Cuma , Nisan 19 2024

MEDOS Hakkında Bilgi Verildi

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ilçemizde faaliyet gösteren gümrük müşavirliklerine online dolaşım ve menşe belgesi verilmesi için kullanılacak olan yeni sistem, Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi(MEDOS) hakkında bilgi verildi.

17 Mayıs 2018 Perşembe günü saat 10.00’da Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meğri Toplantı Salonunda ilçemizde bulunan gümrük müşavirliği firmalarının yetkililerine ihracat belgelerinin online onay sürecine geçilmesine ilişkin bilgilendirme toplantısı yapıldı. Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulunun yapmış olduğu çalışmalar kapsamında ihracatın önündeki bürokratik engellerin azaltılması ve ihracatın hızlandırılması amacıyla, ihracat belgelerinin daha hızlı sunulması için MEDOS’un geliştirildiğini kaydeden FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, ihracatçıların tavizli gümrük oranlarından faydalanmak için kullandığı belgelerin bundan sonra online olarak imzalanacağını, e-imza işleminin TOBB ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında geliştirilen Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi(MEDOS) üzerinden yapılacağını ifade etti.

Mevcut sistemde ihracat belgelerinin FTSO ve TOBB’a bağlı tüm odalar tarafından ıslak imzalı olarak fiziki ortamda verildiğini kaydeden Füsun Şahin, yeni sisteme geçişte de ihracatçıların hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceğini söyledi. Eskiden olduğu gibi ihracat belgelerinin yine FTSO tarafından 7/24 elektronik imza ile imzalanacağını kaydeden Şahin, TOBB tarafından geliştirilen MEDOS programının buna elverişli olduğunu ve FTSO tarafından bu amaçla gerekli tüm tedbirlerin alındığını kaydetti.

Menşe ve Dolaşım Belgelerinin satışının odalarca yapılmaya devam edeceğini söyleyen FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, belgelerin doldurulması ve onaylanması işlemlerinin online olarak MEDOS üzerinden yapılacağını, gümrük müşavirliklerinin belge satın aldıktan sonra odaya gelmesine gerek kalmadığını söyledi. Şahin, “Gümrük müşaviri veya firma yetkilisi belgeyi Odadan satın alacak. Oda personeli, satışı yapılacak belgelerin seri numaralarını otomasyon programına girecek. Belgenin teslim edileceği yetkilinin kimlik bilgileri de sisteme kaydedilecek. Belgenin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından her yıl Genelge ile duyurulan satış ve onay fiyatının Odaya müşavirlik ve firma tarafından yatırılmasının ardından belgeler teslim edilecek. Belgelerin Odadan satın alınmasının ardından Menşe ve Dolaşım Belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, Oda tarafından onaylanması, gümrük vizesinin Bakanlık sisteminde belge ve gümrük beyannamesi bilgilerinin ilgi alanlarının çakıştırması yapıldıktan sonra gümrük e-vizesinin alınması TOBB tarafından oluşturulan MEDOS programı üzerinden online olarak yapılacak.” dedi. Şahin, İhracat Gümrük Beyannamesinin Gümrük Bakanlığı’nın ayrı bir programı olan BİLGE Programı üzerinden oluşturulduğunu da sözlerine ekledi. Şahin, MEDOS üzerinden belge onayı yapacak personelin e-imzasının bulunmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Genel Sekreter Füsun Şahin, MEDOS programının uygulanmasına geçildiğinde yeniden bir araya gelerek uygulama konusunda da bilgi alışverişinde bulunulacağını ifade etti.

About egegazetesi

Check Also

BAŞKAN AKDENİZLİ’Yİ DUYGULANDIRAN HEDİYE

Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Seydikemer İlçe Nüfus Müdürü Yılmaz …