Fethiye’nin Karaçulha mahallesinde toptan sebze hali yakınlarında salça fabrikaları için alım yapan ilgililer, günde tonlarca domatesi salça fabrikalarına gönderiyor. Fethiye’de kasası toptan 40-50 kuruşa kadar düşen domateste ihracat ve iç piyasaya yaramayan ürünler çöp yerine salçaya gönderiliyor.
Daha 1 ay öncesine kadar İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde kilosu 8-10 TL’ye çıkan ve Büyükşehir belediyelerinin bu yüksek fiyatlar nedeniyle tanzim satışlar oluşturduğu domates, Fethiye’de toptan kasası toptan 40-50 kuruşa kadar düşünce ihracat ve iç piyasaya yaramayan domatesler eskiden dere kenarlarına çöpe dökülürken, şimdi kasası 30-40 kuruştan salçaya gönderiliyor. Fethiye’nin Karaçulha mahallesinde toptan sebze hali yakınlarında salça fabrikaları için alım yapan ilgililer, günde tonlarca domatesi salça fabrikalarına gönderiyor. Vatandaşlar ”Çöpe atacağımız el emeği göz nurumuz domatesin salça olarak değerlendirilmesi çok iyi oluyor. En azından pazara getirdiğimiz domatesin iyilerini satıp kalanını salça fabrikalarına kasası 30-40 kuruştan satarak akaryakıt giderimizi karşılıyor. Dere kenarlarının da çöplüğe dönmesi önleniyor. Ancak bizim kasasını 30-40 kuruştan verdiğimiz domatesin salçasını 8-10 TL’den alıyoruz” dediler.
Domatesin fiyatının bir anda düşmesinden dolayı üzüldüğünü söyleyen salça fabrikaları için domates alan Selahattin Daşar; ”Hayatın bittiği an şu anda ben bu işi 15 yıldır yapıyorum. Vatandaşın geçimini sağladığı domates fiyatı bir anda düştü. Vatandaşın 3 ila 10 TL’ye sattığı domatesin kasası ile günlük 15 tır çıkardığımı biliyorum. Öyle bir salçacılık döneminin içinde bulundum. Şu anda burada yine salça için vatandaşların domateslerini alıyoruz. Salça, şuan iç piyasanın yüz akıdır. Çiftçiye bir ek kazanç yoludur” dedi.
Üretici Veli Aka ise ”Salçacılar imdadımıza yetişti. 2. 3. el domatesler halde alınmayınca geriye götürülecekti. Biz de salçacılara kasası 40-50 kuruştan satarak değerlendiriyoruz” dedi. Aka; ”Çiftçileri, domates üreticilerini düşünen yok. Salçacılardan başka sahip çıkan olmadı. Domateslerimiz ihracatlık domates gibi kalite süper fidanlar olmuş. Kilosu 1 TL 50 kuruş. Biz nasıl yapacağız bu işi, çiftçi mağdur durumda kime dokunsan ağlıyor. İlacın gübrenin fiyatını bilen yok kredi borçları yine ödenmedi. 1 ton domates 400 TL çiftçinin durumu bitik” ifadelerini kullandı.