Cuma , Mart 29 2024

Enflasyonun İki Katı Zam

Geçiş ücreti nedeniyle Deli Dumrul tüneli denilen Türkiye’nin en pahalı tüneli Göcek Tüneli’ne yine zam geldi. Türkiye’de 2019 enflasyonu %15 olarak açıklanırken, Devletin kendi imkanları ile yaptığı tüneli de kullanan firma araç geçişine %30 civarında zam yaptı.
Türkiye’nin en pahalı tüneli olan Göcek Tüneli geçişine %30’luk zam geldi. Deli Dumrul Tüneli olarak adlandırılan 926 m.uzunluğundaki tünelde artık birinci sınıf araçlar (otomobil) için 7 lira yerine 9 liraya, ikinci sınıf araç (kamyon) 10 lira yerine 15 liraya, üçüncü sınıf araç (dingilli kamyon ve dingilli otobüs) 14 lira yerine 20 TL’ye, dördüncü sınıf araç grubu (tır) 22 lira yerine 30 liraya, motosiklet ise 2 buçuk lira yerine 3 liraya geçiş yapabilecek.
2.TÜNELİ DEVLET YAPTI
2006 yılında tek bölüm olarak yap-işlet-devret modeli ile hizmete giren Göcek Tüneli, açıldığı günden bu yana uyguladığı fiyat politikası ile bölgede büyük tartışma yaratıyordu. Aralık 2015’de devlet kendi imkanları ile 2.tüneli yaptı. Ancak 65 milyon liraya mal olan 2.tünel aylarca açılmadı. Hükümet ile Şirket arasında devam eden görüşmeler sonunda, aylarca atıl durumda kalan 2.tünel de hizmete girdi. Firma kısa süre sonra kendi yaptığı bölümü kapattı ve sadece devletin yaptığı 2.bölümü araç geçişinde kullanılmaya başlandı.
ÜCRETSİZ OLACAKTI
Tünel siyasetçilerin her zaman vaatleri arasındaydı. Ak Parti eski Milletvekili Ali Boğa, 2.tünel inşaatının başlangıcında “Tünel bedava olacak” demişti. Zamanın Başbakanı Ahmet Davutoğlu’da 2015’deki Muğla’ mitinginde, “Dalaman ile Fethiye’yi birleştiren Muğla’yla, Antalya arasında bağ kuran Göcek 2 Tüneli Muğlalılara ücretsiz olacak inşallah” demişti. Ancak Türkiye Cumhuriyetin Başbakanı’nın söylediği bu söze rağmen, bu hiç gerçekleşmedi
GÖCEK TÜNELİNE ZAM GELDİ CHP’Lİ ALBAN İSYAN ETTİ
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, bugün itibariyle Göcek Tüneli’ne yapılan zamları eleştirdi. Alban, “Acilen kamulaştırılması gereken Göcek Tüneli’ne zam üstün zam yapılıyor. Bugün itibariyle Geçiş ücretleri birinci sınıf araçlar (otomobil) için 7 liradan 9 liraya, ikinci sınıf araçlar için (kamyonet) 10 liradan 15 liraya, üçüncü sınıf araçlar (dingilli kamyon) için 14 liradan 20 liraya, dördüncü sınıf araçlar (TIR) için 22 liradan 30 liraya çıkartıldı. Motosiklet 3 TL oldu. Yeni soygun fiyatları bu şekilde. Cebinde parayla tünele giren vatandaş, tünelden parası gasp edilmiş olarak çıkıyor. AKP iktidarı tünelin içinde halkın soyulmasına sessiz kalmaya devam etmektedir” dedi.
AKP’nin her seçim döneminde Göcek Tüneli’nin ücretsiz olacağı sözünü verdiğini fakat her vaatlerinde olduğu gibi bunun da yerine getirilmediği belirten Alban, “bu soygun düzeninin CHP iktidarı döneminde biteceğini” ifade etti.
Gelir adaletsizliğinin gün geçtikçe arttığını vurgulayan Alban, bunun yanı sıra halkın, özel sektöre yaptırılan yol ve köprülerin parasını cebinden verdiğini kaydetti. Alban, “Göcek Tüneli ibretlik bir tüneldir. Devlet özel sektöre tünel açtırıp, bu tüneli işlettirecekse neden vergi topluyor. İktidar partisi AKP vergi topluyor, topladığı vergiyle halka değil yandaşa hizmet ediyor” dedi.
ERBAY, SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ
CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Göcek Tüneli ile ilgili TBMM’ye soru önergesini verdiğini dile getirmişti. Erbay, soru önergesine verilen cevabı paylaşarak şunları söylemişti; “Bu konuyla ilgili (Göcek Tüneliyle ilgili) Alim Başkanımız, CHP ilçe başkanlarımız ve bölge halkı ile Mart seçimleri öncesi bir eylem yapmıştık ve ben bir soru önergesi vermiştim. Verdiğimiz soru önergesine de cevap geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına Şunu sorduk. Bunun başka bir örneği var mı dedik? Cevap olarak Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yap-işlet-devlet modeli yapılan ilk proje. Onun ötesinde 2’nci tünelimizi devlet yapıyor. Peki, bu nasıl ücretli oluyor diye sorduğumuzda da cevap olarak şu gelmiş: 2‘nci tünelle ilgili 6 yıl 20 gün düşürülmüş sözleşmede yapılan süre. Daha erken ücretsiz gelmesi şartıyla şirkete verildiği söyleniyor. Ama bizim bunu da kabul etmemiz mümkün değil. Biz vergimizi vermişiz. Bu sözleşmenin karşılıklı olarak fesih edilmesi ve vatandaşlarımızın oradan ücretsiz geçmesinin sağlanması lazım.”
Tünel siyasetçilerin her zaman vaatleri arasındaydı. AKP eski Milletvekili Ali Boğa, 2.tünel inşaatının başlangıcında “Tünel bedava olacak” demişti. Zamanın Başbakanı Ahmet Davutoğlu da 2015’deki Muğla’ mitinginde, “Dalaman ile Fethiye’yi birleştiren Muğla’yla, Antalya arasında bağ kuran Göcek 2 Tüneli Muğlalılara ücretsiz olacak inşallah” demişti.

About egegazetesi

Check Also

AKDENİZLİ: “HAZİRAN ATAMALARINDA HAKİM VE SAVCILARIMIZ DA GELECEK”

Seydikemer Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Seydikemer Belediye Başkan Adayı B. Önder Akdenizli, seçim çalışmaları …