Cumartesi , Nisan 27 2024

İŞSİZLİĞE MESLEKİ EĞİTİMLE ÇÖZÜM: MEGİP

İş piyasanın talep ettiği niteliklerde eleman ihtiyacının mesleki eğitimlerle karşılanmasını ve sonrasında istihdam yaratılmasını sağlamak üzere hayata geçirilen “Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi(MEGİP)” tanıtım toplantısı, 24 Ekim Çarşamba günü Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya katılan İŞKUR Muğla İl Müdürü MEGİP’in yanı sıra diğer destek programları hakkında da bilgi verdi.

İstihdam seferberliği kapsamında 14 Aralık 2017 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan protokolle başlayan “Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi(MEGİP)”nin tanıtım toplantısı İŞKUR Muğla İl Müdürü H. İlyas Sarıyerli ve İŞKUR Fethiye Şube Müdürü Mustafa Karakan, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu üyesi Şevket Süreyya Gürol, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Müdürü Bülent Telli, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Sermet Ünel, İŞKUR Muğla ve Fethiye şube temsilcileri ile Oda üyelerinin katılımları ile gerçekleştirildi.

Toplantıda, Türkiye’nin en modern kurumlarından biri olduklarını vurgulayan İŞKUR Muğla İl Müdürü H. İlyas Sarıyerli, “Bizde bugün git yarın gel anlayışı olmaz. İş dünyası beklemez. Biz iş bitiren bir anlayışla hizmet veriyoruz” diye konuştu.

MEGİP meslek edindiriyor

İlyas Sarıyerli’nin açıklamalarının ardından İŞKUR Muğla İl Müdürlüğü Şube Müdürü Müzeyyen Yıldırım, MEGİP hakkında bilgi verdi. MEGİP’in nitelikli işgücünün yetiştirilmesine yönelik bir program olduğunu kaydeden Müzeyyen Yıldırım,  “Teorik ve uygulamalı mesleki eğitimlerin düzenlenmesi ve eğitimlere katılan kişilerin istihdam edilmesi amaçlanıyor. Buna göre işverenler, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’na çalışan sayısının %50’si kadar kontenjan başvurusu yaparak faaliyet alanları ile ilgili eğitim talep edebilecekler. Talepler, MEGİP İl Çalışma grubu aracılığı ile işgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirilecek. Talepte bulunan işverenler İŞKUR istihdam teşviklerinden yararlanabilecek. Eğitimlere katılacak kursiyerlere, kurs süresince zaruri gider ve sigorta primleri İŞKUR tarafından ödenecek. İŞKUR tarafından belirlenen oranda ve 61,5 TL’ye kadar cep harçlığı ve sigorta primleri ödenecek. Mesleki eğitimi başarıyla tamamlayanlara kurs bitirme belgesi verilecek. Kursun sonunda eğitim talep eden işverenlerin kursiyerlerin yarısını, en az 120 gün istihdam etmesi gerekiyor. Bu süre dolmadan işten ayrılan elemanın yerine aynı nitelikte eleman alımını sağlayarak 120 günlük sürenin tamamlanmasını sağlıyoruz” dedi.

Anneler çalışmaya teşvik ediliyor

İŞKUR Muğla İl Müdürü İlyas Sarıyerli, İŞKUR tarafından uygulanan diğer teşvik programları hakkında da bilgi verdi. Muğla’nın genç ve kadın istihdamında Türkiye birincisi olduğunu belirten Sarıyerli, özel sektörde işe yerleşen annelere “İşte Anne Projesi” kapsamında günlük 75TL harçlık verildiğini söyledi. Ayrıca 2-5 yaş arasında çocuğu olan annelere bakım desteği de verildiğini kaydeden Sarıyerli, şunları söyledi: “Anneye 450 TL kreş, eğitim ya da kurs parası veriyoruz. Destek sadece bir çocuk için uygulanıyor.”

Yeni mezunlara iş imkanı

Lisans ve ön lisans mezunlarının istihdamı için de “İşe İlk Adım” desteğinin olduğunu söyleyen Sarıyerli, “3.6 milyon kayıtlı işsiz var. 1.3 milyon kayıtlı açık iş var. 18-29 yaş arasında yer alan yeni mezunları istihdam eden firmalara, 3 ay boyunca, asgari ücret üzerinden %50 destek veriyoruz. Bir yıl çalışırsa %25 oranında destek uyguluyoruz” sözlerini kaydetti.

Destek 2020’ye kadar devam edecek

“Doğrudan İstihdam Desteği”ne de değinen İlyas Sarıyerli, 2017 yılında başlayan bu desteğin 2020 yılına kadar devam edeceğini belirtti. Destek kapsamında işe alınan kişinin SGK priminin yarısının karşılandığını ifade eden Sarıyerli, işe alınan kişinin son 3 aydır işsiz olması gerektiğinin altını çizdi. Sarıyerli, desteklerden yararlanmak isteyen firmaların ve destekler kapsamında işe girecek kişilerin mutlaka İŞUR’a kayıtlı olması gerektiğini de vurguladı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı; projenin işletmelerin nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılayacağını ve eğitimlerin hem kişiye hem de çalıştığı firmaya katkı sağlayacağını belirtti. Osman Çıralı; “MEGİP projesi ile kamu ve özel sektör kol kola girerek bireylere mesleki eğitim sağlayacak ve firmaların donanımlı kişilerin istihdam etmesine ön ayak olunacak. Ayrıca firmalarımız istihdam teşviklerinden yararlanabilecekler. Biz de Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak faaliyet gösterdikleri sektörde nitelikli eleman ihtiyacı olan firma sahiplerinin başvurularını bekliyoruz” diye konuştu.

MEGİP kapsamında eğitim talebinde bulunacak ve sonrasında bireylerin istihdamını gerçekleştirmeyi taahhüt edecek firma yetkilileri, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasına başvurabilecekler.

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …