Çarşamba , Mayıs 8 2024

Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıldönümü

Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümü ve 18 Mart Şehitler Gününü gururla andık. Türk milletinin küllerinden yeniden dirildiği Mehmetçiklerin büyük bir kahramanlık örneği gösterdiği ve Çanakkale destanını yazdırdığı, Mustafa Kemal Atatürk’ün efsaneleştiği ve Türk harp tarihine altın harflerle kazanmış Çanakkale Zaferinin 104. yıl dönümü Fethiye’de de çeşitli tören ve etkinliklerle kutlanırken şehitlerimiz de saygı ile anıldı. Fethiye Uğur Mumcu Parkı Şehitler Anıtı önünde yapılan törene yoğun katılım oldu. 

Fethiye’de Şehitler Anıtı önündeki törene Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Cumhuriyet Başsavcısı Kurtça Eker, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye Garnizon Komutanı Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Sedat Karabay, Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Süleyman Şahin’in yanı sıra, AK Parti ilçe başkanı Bekir Eser, CHP İlçe başkanı Ali Özgür Kullukçu, İYİ Parti ilçe başkanı Suat Aybek, AK Parti Fethiye belediye başkan adayı Muhuttin Kayabaş, İYİ Parti Fethiye belediye başkan adayı Nagihan Bulut, Vatan Partisi Fethiye belediye başkan adayı Selçuk Selvi, oda başkanları,  sivil toplum kuruluşları başkan ve üyeleri ile daire amirleri, askeri erkan, gaziler ve şehit aileleri ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Törende Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Süleyman Şahin şehitler anıtına çelenk sundular. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Tüm şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşımız gururla söylendi. Ardından bir manga asker tarafından havaya saygı atışında bulunuldu.

Türk Harp tarihine altın harflerle yazılan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yılı nedeniyle günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Şehit Orçun Münyas’ın kız kardeşi Elif Nalbantoğlu yaptı.

ÇOK ŞEHİT VERDİK

Nalbantoğlu “bugün Türk milletinin küllerinden yeniden dirildiği, Mehmetçiğin bir kez daha abideleştiği Mustafa Kemal Atatürk’ün efsaneleştiği ve Türk harp tarihine altın harflerle kazınmış bir kahramanlık ve varoluş destanı olan Çanakkale zaferinin 104. Yıl dönümüdür. Bugün ölüm şerbetini içenlerin Allaha kavuştukları, barutun kanla, kanın canla, canın vatan, namus ve bayrak uğruna destanlaştığı gündür dedi. Elif Nalbantoğlu Çanakkale den kurtuluş savaşına, köreden Kıbrıs harekatına, terörle mücadeleden 15 Temmuz’a, Elbab’dan Afrin’e kadar ülkemizin dört bir yanından pek çok şehit verdik. Onlar cesurdu onlar canlarını büyük Türk milleti için veren aziz şehitlerimiz oldular diyerek “Aziz şehitlerimiz tertemiz kanlarınızla suladığınız kutsal vatan toprakları bugüne kadar olduğu gibi sonrada Türk Askeri ve Türk Milleti tarafından en kutsal emanet olarak Muhafaza ve Müdafaa edilecektir dedi.

KAHRAMANCA ŞEHİT OLDULAR

Fethiye Garnizon Komutanı ve Fethiye Askerlik Şubesi başkanı Binbaşı Sedat Karabay’da 104 yıl önce bugün 18 Mart 1915’de Çanakkale boğazının denizden geçilemeyeceğini tüm dünyaya gösterildiği ve Deniz Zaferinin ilan edildiği gündür. Bu tarih TBMM genel kurlunda 4768 numaralı kanun ile 2002 yılından itibaren Aziz vatanları için canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimizin anmak maksatıyla aynı zamanda “Şehitler Günü” olarak kabul edilmiştir. Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen milletimizin kahraman evlatlarının şehadeti ve gaziliği pahasına kazanılan bu zafer, İstiklal Harbimize ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyetine giden bu yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur dedi. Binbaşı Sedat Karabay 18 Mart 1915’de Çanakkale de yaşanan destanı da hatırlattığı konuşmasında “Şanlı tarihimiz bütün görkemi ile yerini alan ve tüm dünyaya karşı azmin, cesaretin ve fedakarlığın sayısız örneklerinin sergilendiği Çanakkale Savaşı, vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletinin vatanı için hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin en güzel örneklerinden birisidir. Üzerimizde yaşadığımız toprağı vatan yapan bayrağımıza renkine kanları ile veren kahraman şehitlerimiz manevi varlığınızdan aldığımız güçle, vatanımıza yönelik her türlü tehdite karşı her şart altında üzerimize düşen görevi yapacak ve size layık olmaya çalışacağız” dedi. Törende Reyhan Gül Çardak isimli öğrenci “meçhul asker” isimli şiirini okudu. Ardından Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner Şeref defterini imzaladı. Tören sonunda Kaymakam Muzaffer Şahiner ve protokol üyeleri Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneğini ziyaret ederek Dernek Başkanı Süleyman Şahin’den üyeler ve sorunları hakkında bilgi aldılar. Bu arada Fethiye Merkez Yeni Cami İmam Hatibi Yusuf Demirci Kuran-ı Kerim okudu. Fethiye Müftüsü Hamdi Uzunharman da tüm şehitlerimiz için duada bulundu.

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …