Çarşamba , Nisan 24 2024

FETHİYELİ SAZ USTASI BU KEZ BÜYÜKÇEKMECE’DE

Unutulmaya yüz tutmuş pek çok müzik aletinin üretimini yapan Fethiyeli saz ustası Yusuf Aykurt, Şile’den sonra Büyükçekmece’de bu yıl 18.’cisi düzenlenen Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nde eserlerini sergiledi.

 

64 ülkeden 1300’ün üzerinde kültür ve sanat elçisinin katılımıyla 29 Temmuz – 5 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen Büyükçekmece Kültür Ve Sanat Festivali tamamlandı. Festivalde Fethiye’yi herhangi bir sponsor desteği olmadan temsil eden saz ustası Yusuf Aykurt’un el emeği eserleri ziyaretçilerden büyük beğeni aldı. Sanat camiasından bazı isimlerin de katıldığı festivalde Aykurt’a Büyükçekmece Belediyesi tarafından plaket takdim edildi. Geçimini çiftçilikle kazanmasına rağmen küçük yaşlardan itibaren hobi olarak başladığı saz ustalığında üç telli saz ustası olarak ünlenen Aykurt, kabak kemane ve curanın yanı sıra 2’li, 3’lü ve hatta 4’lü saz yaparak sanatseverlerin hafızasını süslüyor. Çiftçilik yaparak kazandıklarını sanat için harcaması çevresindekilerce zaman zaman eleştirilse de Aykurt’un en büyük hedefi, kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması.

 

FESTİVALE YOĞUN İLGİ

 

İstiklal Caddesindeki çelenk konulmasıyla başlayan festival, Akşam saat 21.00’de Kordonboyu sahil Zeki Pekcan Parkı önündeki Utku ile Açık Mikrofon ‘canlı karaoke şov’ ile devam etti.  29 Temmuz Cumartesi günü saat 14.00’te Kültürpark Kervansaray’da 3. Uluslararası Büyükçekmece Kukla Festivali açılışı  yapıldı. Ardından Uluslararası atölye bayramı geleneksel el sanatları açılışı yapıldı. Akşam saat 21.00’de Kondon boyunda düzenlenen kortej ve Cumhuriyet Meydanı’nda halkın katılımıyla zumba etkinliği düzenlendi.  30 Temmuz Pazar günü ise sergi açılışları yapıldı. Müze Kültürpark’ta kukla tiyatrosu gösterisi, AKM, İbrahim Çallı Sanat Galerisi’nde taş plak sergisi, AKM,Fuaye Girişte 8. uluslararası fotoğraf yarışması sergisi, AKM Türkan Saylan Fuaye Alanında çalgı koleksiyonu sergisi, AKM,Bedia Muvahhit Gösteri Salonu’nda konuk ülkelerin belediye başkınını ve folklor kurumu başkanını ziyareti, Mimaroba-Amfi Tiyatroda kukla tiyatrosu gösterisi ve 18. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali resmi açılış seremonisi gerçekleştirildi.  Festival etkinlikleri çerçevesinde kukla tiyatrosu gösterisi, barışın renkleri sergisi, festival sevgi bahçesi oluşturulması ve barış kütüğüne ülke plaketlerinin asılması, bal kabağı rüyası sergisi, açılış özel gösterisi, resmi açılış seramonisi, illüzyonist, konuşmacı, komedyen Kıvanç ve Burak gösterisi, Della Miles konseri düzenlendi.

 

64 ÜLKEDEN 1300 KÜLTÜR VE SANAT ELÇİSİ KATILDI

 

64 ülkeden 1300 kültür ve sanat elçisini ağırlayan festivalde; dünyanın pek çok ülkesinden 5-85 yaş arasındaki sanatçılar buluştu. Ayrıca festivalde Uluslararası Çalgı Koleksiyonu, Uluslararası Kukla Festivali, Taş Plak Sergisi, Geleneksel El Sanatları, Fotoğraf Yarışması Sergisi, Uluslararası Kukla Tiyatrosu Gösterisi, Halk Dansları Yarışmaları ve Gösterileri, Heykel Sempozyumu, Çocuk El Sanatları Akademisi, Çocuk Seramik Akademisi ve Türk Yemekleri Sergisi gibi farklı etkinlikler vatandaşların beğenisine sunuldu.

About egegazetesi

Check Also

Karaca’dan ADD Kermesine Ziyaret

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından eğitim-öğretime katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen …