Perşembe , Mart 28 2024

45 YILDIR ELEKTRİKSİZ

Muğla’nın Seydikemer İlçesi Kayadibi Mahallesi’nde 45 yıldır elektrik bekleyen vatandaşlar, sorunlarının bir an önce çözümlenmesini bekliyor.

Evlerine elektrik şebekesi döşetmelerine rağmen yıllardır elektrik bekleyen vatandaşlar, buzdolabından televizyona, çamaşır makinesinden bulaşık makinesine kadar hiç bir elektrikli araç kullanmıyor. Elektrik yerine lüks, mum ışığı ve gaz lambası kullanan vatandaşlar ”Karanlıktan bıktık. Bir an önce elektriğe kavuşmak istiyoruz” dediler. Özellikle okula giden çocuklar ödevlerini lüks ve mum ışığında yapıyor.

Kayadibi Mahallesi’nin Gökbent Mevkii çevresinde yaşayan 6-7 hanedeki vatandaşlar yaklaşık 45 yıldır elektrik bekliyor. Türkiye’nin ve dünyanın en uzun kanyonları arasında yer alan Saklıkent kanyonuna birkaç kilometre uzaklıktaki hanelerde elektriksiz yaşayan vatandaşlar bu yüzyılda elektriğe kavuşup aydınlanmak istiyor. Evlerine 1 kilometre mesafede elektrik bulunan vatandaşlar defalarca yetkililere başvurmasına rağmen sorununa çözüm bulamadı. Zor şartlar altında yaşayan mahalle sakinleri evlerinde hiç bir elektrikli alet kullanamazken, halen mum, gaz lambası ve lükslerle aydınlanıyor. Çiftçilikle geçimlerini sağlayan, evlerine elektrik şebekesi döşetmelerine rağmen elektrik verilmediği için hiç bir elektrikli alet kullanamayan vatandaşlar bulaşıklarını elde yıkıyor, çocukları lüks ve mumların ışığında ders çalışabiliyor. Televizyon izleyemeyen vatandaşlar bir an önce evlerine elektrik bağlanıp Türkiye ve dünyada olup biteni görmek istiyor. Tam 45 yıldır elektrik bekleyen 76 yaşındaki Sabri Göksan ve yakınları bir an önce karanlıktan kurtulmak istiyor. Evdeki okula giden iki çocuk ise mum ve lüks ışığında ders çalışmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

Hatice Acar isimli kadın ise 40 seneyi aşkın süredir burada elektrik beklediklerini söyleyerek; ”Biz televizyona buzdolabına hasretiz. Soğuk su görmüyoruz. Lüks ve mumla aydınlanıyoruz. Birkaç kez lüks alev alıyordu, yangın çıkacaktı” dedi.

”ÇOCUKLAR MUM IŞIĞINDA DERS YAPIYOR”
Kayadibi Şehit Er Feruz Zorlu Ortaokulu’na giden 15 yaşındaki 8. sınıf öğrencisi Safinur Göksan elektrik olmadığı için derslerini daha çok gün ışığında tamamlamaya çalıştığını ancak akşamları da mum ışığında çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Aynı okulda 6. sınıfa giden Sami Göksan ise ”Yapacak başka bir şey yok. Elektrik istiyoruz. Hep böyle derslerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Mum ışığında ya da lüks ışığında ödev yapmaktan yorulduk” ifadelerini kullandı.

Sabri Göksan’ın oğlu Sabri Göksan da elektrikleri olmadığı halde AYDEM ilgililerinin gelip saat aradığını belirtti. ”1 kilometre ilerimizde elektrik var. Biz çevredeki 6-7 hane yıllardır elektrik bekliyoruz” diyen 32 yaşındaki Sabri Göksan ”Müracaatlarımızda AYDEM yetkilileri 45 bin TL elektrik çekmek için para istedi. Bu parayı bulmamız mümkün değil. Çiftçilikle geçimimizi sağlıyoruz. Devletimiz her yere elektrik götürürken bu çağda elektriksiz yaşıyoruz. İhtiyaçlarımızı mum ve lükslerle karşılıyoruz. Bir an önce yetkililerin bizi de aydınlatmasını bekliyoruz. İnanın, AYDEM görevlisi bu eve gelip saat aradı, elektrik olmayan evimizde su var, su ücreti ödüyoruz. Ancak elektriğimiz yok” dedi.

Halil Çalışkan ise ”11 senedir buradayız. Saklıkent’e birkaç kilometre uzaklıktayız. Turizm bölgesi olan Saklıkent’in yakınındaki bizler elektriksiz yaşıyoruz. Işığımız yok. Buzdolabı, televizyonumuz olmasına rağmen çalıştıramıyoruz. Bir an önce elektrik bekliyoruz. Gaz lambası ile bu çağda hayat yaşıyoruz. Yetkililerden elektriğimize çare istiyoruz” dedi.

 

Hasibe Durduran ise buzdolabı olmadığı için yaz gününde soğuk su içemediklerini, yaptıklarını yemekleri saklamakta zorluk çektiklerini, her öğün yemek hazırlamak için çaba gösterdiklerini, televizyon ve diğer elektrikli araçları temin edemediklerini söyledi. ”Biz yıllardır elektrik bekliyoruz” diye Hasibe Durduran, ”Gelen gidenimizi gaz lambası ile ağırlıyoruz. Çok zor koşullardayız.Gecelerimiz aydınlansın istiyoruz. Elektrik bekliyoruz” dedi.

Sabri Göksan (75)”Yıllardır elektrik verilmesi için yetkililere başvurdum. Bizim 1 kilometre ileride elektrik var. Tam 45 yıldır böyleyiz. Ne kadar müracaat ettiysem cevap vermediler. Cumhurbaşkanımıza, Valimize, TEDAŞ’a pek çok yetkiliye dilekçe gönderdim. Sonuç alamadım. Burası önce 2/B idi. Tapumuzu aldık hala elektrik yok. Lamba,mum, lüks ve çıra ile yaşıyoruz. 21. Yüzyılda dağa, bayıra elektrik götürülürken bize hala elektrik gelmedi. Biz oylarımızı hep Ak Parti’ye verdik. Çocuğum yüzde 87 raporlu. Derslerini mum ışığında tamamlamaya çalışıyorlar. Televizyon ve buzdolabı çalıştıramıyoruz. Gelen giden olduğunda da gördüğünüz gibi ağırlıyoruz” ifadelerini kullandı

About egegazetesi

Check Also

Karaçulha Parkı ve Taziye Evi Açıldı

Fethiye’deki yeşil alanları çoğaltmaya, farklı mahallelere yeni parklar ve yeşil alanlar kazandırmaya devam eden Fethiye …