Cumartesi , Nisan 20 2024

Dünya Çevre Haftası Etkinlikleri

Dünya Çevre Haftası dolayısıyla Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve ilgili STK’lar Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Törende 2018-2019 eğitim öğretim yılında atık pil toplayan ve dereceye giren okullara sertifika ile hediyeler takdim edildi.

Atatürk Anıtı önünde yapılan çelenk koyma törenine Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Başkan Yardımcısı Sabri Oğuz Bolelli, Ak Parti İlçe Başkanı Bekir Eser, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Erozyonla Mücadele Derneği Başkanı Okyay Tirli, ilgili kurumlar, STK’lar ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı.

“HEDEFİMİZ TABİATIN GÖSTERDİĞİ YOLDAN GİTMEK”

Törende konuşan Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Selver Hatice Kabak, Belediyemizin gerçekleştirdiği çalışmalardaki hedefimiz tabiatın gösterdiği yoldan gitmek yani onu tahrip etmeden, onunla uyum içinde yaşamayı başarabilmek ve insanlarımızın tesirlerinin olumlu yönde olmasını sağlamaya çalışmaktır. Ancak Çevresel Kirlenmenin önüne geçebilmek sadece bir kurum ya da kuruluşun tek başına yapabileceği ya da başarabileceği bir durum değildir. Birlik ve beraberlik içinde belediyelerin, sivil toplum örgütlerinin, odaların, işletmecilerin, derneklerin, vatandaşların yani o bölgede yaşayan herkesin tek bir yürek olması ve ortak amaç taşımaları ile elde edilebilir” diye konuştu.

“195.000 ADET KALEM PİL OKULLARIMIZ TARAFINDAN TOPLANDI”

Çevre Mühendisi Selver Hatice Kabak konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Fethiye’den toplam 3509 Kg atık pil toplayan tüm okullarımıza ve minik ama kocaman yürekli çocuklarımıza ve öğretmenlerimize sorumluluk bilinçleri için teşekkür ediyorum. Bir kalem pilin 18 gr olduğu bilindiğine göre toplanan miktar 195.000 adet kalem pilin okullarımız tarafından toplandığını göstermektedir. Diğer yandan bir atık pilin 4 m2 toprak alanı kirlettiği düşünüldüğünde 780.000 m2 toprak alanın atık piller tarafından kirletilmesinin önüne yine Fethiye’deki okullarımız tarafından geçilmiştir. Yani zihnimizde canlanması açısından Fethiye ilçemizin yaklaşık yüzölçümü olarak 3’te 1’ini öğrencilerimiz korumuştur.

Erozyonla Mücadele Derneği Başkanı Okyay Tirli ise yaptığı konuşmada, Fetiye’de bulunan yat çekek yerinin taşınması, derelerin ıslahı ve körfezin temizlenmesi ile ilgili, bakanlıkların devreye girip Fethiye için önem arz eden bu konuların çözüme kavuşmasını istedi.

Erozyonla Mücadele Derneği Başkanı Okyay Tirli; “Öncelikle Sayın Belediye Başkanımız Alim KARACA’NIN Fethiye Belediye Başkanlığı hayırlı olsun. Cam şişenin doğada 4 bin yıI, plastiğin bin yıI, sigara filtresinin de 5 yıIda bertaraf olduğu dünyamızda, acaba bizler gerçekten çevreyi koruyabiliyor ve yaşam alanlarımıza sahip çıkabiliyor muyuz? İklim değişiyor biz neden değişmiyoruz? Topraklarımız denizlerimiz havamız hızla kirleniyor. Başta Devletimiz ve kurumlarımız olmak üzere sürdürülebilir çevre politikaları üretmek zorundayız. Dünyanın kaynakları sonsuz değil. Küresel ısınma gerçeği, dünya nüfusundaki trajik artışlar hepimizi doğaya karşı daha duyarlı yaşamaya davet ediyor. Çevreyi ve doğamızı korumak hepimizin yaşam biçimi olup, sürdürebilir olursa gerçekleşir.

İnsanoğlunun dünyaya ayak bastığından beri kendi çıkarları uğruna doğaya zarar verdiği diğer canlıları yok ettiğini biliyoruz. Fethiye’mizde 23 yıldır çevreci kimliğimizle ben ve arkadaşlarım gönüllü olarak çalışmaktayız. Fethiye belediyesi çevre koruma müdürlüğü sıfır atık projesi başta olmak üzere ambalaj atıkları ve tehlikeli atıklar konusunda nüfus bazında Türkiye’de ilk sıralarda. Bu başarı Fethiye esnafının ve halkının ne kadar duyarlı olduğunu göstermektedir. Tabi ki bu yeterli değildir Fethiye’mizde aşırı nüfus artışı ormanlarımızın yeterince korunamaması yaz aylarında yaşadığımız orman yangınları sonucu katledilen ağaçlarımız neticesinde tehlike çanları çalmaktadır. Fethiye’mizde örenden başlayan ve kanallar tarafından taşınan topraklarımız    yağışlarla birlikte Fethiye körfezini doldurmaktadır. Oysa Fethiye halkı Fethiye körfezinde denizde girmek istemektedir. Bu mümkündür ama bu konu Fethiye belediyesinin sorumluluğunda değildir. Bu konuda yetkili olan Çevre ve orman bakanlığıdır. Sayın Bakanımızdan bu sorunun çözülmesini rica ettik etmeye de devam edeceğiz. Sivil toplum olarak bu anlamlı günde. Sayın Bakanımızda Fethiye körfezine akan derelerin ıslah edilmesi Fethiye körfezinin temizlenip bir daha dolmaması konusunda çalışmaların bir an önce başlamasını rica ediyoruz. Büyük şehir belediyemizden başta şövalye adası olmak üzere bazı otellerinde kanalizasyon sistemine bağlanmasını rica ediyoruz. Yine büyükşehir Belediye başkanımızdan esen köy, Kara çulha mahallelerinin kanalizasyona bağlanmasını rica ediyoruz. Fethiye Belediye Başkanımızdan özellikle kış aylarında yaşadığımız hava kirliliği konusunun çözülmesi rica ediyoruz. Yat çekek yerinin bir an evvel bilim insanlarının uygun gördüğü alana taşınmasını rica ediyoruz.

Turizm sektörünün üst sıralara taşınabilmesi için doğada ve denizlerde yaşayan canlıların korunması yaşatılması gerekir. Unutulmamalıdır ki Turistler bizim gözbebeğimiz gibi korumaya çalıştığımız doğamıza geliyor. Siyaset artık topraklarımızın ve doğamızın korunmasına müdahil olmalı. Biz sivil toplum kurumları olarak tecrübelerimiz ve bilgimizle kurumlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yaşadığımız yüzyılda nüfus artışı ve ekonomik sorunlar bizlere daha çok kullanabilir toprak, yaşanabilir çevre, bilinçli kalkınma gerektiriyor. Onun için her şeye hayır değil koruyarak kullanma çözümlerini oluşturmak zorundayız. Fethiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma gönüllüleri olarak Eğitimde farkındalık yaratmak için çalışma başlattık. Ekolojik tanımlı sıfır atık ve çevre projesi. Bu projede öncelikle gençlerimize içtiğimiz suyun nereden geldiğini, güneşin nereden doğduğunu, toprakların nasıl oluştuğunu, Toprak olmasa ne olur, ve her çöp atık değildir, Konularında eğitimlerimiz emekli çevre öğretmenimiz tarafından verilmektedir.

5 Haziran dünya çevre gününde çevre ve doğayı koruma konusunda çalışmalar yapan biz sivil toplum örgütlerine desteklerini esirgemeyen Başta sayın Fethiye Kaymakamımız, Büyükşehir başkanımız, Fethiye Belediye Başkanımız, Fethiye ilçe milli eğitim müdürümüze, Fethiye deniz ticaret odamıza ve Fethiye Ticaret odamıza teşekkür ederiz.

HEDİYELER TAKDİM EDİLDİ

Konuşmanın ardından atık pil yarışmasında dereceye giren okullara hediyeler takdim edildi. Yarışmada Fethiye Gazi Ortaokulu 950 kg. atık pil toplayarak birinci, Silkar Ortaokulu 530 kg. toplayarak ikinci, Vali Recai İlkokulu 440 kg. toplayarak üçüncü, Menteşeoğlu Şehit Orçun Munyas İlkokulu 354 kg. toplayarak dördüncü ve Kaymakam Mustafa Karslıoğlu İlkokulu ise 308 kg. atık pil toplayarak beşinci olmuştur. Dereceye giren okullara plaket verilerek, basketbol, voleybol, futbol topları, raket, fidan ve çeşitli elektronik eşyalar hediye edildi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …