Perşembe , Nisan 18 2024

YÜZER ÜNİVERSİTE FETHİYE’DE

2004 yılında İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın öncülüğünde kurulan Denizciler Turizm Denizcilik A.Ş. tarafından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan satın alınan M/F Samsun feribotu, Türk Deniz Eğitim Vakfı tarafından eğitim ve staj gemisine dönüştürülmek amacıyla kiralandı. 9 Denizcilik Fakültesi’nden 217 öğrencinin katıldığı eğitim turunda 9 kişiden oluşan denizci eğitmeni bulunuyor. 2 aylık eğitim gezisi sırasında öğrencilere 8 ayrı dalda uygulamalı denizcilik eğitimleri veriliyor. Planlı ve programlı şekilde eğitim verilen üniversite öğrencileri stajlarını Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’i gezerken tamamlayacak.

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, beraberinde Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, Liman Başkanı Cihan Duman ile birlikte gemi kaptanı ve yetkililere ziyarette bulundu. Kaymakam Ekrem Çalık ve berberindekileri gemi katanı Ufuk Tuncer, eğitim gemisi koordinatörü İsa Yamak, Türk Deniz Eğitim Vakfı Müdür Yardımcısı Tufan Şahin karşıladı. Kaymakam Ekrem Çalık ve beraberindekiler öğrencilerin uygulamalı eğitimlerini izlerken gemiyi de gezdiler. Kaymakam Ekrem Çalık’a kaptan Ufuk Tuncer tarafından gemi hakkında bilgiler verildi.

Öğrencilerden Deniz Yıldız, Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencisi olduğunu belirterek, “Bu gemi benim İlk staj yerim. Normalde yapacağımız şeylerin çoğunu daha kolay bir şekilde tanımamıza yardımcı oluyor” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Turgut Kıran Denizcilik Fakültesi öğrencilerinden Görkem Ölmez ise, çok güzel eğitim aldıklarını kaydetti. Ölmez, “Uygulamalı eğitim görüyoruz. Bu eğitimimizle gemilerde geçekleşen şeylerden bahsediyoruz. Bunlar bahsedilirken tabi uygulama burada çok önemli. Okulda bizim görmediğimiz ya da gördüğümüz veya gelişmekte olduğumuz şeyleri görüyoruz burada. Bu prosedürlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bu 2 aylık bir staj olacak. Tabi ki Türkiye’ de staj bulma zorluluğu çok fazla kısa stajlarla ilgili. Türk Deniz Vakfı stajı bulmamızda yardımcı oldu” dedi.

Kaymakam Ekrem Çalık ise, gemide geleceğin mühendisleri ve gemi adamlarının yetiştirildiğini söyledi. Çalık, “Gerçekten çok faydalı bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Meslek erbabını uygulamalı olarak yetiştirecek, üniversite eğitimi dışında yaz aylarının boşa geçmemesi ve dolu dolu tamamlanması için sektöre nitelikli ve yeterli ekipmana sahip eleman yetiştirmesi için çok güzel bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Yani burada gemi mühendisleri ve gemi adamları yetiştiriliyor. Belki istihdam konusunda yurt içi yurt dışında da iş imkanları bulacak imkanlara sahip. İki üç milyon dolarlık yatları teslim edecek gemi adamlarını buralarda yetiştirmek mümkün. Ben bu uygulamalı eğitimi çok beğendim. İnşallah arttırılarak her alanda devam eder. Buradan nitelikli Türk gemi kaptanlarının yetişeceğine inanıyorum” dedi.

Gemi kaptanı Ufuk Tuncer ise 2 ay boyunca üniversite öğrencilerine staj imkanı sunduklarını söyleyerek Fethiye’de 2 gün kalacaklarını ve ardından da Bodrum’a gideceklerini söyledi.

About egegazetesi

Check Also

BAŞKAN AKDENİZLİ’Yİ DUYGULANDIRAN HEDİYE

Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Seydikemer İlçe Nüfus Müdürü Yılmaz …