Salı , Eylül 10 2024

Çekirge İle Mücadele Çalışmaları

Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğünce İlçeye bağlı Dodurga Kızılcık ve Belceğiz , Kabaağaç Dip, Ortaköy Sazak mevkilerinde bulunan çekirge garsiyat sahaları kontrol edildi.

İlçe Müdürlüğü Bitki Koruma Birimi çalışma hakkında verdiği bilgide;” Geniş ve toplu alanlarda yayılış gösteren ve topluca Mücadelesi gereken zararlı organizmalara karşı girdileri kısmen Devletçe karşılanan ve mücadelesi çiftçiler tarafından yapılan Mücadele şeklidir. Mülkiyeti kime ait olduğuna bakılmaksızın tespit edilen çekirge yumurta bırakma alanlarında çekirge çıkışları muhtemel olan yerlerin Müdürlüğümüzce kontrol altında bulundurulmakta inficarları müteakip nimfler toplu halde iken mücadele yapılması sağlanmaktadır.

Birçok kültür bitkisini yemek suretiyle büyük zararlara neden olan çekirgelerin Ülkemizde ona yakın türü zararlı olmaktadır. İlimizde, en yaygın bulunan türleri görülme ve zarar yapma sırasına göre Yeşil Çekirge ve Kara Çekirgedir. İlkbahar ve yaz aylarında bitkileri yemek, sapları kesmek suretiyle zarar yaparlar. Genç bitkilerde zarar çok yüksek olur. Çok yıllık bitkilerin sürgün ve filizlerini, yaprak ve çiçeklerini hatta dane ve meyvelerini yerler. Bazılarının virüs taşıdıkları tespit edilmiştir. Yeşilçekirgeler çayır ve otlaklarda, bağ ve meyve fidanlarında, Kara çekirgeler yeni gelişen tohumların kök ve sapında, bağlarda omcaların körpe filizlerinde, sebze lerde, pancarda beslenir ve zarar yaparlar. Sığırcık, leylek, karga, serçe, keklik vb. tüm kuşlar doğal düşmanıdırlar. Kültürel önlem olarak toplu haldeki yumurtlama yerlerinin sürülerek yumurtaların yok edilmesi yöntemi, yoğunluğu azaltmak yönünden yararlı olabilir. Çekirge ilaçlı mücadelesi ise nimf ve ergin mücadelesi şeklinde yapılır. Yapılan sayımlarda en az 75 adedinin 4-5 dönem nimfler görüldüğünde mücadele yapılır. En etkili mücadele teknik tavsiyelere uymakla mümkündür.” Dedi.

İlçe Müdürü Engin MARAŞLI ise; Çekirge geniş ve toplu alanlarda yayılış gösteren ve topluca mücadelesi gereken zararlı organizmalara karşı girdileri kısmen Devletçe karşılanan ve mücadelesi çiftçiler tarafından yapılan mücadele şeklidir. Çekirgeler, özel mülk olmayan sahalarda çıkarak kültür bitkilerine yayılmak sureti ile önemli ölçüde zararlı olabilmektedir. Bu şekilde çiftçilerin bağ, bahçe ve tarlasında olmayan; hazine arazileri, meralar, köyün ortak alanları vb sahalarda çekirge mücadelesi yapılması gerektiği zaman Devlet Yardım Mücadelesi şeklinde yapılmaktadır. Bölgemizde bir önceki üretim sezonunda Kabaağaç mahallemizin 50 dekarlık alanında toplu kimyasal mücadele yapıldı. Çekirge mücadelesi öncesi köy muhtarlarıyla toplantılar yapılarak, muhtarlar aracılığıyla vatandaşın bilgilendirildiğini kaydeden Maraşlı, İl Müdürlüğü’nden temin edilen zirai ilaçlarla mücadelenin yapıldığını aktardı. Bu yılda düzenli şekilde kontrollerimiz devam etmektedir. Amacımız köydeki tarım alanlarını çekirge zararlarından korumak” dedi.

About egegazetesi

Check Also

MİTİNG HAVASINDA HALK BULUŞMALARI

Seydikemer Belediye Başkanı Önder Akdenizli tarafından mahallelerde başlatılan halk buluşmalarına vatandaşların yoğun ilgisi devam ediyor. …