Cuma , Nisan 26 2024

Çevre ve Farkındalık Buluşması

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Fethiye Şubesi, Şehit Ziya İlhan Dağdaş ve Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliğiyle Estonya, Polonya, Letonya ve Hırvatistan’dan AB Erasmus öğretmen ve öğrencilerine yönelik farkındalık programı gerçekleştirdi. TURMEPA Fethiye Kıyı ve Deniz Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, denizlerin önemine dikkat çekmek ve katılımcılarda çevre bilincini artırmak amacıyla çevre eğitimi verildi. TURMEPA’nın Covid-19 salgını sebebiyle 18 aydır çevrimiçi sürdürdüğü eğitimlerin ardından gerçekleştirilen ilk yüz yüze eğitime 42 öğrenci ve üç öğretmen katıldı.

Eğitimin ardından sualtı atık sergisi gezilerek Kuş Cenneti alanında kıyı temizliği etkinliği gerçekleştirildi. Yoğun ilgi gören kıyı temizliğinde 50 kg atık toplandı.

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA HAKKINDA

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla, 8 Nisan 1994 yılında Rahmi M. Koç’un kurucu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası ile birlikte kuruldu. Hayata geçirdiği projelerle, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda kamuoyunun yakından tanıdığı DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, 26 yıl içinde Türkiye’nin önde gelen deniz odaklı sivil toplum kuruluşu haline geldi.

1995 yılında yayınladığı “Denizleri Koruma Deklerasyonu”, IMO, UNEP, The Club of Rome, ICS ve IUCN gibi organizasyonların uluslararası platformlarda desteklerini alan TURMEPA, 19 Haziran 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu’nca alınan kararla, kamu yararına çalışan dernek statüsünü elde etti.

26 yılda TURMEPA;

8 milyon 530 bin öğrenciye çevre dersleri vererek denizlerimizi sevdirdi.

Bu sayıları artırmak için 20 bin 500 eğitimci yetiştirdi.

Gönüllü sayısı 9.400’ ulaştı.

Atık alım tekneleriyle 40 milyon litreyi aşkın sıvı atık topladı.

3 milyon kilogram katı atığın denizlere karışmasını önledi.

Çevre konusunda 30’u aşkın önemli proje yürüttü.

AB projeleri üretti, çevre ödülü geliştirdi, uluslararası konferanslar düzenledi.

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …