Cumartesi , Eylül 7 2024

Dijital Platformda Fethiye Nerede?

Veri Tabanlı Dijital Kent Portföyü üzerine yazılımlar geliştiren yenidünya dijital ajansın sahibi Özgür Devrim Kurt ile Global dünyada dijital pazarlama ve sosyal medyanın önemi konusunda röportaj yaptık. Röportajımızın birinci bölümünde Kurt bazı bilgiler verdi.

Özgür Devrim Kurt; “Öncelikle şunu düzeltmek isterim. Turizm Konseyi’nde ben sadece yaptığımız yazılım ile ilgili bilgi ve fikirlerimi beyan ettim. Yeni Dünya Ajansı Firmamız 16 kişilik bir ekipten oluşmaktadır. Sunum işi yazılımcımız ve Yazılım Koordinatörümüz Tolga Yaba tarafından yapılmaktadır. Fikir ve saha yönetimi danışmanlığı benim görevim. İşin yazılım kısmı, editör, saha çekimleri proje kısmı, proje ekibi, yazılım koordinatörlüğünden oluşan bir ekip ile çalışmaktayız. Ekibimiz Ankara’da olduğu için, Turizm Konseyi uygun görürsen bir hafta önceden hazırlıklarımızı tamamlayıp, gerekli sunumu yaparız.”

Afyon’da 3 Ayda Neler Yapıldı?

Veri Tabanlı Dijital Kent Portföyü üzerine yazılımlar geliştiren yenidünya dijital ajansın sahibi Özgür Devrim Kurt, yeni projelerle turizmi daha da gelişmesi için çalışmalar yapıyor. Yaklaşık 3 aydır Afyonkarahisar İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün sürdürülebilir turizm adına veri tabanlı yazılımını yapan firma sahibi, 3 aylık çalışmasıyla kente şimdiye kadar karavan turizmi, amatör balıkçılık kazandırsa da sadece start verilmesini beklediği gözlem turizmi, eko turizm ve kültür turizminin yanı sıra araştırma ve gençlere yönelik kendin hikayeni yarat adı altında yeni bir trend başlatmaya hazırlanıyor. Yurtdışında da uzun zaman geçirmiş olan kurt veri tabanlı yazılımıyla Fethiye’ye bu konuda Fethiye Turizm Konseyi ve Fethiye Belediye ile işbirliğine hazırız.

Tespit Edilen Bulgular Nelerdir?

Yaptığı hem görsel hem de okuduğu ve doğruluğunu tespit ettiği bulgularla Özgür Devrim Kurt bu konuda şunları özetledi:  “Turizm de kendimizi yenilememiz gerekmekte hem Fethiye hem Muğla olarak. İşte tam olarak bu noktada Afyon’da bunu yapmaktayız. Çağ değişiyor teknoloji değişiyor arz ve talepler değişiyor. Değişen çağ kendi insan modelini oluşturup, yeni ihtiyaçları da beraberinde getirdiği gibi yine kendi arzını da doğal olarak oluşturmaktadır. Her yıl değişen yaş gruplarına göre destinasyonlar, tesisler, konseptlerde değişmekte, bu nedenle turizm artık birden fazla etmenden oluşuyor. Önceden turizm cazibe merkezleri arasında tercih sebebi olmak için uygun fiyat, deniz, kum, güneş ve manzara paketi vadetmek büyük ölçüde etkiliydi. Ancak artık deneyimsel seyahat döneminde yaşıyoruz. Özellikle genç kitleleri bir yere çekmenin yolu onlara bir macera, deneyim ve kültür tanıma fırsatı vermekten geçiyor. Bu nedenle konfor, lüks eğilimlerinin yerini tecrübeye dayalı deneyimsel aktiviteler, durağan ve klasik seyahat anlayışın yerini ise hikâyesi olan, öğretici, kinetik ve alternatif seyahat trendleri almaya başladı. Bizde Afyonda bunları göz önüne dayanarak Yaptığımız Veri tabanlı Yazılım ile Sürdürülebilir turizmin yolunun her yaşa göre bir turizm rotası oluşturmaya karar verdik. Avrupa’da ki yaş ortalamalarını ve seyahat alanlarının yanı sıra o ülkelerdeki en çok satan kitapları yeni trend okunan yazarları da araştırma fırsatımız oldu. . (Almanya, İsveç, Danimarka, Finlandiya, diğer yandan yeni Zelanda Avustralya ….gibi).. Araştırmalar sonucu savaş esirlerinin tutulduğu, büyük taarruzun başladığı cephe savaşlarının verildiği Afyonkarahisar’da neden cephe ve tarih turizmini de geliştirmiyoruz fikrini verdi. Yani hayatım da hiç bulunmadığım kentte 20nin üzerinde turizm kollarını keşfetme fırsatımız oldu. Yazılıma her ne kadar Nisan başlarında başlasak da sadece üç ay bölgeye hangi tür turizmin iç ve dış Pazar olacağını araştırdık ve yazılımlarımız bu doğrultuda başladı Sosyal medyanın da bu tatil anlayışı, trendleri belirleme ile ilgili önemli bir bağımsız değişken olduğunu söylemeliyiz, artık bilgiye ulaşma hızı çok yüksek. Bu doğrultuda Hedef kitle doğru Pazar  ve doğru yazılım ve tabiki bu üç unsura yön verebilmek için yaklaşık 30 yıllık bir turizm geçmişinizin olması yazılımcılarınızı koordine etme konusunda oldukça fayda sağlıyor.

Fethiye ve Muğla Olarak Turizmde Neredeyiz?

Özgür Devrim Kurt, İnternetten ve sosyal medyadan edindiğm bilgileri paylaşmak isterim: “Projelerini Şöyle Sıralada: “Turizmde son on yıldır deniz-kum-güneş pazarından Heyecan-Eğlence ve öğreti geçişini izlemekteyiz. Yani yaş aralıklara beklentilere doyumlara ve fırsat aralıklarına göre turizm her an kabuk değiştiren bir sektör olma durumunda. Yine okuduğum bir yazı aynen hiç kesintisiz şöyle devam etmekte:

Sürdürülebilir Turizm: Yeni tüketicinin önem verdiği bir başka nokta, eko turizm, yani doğaya saygı, geri dönüşüm, karbon salınımı gibi yeşile dair özellikler trend. İklim değişikliği, doğal afetler ve turizm kalabalığı, popüler destinasyonlarda küresel turizm sektörünün karşı karşıya olduğu problemlerden bazıları. Ancak sürdürülebilir turizmin yükselişiyle bu problemlerin çözülmesi bekleniyor. Diğer önemli konu ise yerellik… Bulunduğu bölgenin özelliklerini yansıtmak, konuklarını bu konuda aydınlatmak, tesisleri özgün kılan ve bir adım öne çıkaran bir başka ayrıntı.

Kuşaktan Kuşağa Seyahatler: Büyükbaba ve büyükannenin torunlarıyla gezmeye gittiği çok kuşaklı geziler gittikçe daha da yaygınlaşıyor. Birçok emekli insanın da seyahat etmek istemesi sebebiyle, bütün aile birlikte tatile gitmek ebeveynler üzerindeki baskıyı azaltıyor. Çok kuşaklı seyahatler sayesinde farklı yapılardaki aileler birbirleriyle daha da yakınlaşıyor ve yeni anılar biriktiriyor. Dünyanın dört bir yanından birçok tur şirketi de yemek kursları, yürüyüş turları, gemi seyahatleri ve bunun gibi her yaş grubuna hitap edecek aktiviteler sunarak bu yeni popülerleşen sektöre hizmet ediyor.”

Bu Konuda Geç Kalınmış Mıdır?

“Tabi ki bir geç kalınmışlık söz konusu. 2015- 2017 yılları arasında başlattığımız Türkiye’nin İlk Bakanlık Tescilli navigasyonlu kent portföyü Fethiye Guidebook veri tabanlı projemiz o gün revizyonda olsaydı emin olun elimizde 4 yıllık ciddi bir veri tabanı olur, ve çok gelişmiş bir uygulama(APİ) sahip olurduk. Buda bize yukarda belirtmiş olduğum gibi, değişen turizm trendlerini görmemizi, revizyon yapmamızı sağlar. Bu yönde otelcilerimizi ve turizm sektöründen yararlanan Pazar paydaşlarımızı doğru şekilde bilgilendirip, öncülük edebilirdik. Bazı kararları erken alırsak fayda sağlar. Tabi ki broşürlerin önemi ve katkısı tartışılmaz. Ama bilişim dünyasında Dijital kent rehberiyle fuarlarda olmak yarar sağlar. Herhangi bir Ajans ile başlanırsa, fuarlara dijital kent portföyü ile ilçemiz broşürlerin yerine tanıtımımızı uygulama (APİ)Üzerinden yapılması daha kapsamlı olacağı düşüncesindeyim. Bunun karar mekanizmaları STK’lar, Odalardır. Gerek Oda başkanlarım gerekse STK bu çalışmalar ve arayışlar içinde oldukları için kendilerini bir kez daha tebrik ediyorum. Fethiye Turizm Konseyi sürdürülebilir turizm için emin adımlarla yürümekte. Bir kez daha tüm iştikakçıları bir Fethiyeli olarak tebrik ediyorum.”

About egegazetesi

Check Also

Fethiye’ye Yeni Pazar Alanı

Fethiye Belediyesinin Ağustos ayı olağan Meclis toplantısı gerçekleşti. Toplantı esnasında farklı konularda Meclis üyelerini bilgilendiren …