Salı , Nisan 16 2024

Domates Altın Değerinde

Geçtiğimiz yıllarda Rusya ile yaşanan kriz nedeni ile büyük hüsran yaşayan domates üreticisi krize rağmen ihracatçıların Belarus ve Kazakistan üzerinden Rusya’ya domates ihraç etmesiyle altın bir sezon yaşıyor.

Fethiye ilçesi ve çevresinde bu günlerde “kırmızı altın” diye tabir edilen domatesin ihracatta 3 ile 6 lira arasından  değer bulması, üreticilerin yüzünü güldürdü.

Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde yaklaşık 26 bin dekarlık örtü altı tarım alanında 8 bine yakın  çiftçi domates üretimi yapıyor. Ürünler yurtiçinin yanı sıra yurtdışına da gönderiliyor. Türkiye’de Antalya’dan sonra en çok domates üretilen ve ihraç edilen yer olan bölgede, yılda yaklaşık 400 bin ton üretim gerçekleştiriliyor.

 

Domates bugünlerde iç piyasada  2 ile 3 lira, ihracatta ise 3 ile 6  liradan değer buluyor. Kış aylarının sert geçmesi nedeniyle maliyeti artan domates ekimi de az yapılınca fiyatların yükselmesiyle çiftçiler oldukça mutlu oldu. Sabah erken saatlerde Muğla Büyükşehir Belediyesi Karaçulha Toptancı Haline getirilen domatesler komisyoncular tarafından bir bir incelenip, iç piyasa ve ihracata göre satın alınılırken, üreticiler ile komisyoncular pazarlık sırasında ilginç görüntüler de oluşturuyor. Komisyoncular daha düşük fiyata domates almak isterken, üreticiler 4 liranın altında domateslerini vermek istemiyor. Üreticilerden Ersin Zor, Manisa’lı komisyoncu Recep Can ile alım satım yapmaya çalışırken, Ersin Zor “Şuanda domatesin fiyatından memnunuz. Ancak kış zor geçti. Kullandığımız gübre ve diğer girdiler çok yüksek fiyatta olduğu için bu fiyat da normaldir. Şuanda Allah bereket versin diyoruz. Ürettiğim domatesi 4 liranın altında vermem. Mümkün değil. Zaten diğer yıllarda olduğu gibi bu yıl fazla domates de yok.Ortalama 3 ile 6 lira arasında toptan satıyoruz” dedi. Komisyoncu Recep Can ise, “6-7 ton domates almak için geldim. 2 ile 5 TL. arasında domates aldım Kamyonu dolduramadım. Ortalama 4 ile 5 TL arasında satıyorum” dedi.Üreticilerden Ali Çil ise, “15 yıldır domates üreticiliği yapıyorum. Şuanda fiyatlardan memnunuz. 3 ile 6  TL arasında domates sattım. Bugüne kadar en yüksek sezonu yaşıyoruz” dedi.

Belarus üzerinden Rusya’ya domates ihracatı yapan Selami Güçlü ise, “Masraf çoğaldığı için domates üretimi pahalıya maal oluyor. Ayrıca Belarus üzerinden Rusya’ya ihracat yaptığımız için ürün bedeli yüksek tutuyor. Şuanda iç piyasa ve ihracatta 3 ile 6 TL arasında domates alıyoruz. Ancak bu yıl ürün az. Fiyatlar üreticilerin yüzünü güldürüyor” dedi.

About egegazetesi

Check Also

BAŞKAN AKDENİZLİ’Yİ DUYGULANDIRAN HEDİYE

Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Seydikemer İlçe Nüfus Müdürü Yılmaz …