Cumartesi , Nisan 20 2024

ESKİ HALI VE KİLİM MOTİFLERİNİ YAŞATIYORLAR

Fethiye Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan halı ve kilim kurslarında Fethiye’nin eski halı ve kilim motifleri kullanılıp kültürümüz yaşatılıyor. Kurslara katılan kursiyerler arasında 2’si Japon ve 1’i Kazak olmak üzere 3 yabancı uyruklu vatandaş da yer alıyor. Kurs öğreticisi Meryem Balıkçı 15 tezgahta 15 kursiyer ile başlayan çalışmaların dönem sonuna geldiklerini belirtip ” Bir kültür deryası olan Fethiye’de eski halı ve kilim motiflerimizi yeni nesle aktardığımız için mutluyuz” diye konuştu.

Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Kültür Merkezi Müdürlükleri iş birliği ile açılan halı-kilim kurslarında sona gelindi. 15 tezgahta 15 kursiyer yörenin halı ve kilimlerinin motiflerini yaşatabilmek için yeni eserler de uyguladılar. 2’si Japon, 1’i Kazak 3 yabancı uyruklu kursiyerin de katıldığı kurslarda daha çok yöre kilim ve halısının yanında özel tasarımlar kursiyerlerin isteği üzerine dokunan halı ve kilimlere yansıtıldı. El işi göz nuru olarak gerçekleştirilen halı ve kilimleri kursiyerler kendileri kullanmak için ürettiler. Kurs öğreticisi Meryem Balıkçı çoğu emekli kadınların boş vakitlerini değerlendirmek için halı-kilim kursuna katıldığını söyledi. Balıkçı; ” Bu kurslarda Fethiye’nin Kaya halısı ve Fethiye kilimindeki motifleri gelecek kuşaklara aktarmak için çalışma yaptık. Tabi özel tasarımlar da kursiyerlerin isteği üzerine yapıldı. Burada satış amaçlı değil, daha çok hobi ve çocuklarına miras bırakmak için yapılmış eserlerdir. Yöremiz bir kültür deryası olup bunu yeni nesle aktarmak için çaba gösterdik. Bizlere destek veren kurumlara teşekkür ediyoruz” dedi.

4 yıldır Türkiye’de yaşadığını söyleyen Japon uyruklu Saçiyo Kitahira el işi yapmayı çok sevdiğini belirterek; ”Yöredeki Kaya halısını merak edip dokudum. 2 senedir kursa geliyorum. 4. halıyı dokudum. Türkiye’yi ve Türkleri çok seviyorum. Buranın havası ve her şeyi çok güzel” dedi.

Kazakistan uyruklu Laziza Zhussupova kızı Manisam Zhukenova ile birlikte dokuma gerçekleştirirken 4 yıldır Türkiye’deyiz. Bu kursta el becerimi geliştirdim.  Dokuduğum halıyı evde kullanacağım” dedi.

 

 

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …