Perşembe , Mart 28 2024

Ayak İzleri Boz Ayıya Ait

 

Seydikemer’de bir vatandaşın kar üzerinde çektiği ve sosyal medyada paylaşmasının  ardından Anadolu Parsı’na ait olduğu düşünülen ayak izlerinin boz ayıya (Ursus arctos) ait olduğu belirlendi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fethiye Ali Sıtkı Mefaret Koçman Meslek Yüksekokulu, Çevre Koruma Teknolojileri Bölümünden yaban hayatı uzmanı Dr. Yasin İlemin, Seydikemer İlçesine bağlı Girdev Yaylasında Anadolu Parsı ayak izi bulunduğu yönünde çekilen fotoğrafları inceledi.

Dr. Yasin İlemin, Fethiye’de bazı yayın organlarında izlerin Anadolu parsına ait olduğuyla ilgili haberlerin ise gerçeği yansıtmadığını, ayak izlerinin bir boz ayıya ait olduğu bildirdi.

Anadolu parsının yuvarlak formda ve tırnakları görünmeyen iz bıraktığını, tırnakları pençelerinin içinde olur. Avlanma ve korunma anında ortaya çıkar. 2010 yılından bugüne kadar Muğla İli yaban hayatı araştırmalarımız sonucunda üreyebilen bir Boz ayı popülasyonu tespit ettik. Anadolu parsının ise maalesef 25 yıl önce son bireylerinin yaşayarak bölgede tükendiğini değerlendiriyoruz.” dedi.

Muğla’da üreyebilen bir bozayı popülasyonun olması Ege ve Akdeniz için ilk ve önemli bir durum olduğunu söyleyen İlemin, Girdev Yaylası’nda da boz ayının tespit edilmiş olması Muğla’nın memeli yaban hayatı açısından ne kadar zengin olduğunun göstergesidir. Boz ayıların tıpkı insanlar gibi tabanlarına basarak yürüdüklerini ister karlı ister toprak zeminde olsun tırnaklarıyla büyük ve uzun izler bıraktığını anlatan İlemin şunları kaydetti: “Muğla’da boz ayıya ek olarak Karakulak (Caracal caracal) ve Kurt (Canis lupus) bulunması bölgemizi biyoçeşitlilik açısından eşsiz kılıyor. Bölgemizdeki boz ayılar bitkisel kaynaklı besleniyorlar ve saldırgan değiller. Zaman, zaman bal üreticilerimize zor anlar yaşatsalar da bu durum Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Üniversitemiz ortaklığında bir proje ile avantaja çevrilerek belki de ilk ‘Ayı Dostu Bal’ üretimi Muğla’da gerçekleştirilebilir.”

About egegazetesi

Check Also

Karaçulha Parkı ve Taziye Evi Açıldı

Fethiye’deki yeşil alanları çoğaltmaya, farklı mahallelere yeni parklar ve yeşil alanlar kazandırmaya devam eden Fethiye …