Pazartesi , Ekim 7 2024

Yaygın Turizm Semineri Gerçekleşti

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Genel Müdürlüğü İle Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İşbirliği Çerçevesinde düzenlenen Turizm çalışanlarına yönelik yaygın turizm semineri gerçekleşti.

Turizm çalışanlarına yönelik yaygın turizm semineri, Şehit Yüzbaşı Özgür Özekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Turizm uygulama ve otelcilik salonunda düzenlendi. Dün yapılan seminere Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, TÜRSAB Batı Akdeniz Bölgesel Yürütme Kurulu başkanı turizmci Süleyman Kaya, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Fethiye Turizm Danışma Ofisi müdürü Güler Uymaz, Fethiye’deki güvenlik güçleri ve turizm çalışanları katıldı.

Seminerde Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Adıgüzel, turizmde etkileşim ve iletişimin önemini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Kerim Tezcan katılımcılara turizm sektörüyle ilgili bilgiler aktardı.

Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Adıgüzel, turizmcilere, jandarma, zabıta ve polislere iletişimin ne kadar önemli olduğuna dair kısa bir bilgilendirme yaptı. Adıgüzel öğrencilerle birlikte hazırladığı iletişim konulu kısa kısa oyunlarla kişilerin beden dili, konuşma dilinin nelere neden olabileceğini gösterdi. Sahnelenen kısa oyunlar salonda keyifli dakikalarında geçmesine neden oldu.

Seminerin açılış konuşmasını TÜRSAB Batı Akdeniz Bölgesel Yürütme Kurulu başkanı turizmci Süleyman Kaya yaptı. Turizmde etik değerler üzerine düşüncelerini paylaşan Kaya, öncelikli turistin bir insan olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Turistin kendi ülkemizden olduğu kadar başka bir ülkeden, kültürden de gelebileceğini hatırlatan Kaya, “Turistlerin bizlerden farklı, başka neler isteyebileceğini bilmemizde yarar var. Turiste yalan, yanlış ya da eksik bilgi vermek kendimizin olduğu kadar ülkemizin de güvenliğini sarsacaktır. Eğer bir turist ile iletişim kuracak kadar dile hakim değil isek onu bilen birine götürmek belki de en güven davranış olacaktır. Sıkıntıya düştüğünde bizi yeniden arayacak kadar bize güven duyacaktır. Turiste gerekli durumlarda adımızı ve iletişim bilgilerimizi vermemiz de güven sağlayıcı unsurlardandır” dedi.

Turist ile kurulacak insan ilişkilerinde ilk adımın ‘gülümsemek’ olduğunu vurgulayan Kaya, “İkici adım eğer o da gülümsüyor ise ve eğer biliyorsak, onun dilinde ‘iyi günler’ ‘günaydın’ ‘iyi akşamlar’ gibi medeni sözler dışında başka bir şey demeyip, turistin davranışını beklemek doğru olacaktır. Sonrasında turist eğer bizden bir şey istemiyor ise göstereceğimiz her davranış ona sıkıcı, rahatsız edici hale gelecektir” ifadelerini kullandı.

Kaya, “Bizler buradaki herkes turizm sektörünün birer temsilcileriyiz. Turizm seyahat acenteleri turisti getirmek üzere çalışmalar sürdürüyor. Konaklama işletmeleri ve restoranlar, turistin bölgemizdeki temel gereksinimlerini karşılıyor. Bunların verdikleri hizmette bir aksama olması halinde o turistin bir daha bölgemize gelme olasılığı neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu nedenle çok dikkatli olmak ve verdikleri sözleri tutmak gibi bir sorumlulukları var.

Turizmde asıl büyük kazanç tekrar gelen turisttir. Ancak onlar ile turizmde beklenebilecek yüksek ivme sağlanabilir. Her yıl yeni getirdiğimiz turist sayısına tekrarlayan turistleri ekleyemediğimiz takdirde, turizm kötüye gidiyor demektir” şeklinde konuştu.

Bölgenin en önemli ekonomik kaynaklarından bir tanesinin turizm olduğunu belirten FTSO Başkanı Akif Arıcan, “turizmde hizmet kalitesini arttırırsak gelir seviyemizde artacaktır. Türkiye’nin Antalya’dan sonra gelen turizm ili Muğla. Muğla’nın de en önemli turizm merkezlerinden birisi Fethiye. Fethiye’miz12 ay turizm yapabilecek doğaya, iklime, tarihi değerlere sahipken biz  ne kadar turizm standardımızı yükseltirsek ve eğitim seviyemizi yükseltirsek turizmde o kadar geliştirmiş oluruz” dedi.

Fethiye’nin çok ciddi tarihi değerlere sahip olduğunu vurgulayan Arıcan, “Bu tarihi değerlere sahip çıkmalıyız. Ören yerleri ön plana çıkmalı. Buralar temiz tutulmalı ve restore edilmeli. Ayrıca bir birimize sahip çıkmalıyız, birbirimizi sevmeliyiz. Turizmde çalışan personellerin bütün eğitimleri alarak kaliteli hizmet anlayışını tüm sektöre yaymalıyız” dedi.

Seminer sonunda konuşma yapan Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, seminerde Ankara turizmde iletişim konulu kısa bir oyunu sergileyen Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Adıgüzel’e ve öğrencilere teşekkür ederek, “Hocamız başta olmak üzere değerli kardeşlerime teşekkür ediyorum. Turizmde ya da insani ilişkilerde yapılan hataların neye neden olacağını, yapılan yanlış bir hareketin nelere mal olabileceğini hocamız çok güzel bir şekilde anlattılar. Böyle bir hareketin önce kendimize, ailemize, toplumumuza, vatanımıza ne kadar büyük bir zarar getireceğini gösterdiniz. Yapılan yanlışların ne kadar zor telafilere gideceğini gösterdiniz. Bu nedenle herkes çok dikkatli olmalı” dedi.

About egegazetesi

Check Also

GOL DÜELLOSUNDA KAZANAN OLMADI 3-3

Nesine 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Fethiyespor deplasmanda karşılaştığı Altay ile 3-3 berabere kaldı. …