Pazartesi , Nisan 29 2024

Soydemir’den Basın Ziyareti

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir ve bazı yönetim kurulu üyeleri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Ege Gazetesi çalışanlarına ziyarette bulundu.

Samimi bir ortamda sohbet ederek geçen ziyarette Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada mesleği gazetecilik olan muhabir, yazar, kameraman, foto muhabiri, haber müdürü, yazı işleri sorumlusu, genel yayın yönetmeni tüm basın çalışanlarının gününü kutladı.

Ege Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mesut Bölük ziyaretlerinden dolayı Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir ve bazı yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.

ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Türkiye’ye özgü olmasının yanında basın tarihi açısından oldukça önemli bir olayın ardından ortaya çıkmıştır. 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri kutlanıyor. 4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.

Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu.

212 SAYILI YASANIN ÖNEMİ NE?

Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir.

Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …