Cuma , Nisan 19 2024

Fethiye’nin Kaderi İle Kimler Oynuyor?

Fethiye’de, 1999 yılından bu yana gündemde olan Tersane ve Yat Çekek Yeri’nin taşınması neden yapılamıyor?. Oysaki Yanıklar Köyü Karaot Mevkii’ne taşınması ile ilerleme kaydedilmişti. Ama Yanıklarda yapılması için planlanan yat çekek ve imalat yerinin Çed’ini iptal edenler nedense Fethiye’deki yat tamir ve çekek yerinin Fethiye’ye verdiği zararları neden görmezden geliyorlar. Karaot için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Akdeniz Üniversitesinden gelen bilirkişi heyeti, projenin uygulanacağı alanda inceleme yapmıştı. İsterseniz aynı kurum ve kuruluşları buraya yani 2. Karagözler yat Çekek yerine getirin birde burasının nereye ne kadar zarar verdiğini bir incelesinlerki her şey çıksın ortaya!… Şimdi soruyoruz; Tersanede denilen yerde arıtma cihazları var mı?. Şimdiye kadar ne zaman denetim yaptınız?. Boya, zehirli, kimyasalların atıklarını nereye bırakılıyor? Denize verdiği zararlar hakkında elinizde yapılmış bir veri varmıdır?. Çevreye, turizme, körfeze, insana ve doğaya verdiği zararların hangi boyutlara ulaştığını biliyormusunuz?… Fethiye için yapılacak en güzel iyilik buranın bir an önce taşınması olacaktır.
“TÜM KURUMLAR TAMAM DEMESİNE RAĞMEN NEDEN TAŞINMADI”
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Deniz Ticaret Odası, Yat ve Çekek Kooperatifi ile Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün vardığı mutabakatla, Karaot mevkiindeki 73 dönümlük karasal alan ile 22 bin metrekarelik deniz üssünün kullanım hakkı Fethiye’ye verilmişti. Ne oldu da burasından vazgeçildi. Kimlerin ticareti engelleniyordu da işleyişin önüne taşlar kondu?. Şehir merkezinde bulunan tersanenin Yanıklar Köyü Karaot Mevkii’ne taşınmasının önünde bulunan en büyük engel, varılan mutabakatla aşılmıştı. Buna rağmen son engel ne oldu da burasının taşınmasına engel olundu?. Fethiye Körfezinin yapılan araştırmalar neticesinde en iyi niyetle 13 yıllık bir ömrü kaldığı, bununda 5 yılı hiçbir şey yapılmadan geçti, iyileştirmeler yapılmaz ise bu sürenin öne doğru geleceği sabit olarak bilinir iken en büyük kirliliğe neden olduğu bilinir ve görülürken neden kimse kılını bile kıpırdatmaz?.
“YETKİLİ YILLAR ÖNCE ACİLEYETİ MALİYETLE ORTAYA KOYMUŞ”
Yıllar önce bir yetkilinin yaptığı konuşmayı olduğu gibi tekrar aktarıyorum ki durumun ne kadar aciliyet oluşturduğunu anlanması için, “Mevcut yerin şehrin dışına çıkması gerektiği için söz konusu yer uygun görüldü. Buraya yapılacak tesisin çevreye zarar vermemesi için koruma amaçlı imar planına plan notu koyduk. Bizim buraya gelip modern bir tesis yapmamız işletme maliyeti olarak çok yüksek olacak. Bu kadar maliyetli yerin sanki biz istiyormuşuz gibi öne çıkarılmasını anlamış değiliz. Aslında bizim istemememiz lazım. Çünkü burası mevcut yerden çok daha fazla maliyet gerektiriyor. Bu yüksek maliyet hem bize hem de teknesini buraya çekmek isteyenlere yansıyacak ama biz sırf çevre koruma adına bu maliyeti kabul ediyoruz.” dediği görülüyor.
“BURADA YAŞANACAK BİR OLAY TÜM YETKİLERİN SORUMLUĞUNDADIR”
Diğer bir taraftan Karaot’ta oluşacak yapılaşmanın tarıma, deniz kaplumbağalarına, balık popülasyonuna ve çevredeki yeşil örtüye zarar vereceğini öne belirtilmiştir. Karagözlere bakıldığında siz ne görüyorsunuz. Bu sözlerden bir tek eksik “Tarım” eksik ama daha fazlası var şuanda neden iptal edilmiyor?. Neden burasının taşınması gerekmiyor?. Burasında çıkacak bir yangın bile yeşili bir anda yok edecek cinsten neden görmüyorsunuz?. Doğamız yıllardır tüketiliyor. Burası bir an önce boşaltılmadır ki geleceğimiz daha fazla yok edilmesin. Biz Ege Gazetesi olarak yaşanacak her türlü olumsuzluklar için şimdiden uyarıyoruz. Yarın altından kalkılamaz bir olay olduğu zaman bunun vebali tüm yetkililerdedir. Mülki amirden tutunda en al kademedeki kişiye kadar uzanır. Yetkili demek olabilecek her türlü olumsuzlukları önceden görür ve tedbirini alır. Biz şimdiden uyarıyoruz, çünkü Fethiye çevrede faaliyet gösteren tüm tekneler Mart hatta mayıs ayının sonu kadar buraya çekilecek. Her türlü onarım ve bakım burada yapılacak. Gece gündüz demeden çalışma yapılacak. Görünen köy kılavuz istemez. Gelin birlik olun bu rüyayı her yıl yaşayıp durmayın, buranın uygun bir yere taşınmasını sağlıklı bir şekilde sağlayın. Hem Fethiye, hem Deniz camiası, hem de doğa, deniz, deniz canlıları , çevre ve sizlerde rahat bir nefes alın. Her geçen gün Fethiye’nin aleyhine işlemektedir. “Herkesin Fethiye için yapabileceği bir şey vardır” Benimde en güzel yaptığım şey haber yapmaktır. Ben yapmam gerekeni yapıyorum. Yapması gerek kim varsa yapmıyorsa kamuoyu hakkı onun üstünedir.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …