Cumartesi , Eylül 7 2024

TGK 16. Başkanlar Kurulu Toplantısı

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı; “Yeni sistemle Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü gibi önemli bir kurumda yeniden bir yapılanmaya gidildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı, bu nedenle gazetecileri ve gazete sahiplerini yakından etkileyen bir yapı” dedi.

Toplantıya Fethiye Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 16. Başkanlar Kurulu Toplantısı, Ardahan’da yapıldı. Serhat Ardahan Gazeteciler Derneği organizesinde, Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen toplantıya, TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Serhat Ardahan Gazeteciler Derneği Başkanı Deniz Başlı, TGK’nin diğer yetkilileri ve birçok ilden gazeteciler cemiyetlerinin temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Nuri Kolaylı, Deniz Başlı’ya yaptığı güzel organizasyondan dolayı teşekkür ederek, Ardahan’ın kendilerine çok farklı bir ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Kolaylı, Cumhurbaşkanlığı sistemi ile yeni bir dönemin başladığına işaret ederek, “Yeni sistemle Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü gibi önemli bir kurumda yeniden bir yapılanmaya gidildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı, bu nedenle gazetecileri ve gazete sahiplerini yakından etkileyen bir yapı. Bizim etkinliğimizin sürmesi için Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı ile iletişim halinde olmamız lazım.” dedi.Gazeteciliğin birçok sorunu olduğuna değinen Kolaylı, “Öncelikle basın özgürlüğü sorunumuz, ciddi bir sorun. Basın mesleği odalarımız yok. Bunun yasalaşması lazım. 212 sayılı yasaya tabi çalışanlar ve çalıştıranlar arasındaki münasebetin düzenlenmesi, yasanın yeniden ele alınması lazım. Bunun gibi birçok mesele var. Basın İlan Kurumu (BİK) mevzuatı konusunda bir takım girişimler olduğunu biliyoruz. Bunun gazeteler lehine iyileştirilmesi için özel çaba sarf ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Dijitalleşmenin bir tehlike olduğunu vurgulayan Kolaylı, bunu gazeteler lehine çevirmek, en az maddi hasarla atlatmak için çok yoğun çaba sarf ettiklerini, bu konuda gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse de TBMM’ye rapor sunacaklarını sözlerine ekledi. Toplantı, Kolaylı’nın konuşmasının ardından katılımcıların meslekteki sorunları değerlendirmesiyle sona erdi.

16.BAŞKANLAR KURULU TOPLANTI SONUÇ BİLDİRGESİ

Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir’in açış konuşmasından sonra Divan Kurulu Başkan Feridun Fazıl Özsoy, Üye Ergun Ata, üye ev sahibi Cemiyet Başkanı Deniz Başlı’dan oluşturuldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından ev sahibi Başkan Deniz Başlı hoşgeldiniz konuşması yaptı ve söz Genel Başkan Nuri Kolaylı’ya verildi.

Nuri Kolaylı, ülkenin Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçişi sonrası iletişim alanındaki köklü değişikliklere değindi. Kurulan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile ilgili bilgiler verdi. En kısa sürede başkandan randevu alınarak konfederasyonumuzun Basın Kartları Komisyonundaki etkinliğinin devamının sağlanmasına çalışılacağını söyledi.

Basın İlan Kurumu mevzuatında da köklü değişikliklerin olacağını, burada da etkin pozisyonumuzun korunması için BİK Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Arslan’ın çalışmalar yaptığını ve kısa sürede rapor halinde ilgili mercilere verileceğini anlattı.

Medyada Dijitalleşme konusunun dikkatle takip edildiğini, çıkması olası yasada gazetelerin  zarar görmesinin engelleneceğini anlattı.

Bir önceki toplantının yapıldığı Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı, TGK sonuç bildirgesini okudu.

Sonrasında toplantıya katılan başkanlar kendilerini tanıttı. Diyarbakır ve Artvin’den toplantıya ilk kez katılan arkadaşlarımız İhsan Özdemir, Mesut Figençiçek ve Zeki Alkan takdim edildi.

Özdemir ve Figençiçek Diyarbakır’daki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Figençiçek: Ocak 2018’de kurulduklarını, 7 ayda yaptıkları çalışmalarla Diyarbakır’daki 9 yerel gazetenin içen gelirlerinin artırılmasını sağladıklarını bildirdiler.

Gazetelerdeki maliyet artışlarının inanılmaz boyutta olduğunu, BİK zammının yetersiz kaldığını söyledi.

Gazetelere hukuki destek sağlanması için bir birim oluşturulmasını istedi.

Kağıt, kalıp ve benzeri baskı malzemeleri için toplu alımlar yapılabileceğini ifade etti.

İhsan Özdemir: BİK Genel Kurulu için Güneydoğu’dan bir temsilci olmalı.

BİK Genel Kurulu temsilcilerinin seçimi için bağlı Federasyon Başkanlarının yazılı teklifi okundu. Seçimlerde aday olan şimdiki temsilciler Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, Denetleme Kurulu Üyesi Nuri Uygun ve Genel Kurul Üyesi Şevket Ersen’in desteklenmesi oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.

Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, teklif ile ilgili bir konuşma yaptı. 3 üyenin çalışmalarını anlattı, özellikle BİK zamları konusundaki gayretlerini dile getirdi. Deneyimli olmalarının bir sonraki dönem için gazete sahiplerine yarar sağlayacağını ifade etti.

Genel Başkan Nuri Kolaylı söz aldı. BİK Genel Kurulu için Prodüktörlük seçimini anlattı. Geçen dönem konfederasyonumuz adayı Şevket Karahan’ın adaylığını açıkladı. Adaylığı oybirliğiyle kabul edildi.

Şevket Karahan, prodüktör adaylığının detaylarını anlattı.

Yüksek İstişare Kurulu toplantısının raporu Başkan Yaşar Yıldız tarafından okundu.

-Dijitalleşmeye hazırlanma konusunda bölgesel bilgilendirme toplantılarının yapılması

-İletişim Başkanlığına geçiş sürecinde konfederasyonun etkin rol alması.

-İlan gelirlerinin düşmesine neden olan Doğrudan Teminler engellenmesi konusunda eylem planı yapılması,

Başkanlar Kurulu toplantılarının tam güne yayılması

-Konfederasyon himayesinde yerel basını özendirme yarışmalarının yapılması.

Başkanların konuşma talepleri alındı. Mehmet Çelik Mardin, Ali İhsan Ata  Bandırma-Balıkesir, Üstün Tuncer Kayseri ve Orhan Üngör Sivas söz aldı.

Mehmet Çelik: Güneydoğu’dan Diyarbakır’ın katılımıyla daha da güçlendiklerini söyledi.

Ali İhsan Ata: Konfederasyon gazete kağıdında eskiden olduğu gibi indirimli alınması konusunda çalışma yapmasını istedi. Dijitalleşme konusunda daha kapsamlı bilgilendirme yapılmasını istedi. Basın Trafik Kartları ile yerel trafikçiler yeterli bilgiye sahip değil. Emniyet Genel Müdürlüğüyle temasa geçilip bu bilgilendirmenin sağlanmasını istedi.

Üstün Tuncer: İletişim Başkanlığının kurulmasından sonraki belirsizlikten yakındı. BİK konusunda Mustafa Arslan’ın hazırladığı raporun ilgili mercilere sunulmadan paylaşılıp tartışılmasını istedi.

Orhan Üngör: Hukuk birimi  kurulmasının önemine değindi.

Tolga Gül: Anadolu Ajansı cezalarına dikkat çekti. Bir çok ilde AA muhabirleri resmî kurumlardan oluyor ve avantajlı konumda oluyorlar. AA muhabirlerinin kendilerinden aldıkları haberleri servis edip sonradan “Bu haber bizim” diyerek ceza veriyor. AA Genel Müdürü ile temasa geçilmeli. AA muhabirleri resmî kurumlardan olmamalı.

İhsan Özdemir tekrar söz aldı ve BİK Şube müdürünü şikayet etti. Diyarbakır’da gazetecilere yapılan baskıları anlattı.

Osman Koca: Kayseri’de bir bir haberle ilgili keyfi yayın yasağını anlattı. Bu yasak ileride örnek teşkil edebilir. Önlem alınmasını istedi.

Mustafa Arslan: sorulara cevap verdi. Doğrudan temin ve acil alım istisna olmalı. Ama bazı kamu görevlileri bu noktada yasanın arkasından dolanarak kamuyu zarara uğratıyor. Böylece en azından görevi ihmal suçunu işliyor. Bu durumu ilgili mercilerle müzakereler ediyoruz.

BİK Genel Müdürü çeşitli toplantılarda sektörümüzü rahatsız edecek açıklamalarda bulunuyor. Ordu toplantısında 2019 yılının dijitalleşme yılı olacağını söyledi. 2019’da gazetelerin kapanacağını söyledi. Bu konular büyük dikkat gerektirir. Konuşurken dikkat edilmeli. BİK Genel Kurulundan 3 gazete temsilcisi, 1 Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı 2 de sendika temsilcisi ile temsil ediliyoruz. 12 basın temsilcisinden 6’sı direkt bizimle. Diğerleri de genelde bizimle. Sadece İzmir bizimle değil. 12 hükümet, 12 de bağımsız temsilcisi var. Bu tabloda diğerlerini de etkiliiyorıuz ve gazeteler lehine istediğimiz hemen hemen her şeyi genel kuruldan çıkarıyoruz.

Yeniden yapılanma: Şu ana kadar çıkan kararnamelerde BİK Genel müdürü, 12 hükümet temsilcisinin atanması yetkisi, bakanlar kurulundan Cumhurbaşkanına verildi.  Başka bir değişiklik yok.

AA ile ilgili konuyu genel müdüre ileteceğim. Ancak valilik ve belediye başkanlığı, diğer resmî kurumlardan gelen basın bültenlerine mutlaka takla attırılmalı. Aynen kullanmamalıyız.

Seçim Ocak ayında vekaletname ile yapılacak. Her arkadaşımın katılmasını isteriz.

14 asgari kadro konusu: Sinop, Samsun ve Antalya’da tespit yapıldı. 6 ay 3 ay gibi cezalar verildi. Fikir işçisi mutlaka kendi işini yapacak. SGK da müdahil olur. Çünkü fikir işçisine yıpranma payı veriliyor.

Bir yerde usule aykırı işlem varsa şube müdürü olaya müdahale etmek zorundadır. Gazeteler varsa BİK var. Hiçbir BİK görevlisi gazetelere yukarıdan bakamaz.

Dijital yayınlar, gazeteler ve televizyonlar gibi bir sınıf olacak. Onların payından alamayacak.

İŞKUR ve KOSGEB kadrosuyla alınan personelin de asgari kadrodan sayılması çalışması var.

Muhammet Karaçay, 29 Ekim’de TBMM’de “Her ilden bir haber” konulu fotoğraf sergisi açılmasını talep eden önerge verdi. Yönetim kuruluna havale edildi.

Başkanlar Kurulu Toplantısı sonuç bildirgesini hazırlamak için Ergun Ata, Erdoğan Erişen ve Sinan Tunç’tan oluşan komite kuruldu.

Bir sonraki Başkanlar Kurulunun Ekim ayında Ordu’da yapılmasına karar verildi.

Yönetim kurulunca Bayram Gazetesi çıkarılmaması kararının alındığı açıklandı, 10 Ocak’ta çıkarılması planlanan dergiye tüm başkanların destek verilmesi istendi.

Genel Başkan Nuri Kolaylı kapanış konuşması yaptı.

İstişare Kurulunun taleplerini değerlendirdi ve olumlu buldu.

İnternette  yasa olmadığı için basın kartı verilemediğini hatırlattı.

Emniyet Genel Müdürlüğüyle BYEGM arasında imzalanan protokol mevcut. Haklarınızda bir engelleme varsa Emniyet Müdürüne protokol gösterilebilir.

Hukuk bürosu: Basın ilan mevzuatına hakim hukukçu yok. Bu tür sorunlar ilk aşamada mevzuatı en iyi bilen Mustafa Arslan aracılığıyla daha kolay çözülür. Fikret Sönmez de teknik konularda yardımcı olabilir.

Çalışanların hukuki sorunlarıyla ilgili sendikacı arkadaşımız Sezai Ballı yardımcı olacak.

AA Genel Müdürü ile telif cezaları tekrar görüşülecek.

Kayseri’deki hukuksuz mahkeme kararına karşı Kayseri cemiyetimiz ve İç Anadolu Federasyonumuz açıklama yapacak.

Diyarbakır’da gazetecilere baskı konusu da cemiyet ve Güney Doğu Gazeteciler Federasyonu devreye girecek.

About egegazetesi

Check Also

Fethiye’ye Yeni Pazar Alanı

Fethiye Belediyesinin Ağustos ayı olağan Meclis toplantısı gerçekleşti. Toplantı esnasında farklı konularda Meclis üyelerini bilgilendiren …