Perşembe , Ekim 3 2024

SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİNİ YERİNDE İNCELEDİLER

 

Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye şubesi Yerli Tohum projesinden sonra bu kez de solucan gübresi üretimi için ön ayak olacak.

Muğla’da yaşayan kalp damar cerrahı Opr. Dr. Nurşin Kaynarca Külcü’nün eşi Muğla Menteşe Cumhuriyet Kadınları Derneği yönetim kurulu üyesi Opr.Dr. Erden Külcü’nün Muğla da başlattığı proje sayesinde elde edilen sonuç mutluluk yarattı.

Fethiye Cumhuriyet Kadınları yönetimi de Muğla’ya gerçekleştirdikleri ziyaretlerde Solucan gübresi üretimini yerinde incelediler. Amaçlarının solucan gübresi üretimi yaptıkları alanı yerinde görmek, üreticilerimize örnek olması açısından bilgilenmek ve üreticilerimizi teşvik etmekti.”şeklinde açıklayan Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye Şubesi yöneticileri; “Bilinçli üretim yapıyor, sağlıklı ürünler tüketiyorlar.  Arap sabunu, acı biber, sıvı yağ, sarımsak ve su karışımı ile hazırladığı doğal ilacı tüm bitkilerde ve ağaçlarının yapraklarında kullanıyorlar. Bahçede ki ayrık otlarını yok etmek için kesinlikle ilaç kullanmıyorlar. Bahçe de her türlü sebze atıklarıyla ayrıca kompost gübre yapıyorlar. (Bu kadar doğallığın ve bolluğun için de elbette tavuk da yetiştiriyorlar.) Tamamen yerel tohumdan üretim yapıyorlar. Ektikleri her ürünün mutlaka tohumunu alıp saklamaya, paylaşmaya yeniden üretip çoğaltmaya önem veriyorlar. Opr. Dr. Nurşin Kaynarca Külcü minik bir tohum bankası bile oluşturmuş. Bu çalışmaları ile ilgili yerli yabancı yayınları okudukları gibi, bölgede ki yerel tohum etkinliklerini de yakından takip ediyorlar.  Solucanlar yumurtalarından bir ay sonra çıkıyorlar. Her solucan yumurtasından, 3-5 yavru çıkabiliyor. 3-5 ay sonra da bu yavrular erişkin birer solucan oluyorlar. Her gün yedikleri atıkların yarısı kadar gübre üretiyorlar. Bu üretimden sonra 6 ay gibi bir süre sonra,  bu gübrenin kullanılması en doğru sonucu veriyor. Solucanlara ait sölom sıvısı ise gübreyi daha da zenginleştiriyor. Onları yetiştirmek, hem ucuz, hem doğal, hem de kolay bir uygulama.

Solucan gübresi üretmek, kompost gübre yapmak, doğal ilaçlar hazırlamak için büyük bir bahçeye ihtiyaç yok. İsteyen herkesin küçük bir bahçede bile kolayca bunları yapabileceğini anlattılar.

Kırmızı solucanlar, doğal sebze atıkları, çay posası, karton, kepek gibi atıklarla ve nemli ılık bir ortamda bu atıkları yiyerek besleniyor, büyüyor ve çoğalıyorlar. Solucan gübresinden, solucan gübresi çayı elde ederek, bunu yaprak gübresi olarak kullanıyorlar. Bu çayın ve sıvı solucan gübresinin fungusid ( mantara karşı) etkisine dair bilimsel çalışmalar olduğunu da bizimle paylaştılar.

Solucanların ürettiği gübreler biriktikçe, solucanlar yeni atıklara ulaşmak için üstlere doğru tırmanıyor ve altta biriken gübreler alınarak, ekili alanlar için, bağ bahçe ve bostanlar da güvenle kullanılıyor.

Solucan gübresinin kullanıldığı sebzelerden daha çok verim alınıyor.

Küçük bahçelerde, balkonlarda ve saksılarda sebze yetiştirmek isteyenler için solucan gübresi en doğal, ucuz ve sağlıklı bir seçenek.

CKD Fethiye olarak yerel tohum üretimi yapan üreticilerimizin daha verimli ürün almaları ve ucuz, kolay gübre kullanmalarını sağlamak amacıyla bu projeye de el artık. Bu uygulamanın daha çok üreticimize ulaşması için çalışacağız. Üreticilerin bu bilince ulaşması için en büyük görev biz tüketicilere düşüyor. GDO’lu ürün tüketmeyin bu konuda ailenizi ve çevrenizi uyarın.

Sağlıklı beslenmek için pazarlardan, üreticilerden alışveriş yapmayı tercih edin. Maydanoz aldığınız üreticiye sorun, Domates aldığınız üreticiye ısrar edin, Patlıcan aldığınız üreticiye anlatın, Nane aldığınız üreticiyle konuşun, Israrla paylaşın, doğal gübre, doğal ilaç kullansınlar.

Para verip aldıkları ilaçların, gübrelerin, tohumların hem kendi sağlıklarına hem de topraklarına nasıl kalıcı zarar verdiğini anlatın. Yerel tohumların ancak onların bilinçli olması sayesinde çoğalacağını yaşatılacağını anlatın. Üreten köylünün ne kadar değerli olduğunu hissettirin. Onların emeğine saygı gösterin. Yerel tohumları yaşatmak milli bir mücadeledir direnin. Üreticiden ne kadar çok Yerel, doğal ürün talep edersek, onlar da o kadar çok üretim yapacak ve emeklerinin karşılığını alacaktır, ısrarla isteyin! Milli tarım, milli tohum, milli üretim tam bağımsız Türkiye demektir. Unutmayın !”ifadelerini kullandılar.

 

About egegazetesi

Check Also

GOL DÜELLOSUNDA KAZANAN OLMADI 3-3

Nesine 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Fethiyespor deplasmanda karşılaştığı Altay ile 3-3 berabere kaldı. …