Salı , Nisan 23 2024

Çıralı FTSO Başkanlığına Aday

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinin 1 Ekim 30 Kasım tarihler arasından belirlenecek bir tarihte yapılması bekleniyor. FTSO yönetiminin seçimler için iki ay önceden karar alarak kamuoyuyla paylaşması beklenirken, 13 grupta 38 meclis üyesi seçimi gerçekleştirilecek. 2013 mayıs ayında gerçekleştirilen seçimlerde Arıcan yönetimiyle seçimlere katılan Meclis Başkanı Osman Çıralı ve Meclis üyesi birçok ismin mevcut yönetimin uygulamalarının yanlış olduğu yönünde eleştirerek tavır koyduğu da biliniyor. Yönetim kurulu üyesi ve meclis üyeliği görevlerinden istifa eden Burhanettin Tuna’nın güdeme getirdiği ve eleştirdiği konular meclis taşınırken, FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı’nın soruları da yanıtsız kaldı.

FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı yaptığı konuşmada; 2009 yılında heyecanla başladığımız oda meclis üyeliği 2017 yılının bu gününde benim gibi birçoğunuzu bıktırdı. Meclis’te alınan kararları dikkate almayan, âdeta, “Meclis’in bütçe dışında hiçbir yetkisi yok. “Yürütücü organ olarak biz ne dersek o olur.” anlayışındaki Yönetim Kurulu, birlik olmamız gerekirken bizleri bu yaklaşımıyla böldü. Meclis artık Akifçiler ve diğerleri olarak iki kısımdan oluşuyor.

Yıllardan beri, “Ben kimsenin gazını alamam; bir daha mı seçileceğiz? Bu insanlara yaranamayız.” diyen başkan, her zor durumda ya da işine gelmeyen ortamda yaptığı gibi, çark edip seçim çalışmalarına çoktan başladı. Bölgesel konuları konuşmak üzere gittikleri TOBB bölgesel toplantısında seçimlerin ekim başı, kasım sonu gibi olacağının konuşulmuş, kimseyle paylaşmadan seçim çalışmalarına başlayan Arıcan başkanlık koltuğunu ölünceye kadar bırakmak istemiyor. Geçen dönem mahkeme kararı çıkarda üçüncü dönem önümüz açılırsa bir dönem daha beni destekleyin diyen başkan bakalım bu dönem hangi gerekçelerle oy isteyecek, her konuda uzman olan başkanımız bir gerekçe bulur. Şirin gözükmeye, odanın yaptığı icraatları kendisi yapmış gibi anlatmaya, tek başına ya da müdürler kurulundan bir iki arkadaşıyla üye ziyaretleri yapmaya devam ediyor. Üye ziyaretleri seçim yaklaşınca değil sürekli ve meslek komiteleriyle yapılmalıdır. Üyelerimizden böyle ziyaretler tepkiyle karşılanmakta. Ziyaretçilere misafirperverlik göstermek adetimiz olduğundan o sırada bir şey denmemekte; ancak çeşitli vesilelerle bize ulaşan üyelerimiz bu duruma tepki göstermekteler. Bu tür ziyaretler eğer seçim içinse oda imkânlarıyla olmamalıdır. Hak yememe ilkesi Türk ve Müslüman kültürünün önemli bir özelliğidir. Seçilen herkesin az veya çok odaya katkısı olmuştur.

ÇIRALI, “ÇOĞU İŞLER GİZLENEREK YAPILIYOR”

Bizler buraya gönüllü görev yapmaya geldik; ama 8 yıldır söylememize rağmen yönetimde de mecliste de görev dağılımı yapamadık. Çoğu iş meclisten, yönetimin de bir kısmından gizlenerek yapılmaktadır.

Başkan, “Ben genel sekreterin imzalamadığı hiçbir şeyin altına imza atmam.” diyerek meclisin iradesini ipotek altına aldığını, seçilmişleri çalışana yönettirmek istediğini, yönetimde dirayetsiz olduğunu göstermiştir. Oysa sadece yapacağı 5174 sayılı yasayı anlayarak okumak ve odanın görevlerini özümsemekten ibarettir. Şu anda mecliste görev yapan hepimiz bunlara şahidiz.

Odamızın teşekkülü FGB şirketinin hesapların gizlenmesi, eski yöneticileri ile ilgili karalayıcı ve asılsız iftira ve yorumlar, sanki bizler odada yokmuşuz, sadece mevcut müdürler kurulu üyeleri seçilmiş gibi davranışlar bizleri ve bizi temsilci olarak seçip buraya gönderen üyelerimizi üzmüş ve kızdırmıştır.

Sizler meclis toplantılarında yaşadığınız için ayrıntılarını saymayacağım. Ben 4 yıldan beri üzerime aldığım görevi, yönetim tarafından dışlanmama rağmen, en iyi şekilde yapmaya çalıştım. Her zaman paylaşımcı olmaya ve eşit davranmaya özen gösterdim. Bana göre, bu meclise seçilen arkadaşlarımın odayla ilgili her konuda bilgilenmesi gerekir. Sizlerin meclis başkanından, yönetim kurulu üyelerinden ve başkanından bilgilenmek adına farkınızın olmaması gerekir. Ne yazık ki bu paylaşımın gerçekleşmesini sağlayamadık.

Meclisimizde zaman zaman hararetli, zaman zaman da neşeli ve esprili tartışmalar oldu. Yönetimin sizleri dikkate almaz tavırlarına rağmen kavgacı olmadınız. Bundan ötürü hepinize teşekkür ediyorum. Bizler bu mecliste önemli kararlar aldık. Oda binamızın yıkılıp yeniden yapılması, Babadağ Teleferik Projesi bu dönemin eserleri. Selamettin arkadaşımla ne kadar emeğimizin geçtiğini hepiniz biliyorsunuz. Bu meclisin adına görev yaptık. Ama bir kez olsun teşekkür almadığımız gibi eleştirildik; uyumlu çalışmamakla suçlandık. Sizler kimin ne kadar ne için çalıştığını biliyorsunuz. Sonra ne yaptık?

Teleferik Projesi’nin bu hale gelmesinde büyük emeği olan Selamettin arkadaşımızı önce FGB şirketinden, sonra da odadan attık. Hem de bunu 4. dönemi için seçim çalışmalarını başlatmış olan Akif Başkanımız BİMER’e şikayet ederek yaptı. O kadar kadir kıymet bilen bir başkanımız var ki, bir dönem daha oy istiyor insanlardan.

Bu dönem seçimlerinden sonra her iki taraftan seçilen arkadaşlarımı bir araya getirebilmek, tek yumruk halinde çalışabilmek için uğraştığımı biliyorsunuz. Başkan hiçbir zaman birleştirici olamadı. Çünkü öyle bir özelliği yok. Birleştirme çalışmalarını gaz almak sanıyor. Kendisiyle seçime gidenleri de karşısına aldı. Benim birleştirme çalışmalarımdan bile işkillenip, “Bu Osman ne yapmaya çalışıyor?” dedi.

Ben bu sürede, kırdığım arkadaşlarımdan, Akif Başkan’ı ayrı tutarak özür diliyorum. Ama sizi bilerek ve isteyerek kırmadığımı bilmenizi istiyorum. Kişiler gelip geçici, kurumlar kalıcıdır. Önemli olan bu mecliste hoş bir seda ve bizden sonra geleceklere güzel şeyler bırakabilmektir. Ayrıca ne kadar uyumlu çalışamasak da oda personelimize teşekkür ediyorum. Uyumlu çalışamamanın onların suçu olmadığını düşünüyorum. Bu odadan kaç kişinin genel sekretere biat etmediği, onun ispiyonculuğunu yapmadığı için sudan sebeplerle işten atıldığını hepimiz biliyoruz. Ben bu odanın yönetiminden, işleyişinden, her şeyin gizlenmesinden, kurumlar arası uyumsuzluk ve iletişimsizlikten, yöneticilerin egosundan, kendi parasını harcayamayan ama odanın parasını savuran, personelle bizleri karşı karşıya getiren yöneticilerinden rahatsızım. Bütün bunlardan rahatsız olan, benimle birlikte yanlışları söyleyerek büyük gayret ve özveri gösteren siz kıymetli meclis üyesi arkadaşlarımla odadaki bu sistemi değiştirmeye, odamızı şeffaf, paylaşımcı, ben bilirim değil biz biliriz diyebilen arkadaşlarımla yönetmeye talibim. Bizler kendi mesleğinde öne çıkmış, sevilen kişileriz. Ancak bu sevgiyi odada baş olacağım diye düşmanlığa çevirtmeyelim. Hep birlikte, el ele Fethiye’miz için, ekmeğimiz için birlik olalım. Beğenmediğimiz, eleştirdiğimiz mevcut yönetimden daha paylaşımcı daha şeffaf olabilmek için birleşelim. Bu düşüncede olan her arkadaşımı bu ekibin içine davet ediyorum. Seçimlerin odamıza Fethiye’mize hayırlar getirmesini diliyor saygılar sunuyorum.” dedi.

 

About egegazetesi

Check Also

Karaca’dan ADD Kermesine Ziyaret

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından eğitim-öğretime katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen …