Perşembe , Nisan 18 2024

Fethiyeli Üreticilerden Kınama

Geçtiğimiz günlerde;  bir televizyon kanalında yayınlanan programda kışın serada üretilen domateste zehir olduğu iddiası ile ilgili yapılan açıklamalara Fethiyeli  domates üreticilerinden tepki geldi. Konu ile ilgili olarak, Fethiye Çalıca mahallesinde bulunan Şükrü Kocatepe’ye ait domates serasında bilgilendirme yapıldı. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Karaçulha Mahallesi Muhtarı Mustafa Gizli, AK Parti Fethiye ilçe yönetiminden Behzat Özkaraca, MHP Muğla İl Başkan yardımcısı Kamil Mutlu Demirtaş, Fethiye Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Yücer Börekçi, İYİ Parti Fethiye İlçe Başkanı Ali Fatih Çoban, Çiftçiler Grubu başkanı üretici Halil Daşar, Ziraat Mühendisi Burak Boz ve üreticiler katıldı.

“BU TÜR HABER VE YAYINLARI KINIYORUZ”

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit açıklamasında “Bilimsel bir kanıt sunulmadan veya bilimsel bir dayanağı olmadan kışın üretilen sera domatesi ile ilgili yapılan asılsız haberlerden dolayı rahatsızlık duymaktayız. Üreticilerimiz ve çiftçilerimizin emeğine karşılık yapılan bu tür haber ve yayınları kınıyoruz. Çiftçilerimiz ürünlerini biyolojik mücadele, bambus arısı ve ruhsatlı tarım ilaçları ile yetiştirmektedir. Seralarımız  İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz kadrosundaki uzmanlar tarafından her zaman kontrol edilmekte. Ürünlerden devamlı bir şekilde numuneler alınmakta ve laboratuarlara gönderiliyor. Bir yandan da minimum düzeyde ruhsatlı  tarım ilacı kullanılmaması ile ilgili çeşitli tarım etkinlikleri uygulanıyor. Bu tür söylemler maalesef çiftçimizi ve üreticimizi zarara sokmaktadır. Çiftçimiz kendi yetiştirdiği ürünü aynı zamanda kendiside tüketiyor” dedi. Açıklamasına devam eden Başkan Karayiğit “Şimdi arkadaşlar bende bir şeyi ilave etmek istiyorum.

Çiftçilerimiz dedi ki; gecemizi gündüzümüzü birbirine katıyoruz. Birinci pandemi döneminde de gördük. Devletimiz sağ olsun başımızda. Çiftçilerimize birinci pandeminde tarım kredi olan borçlarında veya ziraat bankası gibi özel banklara olan borçlarında yapılandırma olmadı. Şimdi ikinci pandemi döneminde de gördük. Bakanlıkta bir gün kaldı bir gün sonra çekildi. Yine tarım krediler  farklı bankalardan faiz uygulayaraktan çitçilerimizi zor durumda bırakmaktadır. Biz devletimizden istiyoruz ki; nasıl vergide, sigortada falan yapılandırma yapıyorsanız çiftçilerimizin de tarım krediye olan borçlarından dolayı en azından faizlerini silindiği bir yapılandırma istiyoruz. Çünkü tarım kredi eskiden dediğimiz gibi dedelerimizin bir öküzü icradan bağlanır mı? Traktörden bağlanıyor. Evelere haciz oluyor. Bunlarında bir çocukları var. Onun için en azından çitçilerimize bir yapılandırma bekliyoruz. Dört gözle bekliyoruz bunu. Bu yapılandırmayı şu yasada bekledik ama hayal kırıklığına uğradık. Ben büyüklerimizden ve Cumhurbaşkanımızdan, özellikle tarım bakanımızdan bu çiftçilere bir yapılandırma hakkı vermelerini istiyoruz” dedi.

“BİZ SOFRAMIZA KOYMADIĞIMIZI SOFRANIZA KOYMUYORUZ”

Boz Tarımcılık kuruluşundan Ziraat Mühendisi Burak Boz açıklamasında “Benim ismim Burak Buz, ben çiftçi bir ailenin Ziraat Mühendisi oğluyum. Aynı zamanda çiftçilikte yapıyoruz. Benim buradan söylemek istediğim, özellikle şu pandemi döneminde herkes gördü ki toplumun ağzında bir tek çiftçi var. Herkes karantinada sıcacık evinde yatarken, hastalıktan korkarken çiftçilerimiz gece-gündüz demeden çalıştılar. Karantina var demeden seralarda üretimlerinin yaptılar, hale götürdüler ve mallarını da sattılar. Kimseyi aç açıkta koymadık. Ama bazı medyada şov  yapmaya çalışanlar bizim çiftçilerimizden pirim yapmaya çalışıyorlar. Biz bundan oldukça muzdaripiz. Bugün sesimizi duyurmak için buraya geldiğiniz için hepinize teşekkür ederim. Bizi yalnız bırakmadığınız için. Ben şunu söylemek istiyorum. Şimdi bizim bütün çiftçilerimizin üretici kayıt listeleri var. Bu elimde gördüğünüz bakanlığın verdiği üretici kayıt defteri. Bu üretici kayıt defterinin içerisinde üç tane bölme var. Burada bakanlığın yetkilendirdiği üç kişi şu tarım ilacının satışında bunları buraya biz hepsinin yazıyoruz. Ve bunu üzerindeki kara kotla beraber bakanlığa bildiriyoruz. Bu ilacı kim aldı, kimden aldı, kaça aldı, kaça sattı hepsini bakanlık biliyor. Bütün ilaçların üzerinde ayrı ayrı kara kotları mevcut. Şimdi bu seraya ziraat mühendisi olarak görevlendiren bir arkadaş geliyor.  Zararlı ve hastalığa göre ilacı yazıyor. Daha sonrasında da bayilere gidip bu ilacı satın aldıklarına dair buraya tekrar işlem yaptırıyorlar. En son bir uygulama belgesi var. İlacın uygulama belgesini yapan kişi burayı da imzalıyor. En son yine bakanlığın memurları bunu kontrol ediyorlar onaylayarak bu çitçilerimiz ürünleri o halde satıyorlar. Bu şekilde kimse yok ilacını attı, direk hale götürdü, bu ürün ilaçlı diye bir şey yok.  Bu hem ihracatta hem iş piyasasında bütün üreticilerimizin defterleri kullandığı ilaçlar hepsi burada. 100 ml’lik ilaç 300 TL. Çiftçi bu ilacı iki sefer kullanabilir. Bizim maliyetlerimiz fazla kazancımız düşük. Kimse bizim üzerimizden pirim yapmaya çalışmasın. Biz soframıza koymadığımızı sofranıza koymuyoruz. Herkese teşekkür ederiz” dedi.

“HORMON KULLANILMIYOR”

Çiftçiler grubu adına açıklama yapan domates üreticisi Halil Daşar’da açıklamasında “Burada cefakâr çitçilerimize, gece ve gündüz demeden seralarında çalışan değerli çiftçilerime buradan sevgi ve saygılarımı gönderiyorum. Bugün ki gündemimiz profesörün bir adet domates bir bardak zehir içmek konusu hakkında burada toplandık. Böyle bir şeyin aslı astarı olmadığını, burada çitçilerimizle sizlerin yardımı ile anlatacağız. Ziraat odası başkanım ve ziraat odası mühendisimiz de burada. Değerli çiftçilerimiz değerli köylülerimiz inşallah bunu da aşacağız. Hiçbir sıkıntı yok. Bu domatesi rahatlıkla tüketebilirler. Bölgemizdeki çiftçilerimiz kendi yemeyeceğini vatandaşa göndermez.  Burada 12 ay domatesimiz var hiçbir sıkıntımız yok” dedi.  Fethiye Karaçulha Mahallesi Muhtarı  Mustafa Gizli2de açıklamasında  “Çiftçilerimiz ve üreticilerimiz  Pandemiden dolayı gece ve gündüz demeden çalışıyorlar. Üretmeye devam etmektedirler. Bölgemizde  çiftçilerimizin üretimlerinde herhangi bir ilaç kalıntısı yoktur.  Bizim buradaki domatesimize arılar vasıtasıyla yetiştiriliyor ve hormon kullanmıyoruz.  Buradan diyorum ki, öncelikle sel baskınlarına uğrayan çitçilerimize geçmiş olsun diyorum. Bu profesörün yapmış olduğu açıklamaya katılmıyoruz. Bizim cefakar çiftçilerimize gelsinler tarım bölgelerini dolaşarak nasıl yetiştirdiklerini görsünler diyorum”

About egegazetesi

Check Also

BAŞKAN AKDENİZLİ’Yİ DUYGULANDIRAN HEDİYE

Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Seydikemer İlçe Nüfus Müdürü Yılmaz …