Perşembe , Mart 28 2024

KURBAN KESİM YERLERİ BELİRLENDİ

 

4 günlük bayram süreci ile öncesi ve sonrasında geçerli olacak kararlar doğrultusunda Fethiye’deki kurban kesim yerleri ile kesim ücretleri de belirlendi. Buna göre büyükbaş hayvanlar için  Çatalarık Mahallesi’nde bulunan Et Entegre Tesisi’nde büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıkların kesilmesi kararlaştırıldı. Geçen yıllarda 1 No’lu Sağlık Ocağı yanındaki giyim pazarının kurulduğu Salı Pazarı’nda küçükbaş hayvanlar kesilirken, bu yıl bu yerde kurban kesilemeyecek.  Vatandaşlar Fethiye Kız Talebe Yurdu, Fethiye Öğrenci Yurdu ve Saraybahçe Erkek Öğrenci Yurdu’nda küçükbaş hayvanlarını kestirebilecekler. Mezbahalar ilçelerde Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olduğundan İl Kurban Hizmetleri Kurulu kararınca kesim ücreti olarak büyükbaş hayvan için 230 TL, küçükbaş hayvan kesim ücreti olarak da 60 TL ücret alınacak.

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık başkanlığında toplanan Kurban Hizmetleri Komisyonu yaklaşan Kurban Bayramı öncesi bir dizi önlem aldı. Kurban Bayramı’nda hizmet vermek üzere Fethiye’de kurban satış yeri olarak Çatalarık Mahallesi Turgut Özal Bulvarı üzerinde bulunan daha önceki yıllarda da “Canlı Hayvan Satış Yeri” olarak bilinen alan, hayvan pazarı olarak belirlendi. Kurban Bayramı’nda hizmet vermek üzere Fethiye’de kesim yeri olarak Çatalarık Mahallesi’nde bulunan “ Et Entegre Tesisleri” nde büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıklar kesilebilecek. Ayrıca Fethiye Kız Talebe Yurdu, Fethiye Öğrenci Yurdu, Saraybahçe Erkek Öğrenci Yurdu’nda küçük ve büyükbaş hayvan kesimi için izin verildi. Geçen yıllarda 1 No’lu Sağlık Ocağı yanında Salı Pazarı giyim alanında küçükbaş hayvan kesimi yapılırken, bu yıl burada hayvan kesimi için izin verilmedi.

Mezbahaların Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olmasından dolayı büyükbaş hayvan kesim ücreti İl Kurban Hizmetleri Kurulu kararınca kesim ücreti olarak büyükbaş hayvanlardan 230 TL, küçükbaş hayvan kesim ücreti olarak da 60 TL alınması kararlaştırıldı. Belirlenen  bu kesim ücreti fiyatından mezbaha tesisi kullanımı, su ve elektrik bedeli olarak da büyükbaş hayvan kesiminden 50 TL, küçükbaş hayvan kesiminden 20 TL alınması kararlaştırıldı.

VETERİNER HEKİMLER GÖREV YAPACAK

Kesim yerlerinde görev yapmak üzere Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan ve görevlendirilen veteriner hekimlerden kesim günleri için görevlendirme sağlanması, yeterli derece de veteriner hekim yok ise Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordineli çalışarak veteriner hekim görevlendirilmesinin sağlanması, ayrıca Belediye Başkanlığı tarafından kesim sırasında çizme ve önlük giyilerek, her yıl Kurban Bayramı’ndan önce hijyen eğitimi almış kasaplardan yeterli sayıda kesim elemanı görevlendirilmesi de kararlaştırıldı.

Komisyon kararı ile Fethiye Müftülüğü kurban kesim yerlerinde görevlendirmek üzere din görevlisi tahsis edecek. Kurbanlık hayvanlar bu din görevlileri nezaretinde dua yapılarak kesilecek. Dini vecibelere ve hijyene uygun olarak yapılacak bu kesim işlemleri bayram boyunca sürecek. Komisyon kararları doğrultusunda yine bu yılda cadde ve sokak aralarında kurbanlık hayvan kesimi yapılmayacak. Ayrıca hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, devamlı aç ve susuz bıraktığı tespit edilen, kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanı parçalayanlar hakkında 5199 sayılı Hayvan Haklarını Koruma Kanunu’na göre işlem yapılacak. Kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan yavrulu olanların kesilmemesi, kurban kesim yerlerine hayvanların incitmeden getirilmesi, kurbanlık hayvanlarda kurban olup olamayacağı şüpheli olanların durumu için İlçe Müftülüğü ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nden bilgi alınması, kesimin keskin bıçakla yapılması yönünde İlçe Müftülüğü’nce yapılan vaaz ve okunan hutbelerde halkın uyarılması da kararlaştırıldı.

 

About egegazetesi

Check Also

Karaçulha Parkı ve Taziye Evi Açıldı

Fethiye’deki yeşil alanları çoğaltmaya, farklı mahallelere yeni parklar ve yeşil alanlar kazandırmaya devam eden Fethiye …