Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, basın mensuplarıyla bir araya gelerek il genelinde asayiş ve güvenlik konularında yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Muğla İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Emrullah Büyük, Muğla İl Emniyet Müdürü Ali Canbolat, Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanı Yarbay Akın Çoşkunlar ve İl Göç İdaresi Müdürü Cihad Gezen’in de hazır bulunduğu toplantıda; Vali Dr. İdris Akbıyık, kolluk birimleri ve diğer tüm kurumlarıyla birlikte vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini daim kılmak için büyük bir titizlikle çalışmalar gerçekleştirildiğini aktardı.
Yürütülen saha çalışmaları ve fiziki izlemelerle göçmen kaçakçılığı ile etkin mücadele edildiğini belirten Vali Dr. İdris Akbıyık; yol uygulama noktalarında yapılan denetimler, yapılan şok uygulamalar ve düzensiz göçmen ve yabancı uyruklu şahısların yoğun bulunabileceği değerlendirilen mekan ve otel denetimlerinde risk analizi yapılarak düzensiz göç ve insan ticareti suçlarının önlenmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirildiğini Fethiye, Bodrum, Marmaris ve Menteşe ilçelerimizde Mobil Göç araçlarının görev yaptığını ifade etti.
Asayiş olaylarının önlenmesi, trafik kazalarının azaltılması, okul servis araçlarının denetlenmesi, okul ve yurt çevrelerinde güvenliğin sağlanması için kolluk birimlerimiz denetim ve kontrol faaliyetlerini aralıksız sürdürüldüğünü söyleyen Vali Dr. İdris Akbıyık 2025 yılında gerçekleştirilen trafik denetimlerinde 846 bin 571 araç denetlendiğini, bunlardan eksiklikleri tespit edilen 130 bin 962 araç sürücüsüne idari para cezası uygulandığını, 13 bin 442 aracın trafikten men edildiğini, 2 bin 497 sürücü belgesinin geçici olarak geri alındığını 5 bin 551 okul servis aracı kontrol edildiğini, 292 servis sürücüsüne idari para cezası uygulandığını açıkladı.
Motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinin karışmış olduğu trafik kazalarını önlemeye yönelik etkin ve sonuç odaklı çalışmalar yürütüldüğünü ve denetimlerin aralıksız devam ettiğini belirten Vali Dr. İdris Akbıyık 183 bin 549 motosikletin denetlendiğini, eksiklikleri tespit edilen 44 bin 666 motosiklet sürücüsüne idari para cezası uygulandığını söyledi.
Vali Dr. İdris Akbıyık motosiklet sürücülerine yönelik ekipman ve kask kullanımının hayati önemini vurgulamak için çeşitli farkındalık projeleri ve eğitim faaliyetleri yürütüldüğünü, uygulamalı eğitimler, bilgilendirici broşürler ve yol kontrolleriyle denetim yapılırken diğer yandan sürücülere güvenli sürüş alışkanlıkları kazandırıldığını, toplam 35 bin 452 kişinin bilgilendirildiğini aktardı.
Aranan şahısların yakalanması, ruhsatsız silahların ele geçirilmesi ve suçla doğrudan ilişkili kişilere karşı yapılan operasyonlarda toplumun güvenliğini tehdit eden unsurlar bertaraf edildiğini söyleyen Vali Dr. İdris Akbıyık uyuşturucu ile mücadelenin en öncelikli konulardan olduğunu belirterek, “Gençlerimizi toplumumuzu bu tehditten korumak amacıyla hem önleyici çalışmalarımız hem de operasyonlarımız etkin bir şekilde yürütülmekte; bu kapsamda yapılan farkındalık kampanyaları ve eğitimler sayesinde toplumun tüm kesimlerinde bilinç oluşturulmaktadır” dedi.
Siber suçlar ve dijital dolandırıcılık faaliyetlerine karşı yürütülen yoğun mücadeleye de değinen Vali Dr. İdris Akbıyık, “İnternet üzerinden işlenen suçların önlenmesi, kişisel verilerin korunması ve dijital mecralarda vatandaşlarımızın güvenliğinin sağlanması amacıyla gelişen teknolojiye uygun yöntemlerle siber tehditler yakından takip edilmektedir. Siberay birimlerimiz tarafından da vatandaşlarımız bilgilendirilmektedir” ifadelerini kullandı.
Kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir araç olan KADES uygulamasının kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla, Kadına El Kalkamaz mottosuyla bu alanda farkındalığı arttırmak için yapılan bilgilendirme faaliyetleri hakkında bilgiler veren Vali Dr. İdris Akbıyık, “Öncelikle şunu net bir şekilde ifade etmek isterim ki Muğla’da kadına yönelik şiddete asla müsamaha gösterilmemektedir. Kadına el kaldıran kim olursa olsun karşısında devletin kararlı duruşunu bulacaktır. Şiddetin her türlüsüne karşı sıfır tolerans anlayışımızı sürdürmeye, kadınlarımızı korumaya ve güçlendirmeye devam edeceğiz“dedi.
Cumhurbaşkanı tarafından 2025 yılı Aile Yılı olarak ilan edildiğini anımsatan Vali Dr. İdris Akbıyık; Türkiye’nin nüfus artış hızının yüzde 1.48, Muğla’nın ise yüzde 1.28 olduğunu, bu durumun uzun vadede bir milli güvenlik sorunu olabileceğine dikkati çekti. Çocukların sağlıklı gelişimi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Vali Dr. İdris Akbıyık, “Bu kapsamda günümüz dünyasında teknolojinin hızla değiştiği bir ortamda çocuk yetiştirmenin her zamankinden daha fazla dikkat ve bilinç gerektirdiğinden hareketle Aile Yılı kapsamında ebeveynlere yönelik seminerler ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor” dedi.
Turizm açısından büyük öneme sahip olan ilimizde yerli ve yabancı misafirlerimize güvenli bir tatil sunmak ve Muğla’mızın en güvenli tatil yöresi olması için çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü ifade eden Vali Dr. İdris Akbıyık, “Valiliğimiz koordinasyonunda İl Kültür Turizm Müdürlüğünce oluşturan denetim ekipleri tarafından ilimiz genelinde 526 turizm işletmesi ile konaklama tesislerinin belge, ruhsat ve afet dayanıklılıkları denetlendi. 85 tesisin faaliyette bulunmadığı tespit edildi. 15 tesisin kapatma işlemleri devam ediyor. 248 tesis şartları karşılamadığı için kapatıldı. Ayrıca daha önce belediye ruhsatlı olup, 2021 yılında yapılan düzenleme ile Kültür ve Turizm Bakanlığından basit konaklama turizm işletmesi belgesi alan 2 bin 146 adet tesisin 502’si denetlendi. Diğer işletmelerin denetimlerin ise denetlemelerinin devam ediyor” dedi.
Orman yangınları açısından birinci derece hassas bir bölgede bulunan Muğla’da orman yangınlarının önlenmesi ve olası durumlarda hızlı müdahale edilmesi için orman teşkilatının, güvenlik birimlerinin ve diğer ilgili kurumlarımızla birlikte iş birliği içinde çalışıldığını aktaran Vali Dr. İdris Akbıyık, “Bugüne kadar 448 orman köyü ve kırsal mahalleyi ziyaret ederek 51 bini aşkın vatandaşımıza ulaştık. Orman yangınlarına karşı alınacak önlemler hakkında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdik. Avcılar, arıcılar ve çobanlardan oluşan 1800’ü aşkın kişiye yönelik özel eğitimler düzenledik. Çocuklarımızın küçük yaşta doğa bilinciyle yetişmesi adına 91 okulumuzda 4 bin 563 öğrencimize yönelik eğitici ve bilgilendirici faaliyetler gerçekleştirdik Ayrıca 127 cami imamımıza, 251 askeri personelimize ve 2 bini aşkın orman gönüllüsüne eğitimler verdik. Toplumun her kesimini kapsayan bu çalışmalarla, ormanlarımızı hep birlikte koruma bilincini güçlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Vali Dr. İdris Akbıyık bölgenin huzuru ve güvenliği için Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik birimlerimizle koordineli bir şekilde çalışıldığını belirterek, “Vatandaşlarımızın huzuru, misafirlerimizin güvenliği bizim için her zaman birinci önceliktir. Bu süreçte emeği geçen kamu personeline, güvenlik güçlerimize ve duyarlı vatandaşlarımıza teşekkür ederim” dedi.