Seydikemer Devlet Hastanesinde kişi başı yemek birim fiyatı 95 TL altına, Fethiye Devlet Hastanesinde aynı şartlarla kişi başı yemek birim fiyatı yaklaşık 306 TL’ye. Seydikemer gibi ihale edilse 5 aylığına 13 milyon 560 bin Tük Lirası ödenecekti. Ama yapılmadı, 5 aylığına 46 milyon 114 bin 579 Lira 82 kuruş ödeyecek şimdi. Kişi sayısı ve çarpanı yapıldığında aradaki farkın hesabı kimden sorulacak?
NEDEN SOYGUN GİBİ İHALE!…
Fethiye Devlet Hastanesinde 23.12.2025 günü Soygun gibi ihale yapıldığı öğrenildiğini siz değerli okuyucularımız ve Fethiye’deki yetkililerin okuması için yayınlamıştık. Seydikemer Devlet Hastanesi 350 kişilik ihaleye çıkıyor, kişi başı ödenmesi gereken bedel 95 Türk Lirasından açık ihale usulü ile inanılmaz kırım alarak, 3 aylığına malzeme dahil yemek hazırlama, pişirme dağıtım ve sonrası hizmetleri işini ihale ile veriyor. Fethiye Devlet Hastanesi içerik olarak aynı işi kişi ve personel sayı oranı fazla olmasına rağmen yaklaşık 306 Türk Lirasına 5 aylık ihale veriyor. Çok gülünç sembolik bir kırımla İstanbullu bir firmaya veriyor. Seydikemer’deki ihaleyi alan firmada aynı şekil ve şartlara haiz çalışıyor, Fethiye Devlet Hastanesi yemek ihalesini alan firmada aynı koşul ve şartlara tabi olduğu biliniyor. O zaman bu aradaki uçurum fiyat nasıl oluşuyor? 95 TL ‘ye yemek yapan veren firma yanlış hesap mı yapmış oluyor, yoksa taaa İstanbul’dan gelen mi ? Bir yerde bir para kaçağı var!. Ama bu kaçağı bizler değil, bizim görevimiz kamuoyu adına yazmaktır. İhalede yapılan farklıları ilgililere aktarmak ve onların okumasını sağlamaktır. Bundan sonrası Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık İl Müdürlüğü, Muğla Valiliği, Fethiye Devlet Hastanesi Başhekimliği, Fethiye Kaymakamlığı, Fethiye Başsavcılığının bulup dolaylı yönüyle Türkiye Cumhuriyeti hazinesinden alınan ve aynı zamanda tüy bitmemiş yetimin hakkının teslim edeceğine inanıyoruz.
Bizler SORDUK, Cevap GELMEDİ.
Devletin temel bekçileri kendisine çalışan değil, halk için çalışandır. Gazetecilikte bir nevi kamu görevidir. Görünmeyeni, göstermek, yanlış olanı kamuoyuna duyurmak, devletin milletin hakkını savunmaktır. Bizde Ege Gazetesi ve Haber Kanalı olarak iki ilçe arasında yapılan iki yemek ihalesindeki farklıları anlaşılabilir şekilde kamuoyu aktarmaya kamu zararı var veya oluştuysa rücu edilmesine vesile olmak isteriz. İhalede kusuru olan varsa da kamuoyu vicdanın rahatlaması için yetkilerden gerenin yapılmasını halk adını isteriz. Bizler geçen sayımızda usulüne ve adabına uygun şekilde sorularımızı sorduk. Aradan geçen günde bize ulaşan resmi bir söz hakkı ve sorulara cevap verilmedi. Bizler yine de kurumlarımızı yıpratmadan sormaya devam ediyoruz.
Aradaki Fiyat Farkı NEDEN?
Fethiye Devlet Hastanesi kişi başı bir yemeği 306 TL’ye 5 aylığına ihale ederken, Seydikemer Devlet Hastanesi kişi başı yemeği 95 TL’ye 3 aylığına ihale ettiği öğrenildi. 2 Hastanede devletin, iki hastanede aynı şartlara haiz. İki hastane personeli de devletin personeli iken neden, Fethiye Devlet Hastanesi tek bir firmanın sembolik bir kırımla ihaleyi almasına ve işe başlamasını uygun buldu? Seydikemer Devlet Hastanesi aynı bölgeye hizmet vermesine rağmen teklif değil de, açık ihale usulünü seçti acaba neden? Şimdi kamuoyu iki devlet hastanesinde aynı şartlarla yapılması gereken ama yapılmayan yemek ihalesindeki uçurum fiyat farkı neden ve nasıl bir sonuç bulacak bunu merak ediyor.
Şimdi İyi Anlaşılsın Diye SORUYORUZ?
Sorumuz bu ihaleyi yapanlara ve onaylayanlaradır. Etkili yetkili olan kim varsa onlara kamuoyu adına, millet adına, halk adına evirmeden kıvırmadan soruyoruz. Bu durumda Yemeği yiyenler belli. Ama aradaki fiyat farkını kim, kimler neden sormadı? Neden Devletin hastanesi bir şirkete mahkum edildi? Seydikemer gibi ihale edilseydi, 5 ayda ödenecek bedel, devletin kasasından 13 milyon 560 bin Tük Lirası çıkacaktı. Şimdi 5 aylığına 46 milyon 114 bin 579 Lira 82 kuruş ödeyecek. Yapılan araştırmalar neticesinde, Fethiyeli aynı işi yapan firmalardan alınan yaklaşık maliyetlere göre yaklaşık bu işin kırımla 20 milyon Türk Lirasına yapılacağı vurgulanmıştır. Bu aradaki yaklaşık 26 milyonluk bedelin hesabı kimden sorulacak? Kim verecek?. Biz yaptık oldu mu denilecek? Kaldı ki araştırmanın afaki olduğu söylenir ise dispanser sokakta bir işletmede yapılan farklı menüler bile her şey dahil 150 TL’dir. Kaldı ki bu işletmede bu menüden para kazanıyor, işçi parası, kira bedeli, yemek yapmak için alınan malzemelerinde bedellerini ödüyor ve üstüne üstelik gelir elde ediyor.
1 – Fethiye Devlet Hastanesi İdari birimi veya yetkililer, ihalenin onay sürecinde Seydikemer ihalesine 15’den fazla firma katılırken buraya neden katılan yok diye sordu mu?
2 – Seydikemer Devlet Hastanesi açık ihale usulünü seçmiş, Fethiye Devlet hastanesi neden çağırı yöntemini seçti diye hiç merak ettiniz mi?
3 – Seydikemer Devlet Hastanesi yemek birim fiyatını 95 TL’nin altında alımını yapmışken, Fethiye Devlet Hastanesinde nasıl olurda bir kişi yemek ücreti ek maliyetler oluşmadan yaklaşık 306 TL olur diye sordunuz mu?
4 – Seydikemer Devlet Hastanesi 350 kişiye ihale açtı, Fethiye Devlet Hastanesi en az yaklaşık 1000 kişiye ihale açtığı halde neden Seydikemer’den daha fazla kırım alınamadı?
5- Fethiye Devlet Hastanesi 5 aylığına 46 milyon 114 bin 579 Lira 82 kuruş ödeyecek, Seydikemer Devlet Hastanesi 3 aylığına ödeyeceği fiyat bellidir. Bu aradaki fiyat farkı ne OLACAK?
6 – Fethiye Devlet Hastanesi 220 yataklı, personeli oturmuş deneyimli olan yılardır ihale yapan bir hastane olması gerekirken, Seydikemer Devlet Hastanesi 150 yataklı daha yeni bir hastane ve yeni personelle çalışıyor. Hangisi daha çok kırım alması gereken hastane?
Biz Ege Gazetesi ve Haber Kanalı olarak hiç kimse ile husumetli değiliz. Bizim gazetecilik anlayışımız önce devlet, sonra millettir. Buradaki farklıların giderilmesi kamuoyunun vicdanın rahatlatılması adınadır. Bu tür haberlerin çıkması yapılması kamu denetçiliğini görevini gerektirir. Bizlerde bu tür olayların daha dikkatli, yapılabilmesini sağlamak adına gazetecilik görevimizi yerine getiriyoruz. Bu haber Ege Gazetesi ve Haber Kanalı adına Mesut BÖLÜK tarafından yapılmıştır.
Ege Gazetesi Fethiye Bölgesi Haber Sitesi