Cuma , Nisan 26 2024

Fethiye’de Şehit Fethi Bey Gururu

Türk havacılık tarihinin ilk pilotlarından ve Fethiye’ye ismi verilen Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey ölümünün 104. Yılında yeni rekreasyon alanına geçtiğimiz günlerde taşınan heykelinin önünde düzenlenen törenle anıldı. Törende Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 3 ayrı uçakta saygı uçuşu gerçekleştirdi. Tören sırasında Türk Hava Kurumu tarafından paramotor gösterileri de yapıldı.

Fethiye’ye ismi verilen, Türk havacılık tarihimizin ilk pilotlarından Şehit Fethi Bey, Fethiye Belediyesi ve Türk Hava Kurumu işbirliğinde yapılan törenle anıldı.

Fethi Bey’in 104. ölüm yıl dönümü anma törenine yoğun ilgi oldu. Geçtiğimiz günlerde iskele meydanındaki anıtı, Devlet Hastanesi karşısındaki yeni rekreasyon alanına taşınan Şehit Fethi Bey’in ayrıca şehadete yürüdüğü uçağın aynısı yapılarak, heykelinin yanına konulmuştu. Şehit Fethi Bey’in 104. ölüm yıl dönümü, anıtı önünde Türk Hava Kuvvetleri Jetlerinin katıldığı saygı uçuşu ile görkemli geçti. Törene Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, Türk Hava Eğitim, Hava Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Kürşat Atılgan, Fethiye İlçe Jandarma Komutanı Yılmaz Demirelli, Fethiye İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal, Türk Hava Kurumu Fethiye Şube Başkanı ve Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Özkaya’nın yanı sıra AK Parti İlçe Başkanı Kadir Sarıhan, siyasi parti başkan ve temsilcileri, oda başkanları, STK Başkan ve üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşımızın söylenmesinin ardından Şehit Fethi Bey’in özgeçmişi Hava İstikam Binbaşı Özay Aytın tarafından okundu. THK Genç Kanat üyeleri ve öğrenciler Aydın Dündar, Özlem Özden ve Ezginur Tanrıkulu Fethi Bey için adına yazılan şiirleri okudurlar. Şiirlerin okunmasının ardından Türk Hava Kurumu Başkanı Kürşat Atılgan, “Büyük Atatürk bu milleti küllerinden yeniden ateşledi, devletimizi kurdu. Şehit Fethi Bey bir asır sonra bizleri burada birlik beraberlik içerisinde yer almamızı sağladı. 2020 Dünya Hava Olimpiyatlarının bir ayağı da Fethiye’de yapılacak” şeklinde konuştu.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, “İsabetsiz Siyasi tercihlerin ve dış politikada yapılan bariz hataların bedelini Mehmetçiğimizin kanı ve canıyla ödediğimiz bugünlerde o zamanlar bizim olan aynı topraklar üzerinde bundan 104 yıl önce çökmekte olan imparatorluğuna itibar kazandırmak için çıktığı meydan okuyucu yolculukta uçmağa (cennete) varan şehidimiz Tayyareci Fethi Bey’i anmak için toplandık. Kahramanlar milletlerin tarihi içerisindeki yolculuğunun yol göstericileri, deniz fenerleridir. Böyle bir kahramanın adını taşıdığı ilçede yaşamak biz Fethiyeliler için övünç kaynağıdır” dedi.

“Köklü devlet olmak köklü kurumlarla olur. Devletimizin hafızasını taşıyan kurumlar vardır. Türk Silahlı Kuvvetleri Mete Han’dan beri bu ülkenin en köklü kurumudur” diyen Saatcı, “Özellikle devletimizin gelecek yüzyıllarda bekası için vatanın, askeri liselerin zaman kaybedilmeden tekrar aynı işlevlerine devam etmeleri gereklilik ve vatanseverliktir.Bahane FETÖ denilen sinsi yapıysa o zaman Türkiye’deki kurum ve bakanlıların kapatılması gerekmektedir. Bu müesseseler yüzyılların birikimlerini ve tecrübelerini duvarlarında, koridorlarında yetiştirdikleri vatan evlatlarının yüreklerinde taşımaktadırlar. Eski binalar ve kurumlar devletlerin ruhudur, geçmiş ve geleceğin kültür köprüleridir” diye konuştu.

İktidarın iç ve dış terör örgütleriyle yaptığı mücadelelerinden ötürü takdir eden Saatcı, “TSK’nın Afrin’de kullandığı yerli ve milli silahlarımız övünç kaynağı olmuştur. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdelediği yerli uçak ve insansız tank gibi ileri teknoloji ürünleri ordumuza güç katacaktır. Tarih devletlerin hafızasıdır. Hafızanı kaybedersen her şeyini kaybedersin. Tarih aynı zamanda bilimdir; televizyon dizilerinden değil kitaplardan ve gerçek tarihçilerden öğrenilir. Tarihi fesli Yunan hayranı meczuplardan öğrenenler kandırılmaya ve kaybetmeye mahkumdurlar. İyi ki bu orduyla savaşa girmedik diyenlerin ordumuzun ve devletimizin mahremi olan kozmik odaları FETÖ’cü canilere açanları, Balyoz ve Ergenekon tutuklusu kahramanlarımızın Güneydoğu’da ve Afrin’de başarıları karşısında her halde bir kere daha özür borçları vardır” diye konuştu.

2020 Dünya Hava Oyunları festivalinin bir ayağının Fethiye’de gerçekleşecek olmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Saatcı, “Fethiye’de bir başarı varsa bu bütün kurumlardan kaynaklanıyor. Bir bizlerden değil. O anlamda Fethiye Kaymakamıma Muzaffer Şahiner’e, THK Fethiye Şube Başkanı Mustafa Özkaya’ya, THK Genel Başkanı Kürşat Atılgan’a teşekkür ediyorum” dedi.

Şehit Fethi Bey’in anıtının rekreasyon anıtına taşınma hikayesini de anlatan Saatcı, “Şehidimizin anıtının rekreasyon anıtına taşınması Park ve Bahçe Müdürlüğünce başlatıldı. Ozan’ın bir telefonuyla başladı. Anıtın hemen arkasında başlayan ancak yapımı yılan hikayesine dönen antik tiyatro inşaatından dolayı anıtı bölgeden alarak Fethiye’nin yeni cazibe merkezi olacak bu alana taşıdık. İnşallah buranın Temmuz başında açılışını hepinizi davet edeceğim” dedi.

Törenin ardından Dalaman Hava Meydan Komutanlığından kalkan 3 ayrı jet Fethiye limanı üzerinden Şehit Fethiye Bey Anıtı önünden saygı uçuşu gerçekleştirdi. Yüzlerce kişi bu anı cep telefonlarıyla görüntülemek için bir birleriyle yarıştı. Bu arada önde Türk Bayrağı ardında Atatürk, şehit Fethi Bey portreleri ve Türk Hava Kurumu afişi taşıyan paramotorların gösterisi de büyük ilgi çekti.

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …