Cumartesi , Nisan 20 2024

Çalış Plajı Kumsalı Temizleniyor

Fethiye’de caretta caretta üreme alanı olan Çalış Plajı kumsalı, traktör yardımıyla temizlendi. Dünyada gün batımı ve yakamozun en güzel izlendiği, Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı Çalış Plajı kumsalı Çalış Turizm Tanıtma Derneği ekipleri tarafından traktöre bağlanan taş toplama ve kum eleme aracıyla temizleniyor.

Her yıl sezon başında kumsalı temizlediklerini belirten Çalış Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, 2,5 kilometre uzunluğundaki kumsalı taşlardan arındırdıklarını söyledi. Ay, “Böylece kumun kalitesi artıyor ve kış boyunca toplanan pislikler plajdan arınıyor. Kumsalı yıllardır temizlediğimiz için kumun kalitesi arttı. Kumsal bölgemizde caretta carettaların yumurtlama alanları arasında yer alıyor. Son yıllarda artış gösteren yuvalama sayısının da yapılan temizlik çalışmalarının etkisi olduğunu düşünüyorum. Bölgemize sahip çıkıyoruz. Ama bölgeye gelen yerli ve yabancı misafirlerimizde kumsalı daha temiz tutmak için özen göstersinler. Doğamıza, tabiatımıza, denizimize sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.

Çalış Plajında 2 kilometrelik bir alana emniyet şeridi atacaklarını belirten Ay, “O zaman daha güzel ve hoş bir plajımız olacak. Deniz yüzeyinden gelen bazı pislikler bu emniyet şeridine takılacak. Güvenlik açısından da bunu yapmamız gerekiyor. Çalış olarak sezona da 1 Mayıs’ta başlayacağız” ifadelerini kullandı.

Yerli ve yabancı vatandaşların yaz aylarında sık sık şikayetçi olduğu deniz kirliliği konusundaki bir soruya da cevap veren Ay, “Genellikle bu kirliliği temmuz-ağustos aylarında yaşıyoruz. Bu konuyu Kaymakam, Sahil Güvenlik ve Emniyet yetkilileriyle de konuştuk. Temmuz-ağustos aylarında arıtması olan büyük-küçük bütün otellerin çok iyi denetlenmesi gerekiyor. Bu yapıyor, şu yapıyor değil, insan geliyor ki deniz kirleniyor. Çalış bölgesinde konaklama sektörü full doluyor. Demekki arıtma sistemleri daha sık denetlenmesi gerekiyor. Çünkü deniz, güneş, kum üçgeninde para kazanan bir ilçeyiz. Doğamıza sahip çıkmazsak, bunlarda elimizden giderse Çalış, Ölüdeniz giderse Fethiye kalmaz. İnsanlar bu denizi görmeye geliyorlar. Yerlisinden yabancısına bizlerin daha çok sahip çıkması gerekiyor” diye konuştu.

Erken seçim kararı alındığı taktirde bunun turizme etkisi olup olmayacağı sorusuna Ay, “Bir günlük bir olay ama o seçim stresi yerlileri etkiliyor. Yabancı turistler için şenlik havasında geçiyor ama yerli turistlerin 2-3 gün tatile gelmesini etkileyebilir” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …