Cumartesi , Nisan 20 2024

Ölüm Yıldönümünde Fethiye’de Anıldı

Türk havacılık tarihinin ilk pilotlarından ve Fethiye’ye ismi verilen Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey, ölümünün 107. yılında Fethiye’de düzenlenen törenle anıldı.

Şehit Fethi Bey Parkı’ndaki anıtın önünde düzenlenen törende, Türk Hava Kurumu pilotları tarafından Türk Bayrağı, Şehit Fethi Bey fotoğrafı ve Fethiye Belediye bayrağının bağlandığı paramotorlarla saygı geçişi yapıldı.

Fethi Bey’in 107. yıl anma törenine Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Fethiye Garnizon Komutanı Binbaşı Sedat Karabay, Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, Adalet Komisyon Başkanı Abdülkadir Ungan, Emniyet Müdürü İsmail Ayhan, eski Milletvekilleri Sami Gökmen, Ali Cumhur Yaka, siyasi parti ilçe başkanları, daire amirleri, THK genç kanatlar üyeleri, öğrenciler, sivil toplum kuruluşları başkan ve üyeleri, gaziler katılım sağladı.

Program Fethiye Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. THK Genç Kanatlar ekibinden Esin Gencel, ‘Tayyareci Andı’, Şehit Yüzbaşı Özgür Özekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okulu’ndan Burcu Kabik ise günün anlam ve önemine özel şiirler okudu.

“HAVACILIĞI GENÇLERİMİZE SEVDİRİYORUZ”
Türk Hava Kurumu Fethiye Şube Başkanı Mustafa Özkaya, Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1925 yılında kurduğu Türk Hava Kurumu’nun başarılarından bahsetti. Özkaya, “Şehit Fethi Bey’in anma töreninde hep birlikteyiz. Ne kadar güzel ki, eskiden Meğri olan Fethiye’miz, ismini, şehit Fethi Bey’den almıştır. Fethi Bey’in şehit olması sonrası ülkemiz yasa bürünmüştü. Muğla’nın bu güzel ilçesinin ismi Meğri iken, Fethi Bey’in anısına ‘Fethiye’ ismi koyulmuştur. Her yıl olduğu gibi bizler her zaman kendisini anacağız. Türk Hava Kurumumuz kendi imkanlarıyla, sadece hayırsever vatandaşlarımızın destekleriyle 351 uçak alarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne vermiştir. Havacılığı gençlerimize sevdirmek ve benimsetmek için Türkiye’nin dört bir yanına açılan eğitim merkezlerinde, ücretsiz olarak kurs vermeye devam etmektedir” dedi.

“İÇİNDE HAİN YETİŞTİRMEYEN YÖRÜK YURDU FETHİYE…”
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise, “Pandemiden dolayı sınırlı sayıda vatandaşımızla yaptığımız törenlerimizi, pandemi bittikten sonra binlerce vatandaşımızla birlikte gerçekleştireceğiz. Vatanına, milletine, bayrağına ve memleketine sahip çıkan, içinde vatan haini yetiştirmeyen, yörük yurdu Fethiye’mizde ve ülkemizin en ücra köşesinde yaşayan yurttaşlarımıza selam gönderiyorum. Türk Hava Kurumu’nun tüm mensupları bugüne kadar bizlerleydi. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ben başkanlığım süresince Türk Hava Kurumu Yüksekokulu’nun Fethiye’mize yapılmasını istiyorum. Daha önce girişimlerimiz olmuştu. Havacılığı seven bir belediye olarak, her yıl yapılan aktiviteleri biliyorsunuz. Bu projeyi hayata geçirebilmek, havacılığı sevdirebilmek için hep beraber hareket edelim. Türk Hava Kurumu ile birlikte çalışıp belediye olarak elimizden geleni yapacağız. Geçen hafta Ankara’da yaptığım görüşmeler sonrasında Hava Kuvvetleri Komutanlığımızdan bize bir müjde geldi. F4 uçağını Fethiye’ye hibe edeceklerini söylediler. Şehit Fethi Bey Anıtı’na yakışacağını düşünüyorum. En kısa zamanda burada konuşlandırmak istiyoruz” dedi.

“ANITIN ONARIMINI YAPACAĞIZ”
Karaca konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Bu vatan için kan dökmüş şehitlerimizi asla unutmayacağız. Şehit Fethi Bey Anıtının kanadı rüzgarda tahrip olmuştu. Yüzlerce binlerce vatandaşımız sağ olsunlar, belediyemize koşup haber verdiler. Bu eseri yapan sanatçının telif hakkı olduğu için, kendisiyle görüştük. Mühendis arkadaşlarımızla birlikte anıtın onarımını yapacaklar. Bizler sadece Şehit Fethi Bey’i burada anmıyoruz. Yıl boyunca yapılan havacılık faaliyetleriyle Şehit Fethi Bey’i ve tüm şehitlerimizi anıyoruz. Şehit Fethi Bey’in şehit düştüğü ülkede şuan itibariyle kahramanca savaşan güvenlik güçlerimize sizlerin huzurunda saygılarımı sunuyorum. Onlar bu vatan için mücadele etmeye devam ediyorlar, bizler de vatanını seven, bayrağını seven insanlar olarak onların yanındayız”

“TIPKI ÖMER HALİSDEMİR GİBİ…”
Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat, “Bugün göklerden gönüllere inen Şehit pilotumuz Fethi Bey’i, şehadetinin 107. Yılında saygıyla anıyoruz. İsmini ilçemizde yaşatmaktan gurur duyduğumuz yörük çocuğu, millet sevdalısı asil halka, mübarek şehidimizin nasıl da yakışmıştır. Şehit Fethi Bey, Türk Havacılık tarihine adını altın harflerle yazdırmış, birçok ilke imza atmış kahraman bir Türk subayı ve Türk Havacılığı’nın ilk şehididir. Yol Arkadaşı üsteğmen Sadık Bey ile bir görev uçuşu esnasında şehadet şerbetini içmişlerdir. Tıpkı canını milletine siper edip, yüzlerce insanın hayatını kurtaran Polis Memuru Fethi Sekin gibi, tıpkı fetöcü darbeci alçağı öldürüp şehadete gülerek yürüyen kahraman Ömer Halisdemir gibi… Eskiler, ‘Oğuz’da er bitmez’ derlerdi. Düşmanda oyun bitmeyince, bizde de er bitmiyor. Bitmeyecek! Ama bu necip millete her zaman her nesilde böyle kahramanlar yetiştirmeyi nasip etsin. Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu vatan için canını toprağa karıştıran tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun” dedi.

Konuşmaların ardından Fethiye semalarında Türk Hava Kurumu tarafından Paramotor gösterisi yapıldı.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …