Cuma , Nisan 19 2024

Aşılama Kursuna Yoğun İlgi

Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünde 06 Ocak 2020 tarihinde açılan; Ziraat Mühendisleri İbrahim BÜYÜKSÜNETÇİ ve Nevzat EKİZ’in eğitici olduğu “Meyve Ağaçlarında Budama Kursu” Fethiye Halk Eğitim Merkezi sınıflarında verilen teorik eğitimlerden sonra verilen eğitimleri pratiğe dönüştürmek amacıyla Karagedik Mahallesinde çiftçilere ait meyve bahçesinde yapılan budama uygulaması ile kurs sona erdi.
Kursta slayt gösterileri ile teorik bilgilerin verilmesinin yanısıra bizzat arazide bulunan meyve ağaçlarında yapılan uygulama ile pratik olarak Meyve Ağaçlarında budama kursumuz tamamlanmış olup, kursumuza katılan çiftçiler artık kendi ağaçlarını budayabilecek bilgi ve beceriye sahip oldular.
Kursa katılan çiftçiler; “Doğru bildiğimizi yanlış, yanlış bildiğimiz doğrular hakkında bilgi sahibi olduğumuz kanısındayız. Ayrıca meyve ağaçlarında budama yöntemleri hakkında her türlü bilgiye sahip olduğumuza inanıyoruz. Bugüne kadar budama konusunda birçok yanlış bildiğimiz konu hakkında doğru bilgileri öğrenmiş olduk. Ayrıca bu güne kadar bahçemizde bulunan ağaçların nasıl budandığını bilmediğimiz için hep başkalarına budatıyorduk. Çoğu zaman da ağaçlara budama yapacak kimse bulamıyorduk. Artık bundan sonra kendi ağaçlarımızı kendimiz budayabileceğiz. Bu eğitimde katkısı olan herkese tüm ve özelliklere bizlere eğitim veren Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Mühendis arkadaşlara teşekkür ediyor, bu tarz eğitimlerin devamını bekliyoruz” dediler.
Kurs sonunda Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Ender Suat TOK tarafından yapılan bilgilendirmede “gerek tarımla ilgili budama, aşılama, bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele, organik tarım, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, arıcılık, hayvan yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği gibi zirai konular ve gerekse diğer konularda eğitim almak isteyenler internet sayfamızdan ya da Müdürlüğümüzden kayıt yaptırabilirler. Bu kursun açılmasında ve yürütülmesinde Kurumumuza destek olan Ziraat Mühendislerimiz İbrahim BÜYÜKSÜNETÇİ ve Nevzat EKİZ’e kurumumuz adına teşekkür ediyorum” dedi.
Kurs Öğretmenlerinden Ziraat Mühendisi Nevzat EKİZ ve İbrahim BÜYÜKSÜNETÇİ, yapmış olduğu açıklamada; “Dünya tarımında ve ülke tarımımızda hızlı bir şekilde büyüyen ve gün geçtikçe öneme sahip meyvecilik sektörü İlçemizde de gün geçtikçe artmaktadır. İlçemizde zeytin başta olmak üzere asma, kiraz, elma, kayısı, erik, yenidünya, ananas, frenk elması (cennet meyvesi-Trabzon Hurması), ve narenciye türlerinden portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi birçok meyve çeşidinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu meyvelerden özellikle zeytin, kiraz ve narenciye türleri başta olmak üzere birçoğu ticari amaçla yetiştirilmektedir. Yine bu meyvelerden bir kısmı da küçük bahçelerde aile içi tüketim amacıyla yetiştirilmektedir. Meyveciliğin önem kazanması sonucu, yetiştiriciliği yapılan meyve ağaçlarında bakım, gübreleme, ilaçlama ve budama en önemli konular arasında yer almaktadır. Meyve ağaçlarında budamanın; bilinenin aksine sadece verimli ağaçlarda olmayıp, fidan dikiminden itibaren budamaya başlamak gerekmektedir. Gerek klasik bahçeler ve gerekse modern bahçelerde ilk yıllarda uygulanan terbiye işlemleri ve ağacın ömrü boyunca yapılan budama; verimi, meyve kalitesini ve ağacın sağlığını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle budama işleminin çok iyi bilinmesi ve etkin uygulanması bahçe verimliliği açısından oldukça büyük önem arz etmektedir. Budama, sadece ağaçlarda istenmeyen dalların uzaklaştırılması değil, amacına uygun yapıldığı takdirde birçok kültürel işlemlerin daha kolay yapılmasını sağlamakta ve en önemlisi de ağaçların budama ile daha iyi güneş alması ve havalanması nedeniyle hastalık ve zararlıların azalması, özellikle hava şartlarının nemli olması sebebiyle artan mantari hastalıkların azalmasında en önemli faktörlerden biridir.
Meyve ağaçlarında yapılan budama ile; Gövde üzerinde ana dalların sayıları ve dağılışları düzenlenerek meyve ağaçlarının sağlam, düzenli ve dengeli bir taç oluşturmaları sağlanmış olur, meyve ağaçlarının en kısa sürede ve en iyi kalitede ve daha çok ürün vermesi ve meyvenin iriliği, kalitesi ve meyvenin daha iyi renklenmesi sağlanmış olur, bitkinin güneş ışığından daha iyi faydalanması sebebiyle hastalık ve zararlıların azalmasına yardımcı olur, ağaçlardaki hastalıklı ve kuru dallar ayıklanarak ağacın daha sağlıklı büyümesi sağlanır, hastalık ve zararlılar için yapılacak ilaçlamada daha iyi dağılım olacağından daha az ilaç kullanılarak fazla ilaç kullanmanın çevreye vermiş olduğu zarar azaltılır, ürün hasadı kolaylaşmış olur ve en önemlisi de bazı ağaç türlerinde görülen bir yıl az bir yıl çok (peryodisite) veya hiç ürün vermeme durumu azaltılmış olur. Yine yaşlanmış verimden düşen ağaçlarda gençleştirme budaması yapılarak bu ağaçlardan verim alınması sağlanmış olur. Bu amaçla; meyve ağaçlarında budama konusunda eksikliği gidermek ve yetiştiricilerimizin meyve ağaçlarının budanması konusunda temel bilgileri kazanması amacıyla yaptığımız kurs sırasında budama ile ilgili gerekli bilgiler verilmiştir. Kurs sonunda kursa katılan bit çiftçimize ait meyve bahçesinde yaptığımız uygulamada eğitim sırasında verilen bilgilere esas olarak budama uygulaması yapılarak bizzat budamanın nasıl yapıldığını da göstermiş olduk. Kursumuza katılanlara yararlı olduğumuza inanıyoruz. Ayrıca bizlere eğitim süresince her türlü desteği sağlayan Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Ender Suat TOK, Müdür Yardımcılarından Ercüment YARBAŞI, Bilim YÖRÜK ve Yüksel ÖZTÜRK KIRCA’ya teşekkür ederiz.”

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …