Perşembe , Nisan 25 2024

Fethiyeli! Esnafına Sahip Çık!

Fethiye genelinde kimse esnafına sahip çıkmıyor. Parası olmayan mecbur yazdırıyor, ilk bulduğu parayı da süper marketlere harcamak için koşa koşa gidiyor. Yine olan devamlı olarak kapıda mahallesini, komşusunu, memleketlisini bekleyen halinden anlayan esnafına oluyor. İşte onun için kimse esnafına sahip çıkmıyor.

“FETHİYELİ DE ESNAFINA SAHİP ÇIKMIYOR”

Fethiye de bir çok esnaf çevresine görevini yaparken esnaf için aynı görevi kimse yerine getirmiyor. Nasıl mı ?. Çok basit olarak şöyle herkes bir dakika düşünsün bakalım. Çevrenizdeki bir esnafta olan bir ürünü neden hiç tanımadığınız size geri dönüşü olmayacak bir alışveriş merkezinden neden alıyoruz diye sordunuz mu?. Bir çok esnafa abi bunun ödemesini 2 ay sonra veya yazın ödeyeceğim dediğinizde sizi bekleyen esnafa, paranız olduğunda neden sahip çıkmıyoruz diye düşündünüz mü?. Tabiki hayır… Paranız yokken yazdızdırdığınız esnafa paranız varken de sahip çıkın. Hiç  tanımadığınız bir alışveriş merkezine veresiye teklif edebildiniz mi?. Tabikide hayır. Veresiye teklif edebildiğiniz markete, pastaneye, perdeciye,  matbaaya, araba tamircisine,  kömürcü ve buna benzer bir çok esnafa söyleyebildiniz teklifi neden diğerlerine yapamıyorsunuz. Çünkü tanıdık değil, ona veresiye teklif edilmez. O zaman neden paranızı size geri dönüşü olmayacak yabancı esnaflara teslim ediyorsunuz?. Bu alışveriş yaptığınız işletmelerin sahipleri sizin hangi acı veya tatlı gününüzde yanınızda olduğunu gördünüz?. Çocuğunuzun sünnetine mi, okul mezuniyetine mi, nişanına mı, yoksa düğününe mi, veya cenazesine katıldı?. Ama en yakınında olanda olmayanda senin her daim yanında olmak için hep yanındaydı. Çocuğun doğduğunda, mezun olurken de, nişanlanırken de, evlenirken ve de cenazesinde senin yanında olan esnafından alışveriş yap ona sahip çık.

‘ŞİMDİ SIRA SENDE ESNAFINA SAHİP ÇIK”

Fethiye de her geçen gün yapancılaşan bir esnaf modeli oluşuyor. Düne kadar tanıdığın kaç yıllık dükkanlar kapanıyor. Yerine büyük şehirlerden kaçan birileri yakında hizmetinizdeyiz tabelası asıyor. Bu gün sahip çıkmadığın esnafları, sonra istesende bulamayabilirsiniz. Gel kapından çıktığın zaman selam verebileceğin, beraber okuduğun, beraber büyüdüğün kişilere sahip çıkmak senin elinde olduğunu bilmelisin. Eğer bu gün bu bilinçle hareket etmezsen yarın çok geç kalmış olabilirsin. O sana bu güne kadar sahip çıktı. Şimdi sıra sende esnafına sahip çık. Yarın işine giderken selam verebileceğin bir esnafın veya gel çay kahve içelim diyen bir tanıdığın olsun. Bunların hepsi senin elinde. Ya bu günden itibaren esnafına sahip çıkarsın, yada sende mahallene yabancılaşırsın. Hayatını ve hayatındakilere yön vermek senin ve çevrendekilere bağlı, bunu unutmayın.

“YETKİLİLER ESNAFINA SAHİP ÇIKIYOR MU?”

Önce odaları ele alalım mı. Nedersiniz. Esnaf denince akla ilk başta bağlı bulundukları odalar gelir. Bu odalar ne iş yapar?. Sadece aidat almak içinmi kurulmuşlardır?. Acaba…

Bir bakıma öyle, bir bakıma sisteme yenik düştüler mi?. ACABA…

Hangi oda açılacak olan yeni bir işlerinin diğerine çok yakın olduğunu söyleyebildi. Buraya temsili olarak baktığımızda,  eğer bu büyük ölçekli alışveriş merkezi açılırsa bizim yerli esnafımıza zarar veriri ortaya koyabildi mi… ACABA… Ruhsatı veren yetkili birim hiç düşündü mü?…ACABA… Ya biz yerel esnafımıza şu eksikler var. Diye ruhsat veremez iken, kapısı penceresi çevrilmiş katlanır cam ile çevrilmiş büyük mağzaların minisi, midisi, şubesine ruhsat vermemiz ne kadar doğru diyerek hiç düşündüler mi?…ACABA… Bu açılan büyük işletmeler bizim yerel esnafımıza ne kadar zarar verir diye hiç düşündünüz mü? Sayı yetkililer ACABA?… Verdiğiniz her ruhsat aslında yerel esnafın bitmesine sebebiyet verdiğinizi biliyorsunuz. Öyle olmada bu kadar çok yasayı esneterek ruhsat verilmezdi… Yani bir bakıma en çok yerli esnafa seçilmişler zarar verdi. Şimdi bu zarara dur demek isteniyorsa büyük firmalara şirin gözükmeyi lütfen bırakın yasaları olduğu gibi uygulatınız ki. RUHSAT  anlamasınlar… SENDE GEL ELİNDEKİ YETKİLİLERİNİ YAŞADIĞIN YEREL ESNAFIN İÇİN KULLAN. Böylelikle ESNAFINA sahip çık..

Haber alındı değildir.. Bizzat Ege Gazetesi ve Haber Kanalı Sahibi Mesut BÖLÜK tarafından hazırlanmıştır….

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …