Cuma , Nisan 19 2024

NURETTİN DEMİR’DEN ZEYTİNLİKLER İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ…

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir; Termik santrallerin ihtiyacı olan kömürü çıkartmak amacıyla Yatağan’da  bulunan tarım arazileri ve zeytinlik alanlar istimlâk edilmesi ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik tarafından cevaplandırılmak üzere soru önergesi verdi..

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir’in TBMM’ye sunduğu soru önergesi şu şekilde “Termik santrallerin ihtiyacı olan kömürü çıkartmak için Muğla Yatağan İlçemizde bulunan tarım arazileri ve zeytinlik alanlar istimlâk edilmiştir. Madenler çıkartıldıktan sonra bu yerlerin eski florasına döndürülmesi gerektiğinden kömür çıkarılan alanlar doldurulmuş, zeytinlik alan haline getirilmiştir. Şu anda bu alanda meyveye oturmuş 26.600 zeytin ağacı bulunmakta ancak bu işletmeler özelleştirilirken özelleştirme sözleşmesinde bu zeytinlik alanlar ve tarım alanı olarak 1.250 dönümlük arazi özelleştirme dışı bırakılmıştır. Bu zeytinlik alanların akıbetiyle ilgili çok olumsuz söylentiler bulunmaktadır. Bu bağlamda;

1.Bu zeytinlik alanların bakımsız kalmasından dolayı ormanlık alana dönüştüğü doğru mudur? En son ne zaman bakımı yapılmış ve denetlenmiştir?

2.Bu bölgede kaç zeytin ağacı vardır? Kalitenin yükseltilmesi için zeytinlik alanların her türlü bakımı “budama, ilaçlama, gübreleme, yabancı otların temizlenmesi” yapılmakta mıdır?  Zarar gören zeytin ağacı sayısı nedir?

3.Bu karar alınmadan önce madencilik faaliyeti için özelleştirilen tarım arazisinin ve zeytinlik alanların durumunun ne olduğu, üzerindeki ağaçların türü, sayısı ve ekonomik getirisi hakkında Bakanlığınız tarafından bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bunlar nelerdir?

4.Zeytin ve zeytinyağına ilişkin alınan kararlar ve uygulanan politikalar konusunda üretici örgütlerinin görüş ve önerileri alınmakta mıdır?

5.Ülkemizdeki bitkisel yağ üretiminin artırılmasının bir yolu bitkilerde görülen mevcut hastalıklarla mücadeledir. Zeytin güvesi hastalığı nedeniyle yüzde 30’lara varan ürün kaybı söz konusudur. Ayrıca, zeytinde solgunluk, halkalı leke hastalığı gibi hastalıklara çare bulunmazsa kısa zamanda zeytinliklerin tamamen yok olacağı ifade edilmektedir. Bu doğru mudur?

6. Bu hastalıklarla mücadele için ne gibi çalışmalar ve mücadeleyle ilgili olarak ne gibi yatırımlar yapılacaktır?” dedi.

 

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …