Cuma , Nisan 26 2024

GÖKBEN, İMALAT SANAYİ İÇİN UYGUN

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen ‘Fethiye ve Seydikemer Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Fizibilite Etüdü” projesi kapsamında yapılan arama konferansı yoğun ilgi gördü. Fethiye ve Seydikemer’de en yaygın imalat sanayi olan mermer ihtisas OSB kurulabileceği görüşü ağırlık kazanırken tarım OSB için yeni bir yer bulunması için çalışma başlatılması kararı alındı. 

İmalat sanayi öne çıkıyor

2 Şubat 2017 tarihinde Seydikemer Tufanlar Düğün Salonunda yapılan çalıştayda bölgede kurulabilecek ihtisas organize sanayinin hangi sektörlere yönelik olabileceği görüşüldü ve yatırımcı talep durumu değerlendirildi. Tarım ve imalata yönelik ihtisas organize sanayi bölgesi seçeneklerinin görüşüldüğü çalıştayda, tarım ihtisas OSB için yüzde 70 devlet arazisi şartının bulunması sebebiyle, Yayla Gökben’deki OSB alanı olarak belirlenen mevcut yerin imalat sanayine uygun olduğu ortaya çıktı. Toplantıda Fethiye ve Seydikemer’de en yaygın imalat sanayi olan mermer ihtisas OSB kurulabileceği görüşü ağırlık kazandı. Çalıştaya katılan mermer sektörü temsilcilerinin talebi üzerine mermer ihtisas OSB için ayrı bir toplantı yapılması, tarım OSB için farklı bir yer bulunması için çalışma başlatılması kararı alındı.

 

Çalıştaya; Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mete Atay, Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Nayir, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı adına Hasan Cahit Tüfenkçi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan ve Meclis Başkanı Osman Çıralı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Etüt ve Planlama Koordinatörü  Ziraat Yüksek Mühendisi Fethi Molla,  PAGDER ASLAN Plastik İhtisas OSB Yönetim Kurulu Üyesi Ankara Sanayi Odası 2. ve 3. OSB’ler önceki dönem Müteşebbis Heyet Üyesi Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Delegesi Mehmet Yalçındere, ROTAM Danışmanlık Proje Koordinatörü Dr. Türkay Kısa ve Prof.Dr.Ramazan Aktaş, mermer ve taş üreticileri, gıda üreticileri, süt ve hayvan ürünleri üreticileri, plastik üreticileri gibi çok sayıda  FTSO üyesi sektör temsilcisi katıldı.

OSB sektör çeşitliliği sağlayacak

Çalıştay programı FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Çalıştayın bölgenin kalkınmasına yönelik bir yol haritası sunacağını ifade eden Arıcan, kurulacak bir OSB’nin bölgede faaliyet gösteren ekonomik sektörlerde de çeşitlenme sağlayacağını vurguladı. Arıcan, şunları söyledi; “Bu bağlamda, Muğla ekonomisinin önemli aktörlerinden olan Fethiye ve Seydikemer ilçeleri, sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkararak, yalnızca turizmin değil, diğer sektörlerin de önünü açmış olacaktır.” dedi.

Arıcan: “Yatırımlar doğru planlanmalı”

Yatırımların katıcı olması için planlamanın önemine değinen Akif Arıcan, “Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, bir yatırım yapılmadan önce yatırım, tüm belirleyici faktörleri ele alınarak planlanmaktadır. Dolayısıyla bir Organize Sanayi Bölgesi kurulmadan önce de, tüm adımlar hesaplanıp, bölge ve ülke için son derece önemli olan yatırımın yapılabilir olup olmadığı araştırılmalıdır. 10. Kalkınma Planı’nda da belirtildiği üzere, ülkemizde imalat sanayinin bölgesel dağılımındaki dengesizlik sürmektedir. Türkiye’nin potansiyelini kullanabilmesi için Marmara dışındaki bölgelerde de üretim kapasitesinin artırılması gerekmektedir. Bu da, ancak, bölgelerde bulunan Organize Sanayi Bölgeleri’nin atıl bir şekilde durmadan, aktif olarak faaliyet göstermeleri ile mümkün olacaktır.  Ayrıca, söz konusu Organize Sanayi Bölgesi çalışması, sürdürülebilir bir çevre için de büyük önem arz etmektedir. Çünkü OSB’ler sahip olduğu alt yapı sistemleri ile imalat sanayinin planlı gelişimini sağlayarak, olumsuz çevresel etkilerin azaltılmasını amaçlamaktadır.” diye konuştu.

Görüşler rapora yansıyacak

Çalışma sonucunda “Fethiye ve Seydikemer Organize Sanayi Bölgesi Fizibilite Etüdü Sonuç Raporu” hazırlanıp, hem konu ile ilgili potansiyel yatırımcılara hem de ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına gönderileceğini açıklayan Arıcan, çalıştayda belirtilen görüşlerinde rapora yansıyacağını kaydetti.

OTGÖZ: OSB için gücümüz ve siyasi desteğimizi kullanacağız.

Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz Seydikemer sınırları içerisinde kurulacak bir OSB için ellerinden gelen çalışmayı yapacaklarını ifade ederek siyasi destek için de çalışacaklarını dile getirdi.

Tek sektöre bağlı olunmamalı

Konuşmaların ardından proje ile ilgili bilgi verildi. Projeye ilişkin bilgilendirme FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin tarafından yapıldı. Şahin, konuşmasının başında Fethiye ve Seydikemer ekonomisinde tarım ve turizm dışında da sektörler oluşması, sektör çeşitliliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Sadece turizme dayalı şehirlerden örnekler veren Şahin, bu durumun en küçük bir krizde tüm şehri etkilediğini söyledi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının üniversite çalışması, Kruvaziyer liman projesi ve Babadağ Teleferik Projesi gibi projeler yürüterek ekonomik ve sektörel çeşitliliği sağlamaya çalıştığını belirten Şahin, bunun ticaret ve sanayi odalarının yasal görevleri olduğunu ifade etti.

İşletmeler arazi sorunu nedeniyle büyüyemiyor

Organize Sanayi Projesinin de böyle bir yasal görev olduğuna değinen Füsun Şahin, “Bölgemize yatırımcı geliyor ama yer bulmakta sıkıntı çekiyor. Mevcut işletmelerimiz daha büyük arazilerde çalışmak ve yer büyütmek istiyor ama yer bulamıyor” diye konuştu. OSB için FTSO’nun çalışmalarının 2008 yılında başladığını kaydeden Şahin, 2016 yılında 1/1000’lik imar planına leke koydurularak OSB arazisinin belirlendiğini söyledi.

Rotam Danışmanlık Proje Koordinatörü Dr.Türkay Kısa da konuşmasında OSB’lerin oluşması ve yapısı hakkında bilgi verdi. OSB üretici için sorunların çözümde avantajlı bölgeler olduğunu ifade eden Türkay Kısa, Türkiye pek çok OSB’nin doğru planlanmadığı için yatırımcı tarafından gerekli ilgiliyi görmediğini belirtti.

Seydikemer’de tarım ihtisas OSB altyapısı var

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Etüt ve Planlama Koordinatörü,  Ziraat Yüksek Mühendisi Fethi Molla, Seydikemer’in tarım ihtisas OSB için uygun alt yapıya sahip olduğunu söyledi. Tarım OSB’lerin kurulacağı yerlerin yüzde 70 hazine arazisi olması gerektiğini belirten Fethi Molla, “Buraya gelmeden önce Seydikemer Belediye Başkanımızı makamında ziyaret ettik. Tarım OSB kurulması için gereken arazinin sağlanmasında ellerinden gelen desteği vereceklerinin sözünü verdiler.” dedi.

OSBler KOBİ Sanayilerin sığınma yeri

PAGDER ASLAN Plastik İhtisas OSB Yönetim Kurulu Üyesi, Ankara Sanayi Odası 2. Ve 3. OSB’ler önceki dönem Müteşebbis Heyet Üyesi, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Delegesi Mehmet Yalçındere de küçük sanayi tesislerinin büyümesi için en uygun koşulların OSBlerde olduğunu söyledi. Yalçındere, OSBlere ilişkin yasal düzenlemeler ve sanayiciler açısından avantajlarına da konuşmasında yer verdi. Yalçındere: “OSBler KOBİ’lerin sığınma yeri” dedi.

Mete Atay:”Seydikemer’i ayrı görmüyoruz”

Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mete Atay da yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Yapılacak OSB’nin ismi Fethiye-Seydikemer.  Arkamızda çok büyük bir güç var. Seydikemer’i ayrı görmüyoruz. Fethiye ve Seydikemer ne kadar birlikte hareket ederse ve ne kadar birlikte proje yapabilirsek o kadar güçlü olabiliriz. Fethiye ve Seydikemer için organize sanayi yapıyoruz. Allah utandırmasın.”

Mermercilerden toplantı talebi

Konuşmaların ardından sektörler temsilcileri,  Organize Sanayi Bölgesi hakkında grup çalışması yaptılar. Tarım ihtisas OSB için yüzde 70 devlet arazisi şartının bulunması sebebiyle, Yayla Gökben’deki OSB alanı olarak belirlenen mevcut yerin imalat sanayine uygun olduğu ortaya çıktı. Fethiye ve Seydikemer’de en yaygın imalat sanayi olan mermer işlemeciliği üzerine bir ihtisas OSB kurulabilir görüşü ağırlık kazandı. Çalıştaya katılan mermer sektörü temsilcilerinin talebi üzerine FTSO’da mermer sektörü temsilcileri ile ayrı bir toplantı yapılması kararı alın
dı.

Tarı  m ihtisas OSB için ayrı çalışma yapılacak

Tarım ihtisas OSB için de bölgenin çok uygun olduğu ancak yüzde 70’i devlet arazisi olan bir alan gerektiği için özel bir çalışması yapılması kararı alındı.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …