıç, Fethiye domatesinin raf ömrünün uzun olmasından dolayı cazibesinin fazla olduğuna işaret etti. Kılıç: “Fethiye domatesi çıktığı zaman alıcılarda buraya geliyor. Bu bizim içinde markette satacak olanlar içinde büyük bir avantaj” dedi.

Belerus, Ukrayna, Polonya gibi ülkelere ihracat yaptıklarını ifade eden Kılıç, Muğla Büyükşehir Belediyesi Fethiye Toptancı Hali’nde satılan domateslerin çeşidine göre fiyatlarının da değiştiğini kaydetti. Cherry domates 3 lira 80 kuruş ila 1 lira 80 kuruş, kokteyl domates 1 lira 50 kurul ila 1 lira, salkım domates 1 lira 50 kuruş ila 1 lira 20 kuruş arasında değişiyor.

Öte yandan komisyoncu Serdar Kılıç, Rusya ile yaşanan uçak krizi sonucunda alacaklarını alamayan bir çok firmanın borçlarını ödeyemeyerek battığını ifade etti.

Kılıç:  “2015 yılında Rus uçağının düşmesinden sonra kapanacak mı kapanmayacak mı diye belirsizlik oldu. Ama sonuç olarak Rusya Türkiye’den domates alımını durdurdu. Durdurunca Rusya ile ihracat yapan bir takım şirketler alacaklarını alamadılar ve iflas ettiler. İhracat yapan firmalar iflas edince biz komisyoncularda alacaklarımızı alamadık. Ürün fiyatları düştü. Pazar olmayınca mallar iç piyasaya kaldı ve fiyatlar20-30 kuruşa indi” dedi.

Komisyoncular olarak oldukça zorlu günler geçirdiklerini ve zararlarını karşılayamadıklarını belirten Kılıç; “Burada ürün 2 lirayken nakliyesi, gümrük vergisi, işçiliği derken en az 2 lira daha masrafı var. Ürünler Rusya’ya faklı ülkeler üzerinden gidiyor. Bazen Rus yetkililer kontrol ede

 

rken ürünlerin Türk malı olduğunu öğrenince mallara el koyuyor. Zararımızı ise kimse karşılamıyor. Bunun ücretini paran varsa üreticiye ödüyorsan yoksa ödeyemiyorsun” diyerek dert yandı.

 

Devletin yeni pazarlar bulunması için çalışma yapması gerektiğinin altını çizen Kılıç, komisyoncular ve üreticilerin ekonomik anlamda buna güçlerinin yetmediğini ifade etti. 2 yıl önce düşen Rus uçağının ardından sıkıntıya giren firmaların zararlarını devletin karşıladığını ancak şu anda her hangi bir destek göremediklerini ifade eden Kılıç, devletin tekrar destek vermesi gerektiğini söyledi. İnsanların batmaması ve işlerinin rahat şekilde yürümesi için destek isteyen Kılıç; “Burada birçok firma bu desteği bekliyor. Bizim bu desteğe gerçekten ihtiyacımız var. Eğer biz destek alırsak mevcut pazar bulmak için riske de gireriz” diye konuştu.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …