Cuma , Aralık 6 2024

“ÜNİVERSİTE HER ZAMAN GÜNDEMİMİZDE”

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye’ye üniversite kurulmasına yönelik lobi çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi. Çıralı, “Göreve geldiğimiz ilk gün de açıkladığımız gibi üniversite ile ilgili verdiğimiz sözlerin arkasındayız. Fethiye Üniversitesi, gerek Fethiye ve Muğla düzeyinde gerekse Ankara’da yaptığımız her politika temsil etkinliğinin ve görüşmesinin ana maddelerinden biridir.” dedi.

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye’de kurulması gündemde olan üniversite ile ilgili ortaya atılan ve FTSO yönetimini de hedef alan iddiaların asılsız olduğunu ifade etti. Osman Çıralı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Fethiye’ye üniversite kurulması için her platformda lobi çalışmaları yürüttüklerine dikkat çekerek şöyle devam etti:

“FTSO’nun geçtiğimiz yıl 1 Nisan’da gerçekleştirilen seçimlerinin sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra yaptığımız açıklamada ‘Üniversite ile ilgili verdiğimiz sözlerin arkasındayız’ dedik. Ve o günden sonra, gerek Fethiye ve Muğla düzeyinde, gerekse Ankara’da Oda adına yaptığımız her politika temsil etkinliğinde veya görüşmemizde ana gündem maddelerinden biri üniversite konusu olmuştur. Milletvekillerinin ve siyasilerin katılımıyla düzenlediğimiz toplantılarımızda, yerel seçimler öncesi siyasi partiler tarafından Odamıza gerçekleştirilen ziyaretlerde ve Ankara’daki temaslarımızda üniversitenin Fethiye için önemini, bu konudaki ısrarlı talebimizi ve kararlılığımızı ilgili mercilere birçok kereler aktardık.

Rektöre rapor sunduk

Odamız tarafından 14 Aralık 2018 tarihinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü’ne sunulan raporda ve Sayın Rektörümüz ile yaptığımız yüz yüze görüşmede de konunun önemini anlattık.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın sekretaryasını yaptığı, 19 meslek kuruluşundan oluşan Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu’nun 2019 yılının ilk toplantısının gündemi Fethiye Üniversitesi idi. Fethiye’de 4 bin 500 üniversite öğrencisinin öğrenim gördüğü vurgulanan toplantıda Platform üyeleri Fethiye Üniversitesi’nin kurulmasının gerek ilçenin kış aylarında atıl kalan yatak kapasitesinin kullanılmasında gerekse turizme ve tarıma dayalı ilçe ekonomisinin gelişmesine katkı sunacağına dikkat çekti. Platform üyeleri, toplantı sonunda Fethiye’ye üniversite kurulmasının öneminin ilgili kurumlara, belediye başkan adaylarına en iyi şekilde anlatılması ve bu konuda lobi yapılması konusunda görüş birliğine vardı. Nitekim FTSO olarak biz de bu karar doğrultusunda çalışmalarımıza yön verdik.

Milletvekillerine ve Belediye Başkan adaylarına ilettik…

Yerel seçimler öncesinde siyasi partiler tarafından Odamıza yapılan ziyaretlerde Belediye Başkanı adaylarına, milletvekillerine ve parti yöneticilerine üniversitenin ilçemiz açısından ne kadar önem arz ettiğini gerek sözlü gerekse başkan adaylarına verilmek üzere hazırladığımız dosyada ortaya koyduk.

Yine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mart yerel seçimleri öncesinde,  22 Şubat 2019 tarihinde Fethiye’ye yaptığı ziyaret sırasında da üniversite ile ilgili taleplerimizi ve Fethiye için önemini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatmagül Yur aracılığıyla Sayın Cumhurbaşkanı’na ilettik. Hatta FTSO olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fethiye mitinginde öğrenciler tarafından açılması amacıyla üzerinde “Fethiye’ye Üniversite İstiyoruz” yazılı dövizler yaptırdık ve hocamıza teslim ettik.

Öte yandan geçtiğimiz Mart ayında düzenlediğimiz Meslek Komiteleri Müşterek toplantımız ile hazırladığımız 2019 Yılı Sorunlar ve Çözümler kitapçığımızda da Fethiye Üniversitesi’nin kurulmasının Fethiyemiz için önemini gerekçeleriyle işledik. Toplantı sonrasında söz konusu raporumuzu başta milletvekillerimiz olmak üzere ilgili kurumlara ilettik.

Fethiye Üniversitesi’nin önü açıldı

Hazırladığımız tüm raporlarda ve yaptığımız tüm görüşmelerde 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’na göre bir yerleşim yerinde üniversite kurulması için en önemli şartın, o yerleşim yerinde üç adet fakülte bulunması hususu olduğu ve bu bağlamda, ilçemizde var olan üç fakülte ile birlikte Fethiye’de bir Üniversite kurulmasının önü açıldığını vurguladık.

Fethiyemizin 130 akademik personel ve çalışan ile 4500 yükseköğrenim öğrencisine ev sahipliği yaptığı, bu sayının Ziraat Bilimleri Fakültesi’nin öğrenci alımına başlamasıyla birlikte 5 bini geçmesi beklendiği ve 45 bini aşan öğrenci sayısıyla Muğla Üniversitesi’nin sürekli artan talebi karşılayamadığı dikkate alındığında Fethiye Üniversitesi’nin gerekliliği kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de her platformda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Fethiye’de Üniversite kurulmasının takipçisi olacağız. Şeffaf, paylaşımcı ve hesap veren bir oda olarak bu konudaki girişimlerimizi ve yaptığımız lobi çalışmalarını kamuoyu ile paylaşacağız.”

About egegazetesi

Check Also

Girişimcilik Programı Fethiye’de

Fethiye’nin yenilikçi girişimcilik ekosistemine öncülük edecek Lidea Girişimcilik Programı Fethiye Hipokampüs’de düzenlenen etkileyici bir lansmanla …