Cuma , Nisan 19 2024

Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Hızla Çoğalıyor

İlçe Uyuşturucu İzlem ve Koordinasyon Kurul Toplantısında uyuşturucu ve madde bağımlılığını en aza indirgeme konusunda hazırladığı projeyi kurul üyelerine tanıtan Fethiye Sağlık Meslek Yüksekokulu Psikoloğu  Betül Toker, Muğla ve 13 ilçesindeki liselerde 10 ve 11’inci sınıflarda yapılan araştırmalarda madde bağımlılığı ve olumsuz davranışlarda Fethiye’nin önde gelen ilçeler arasında yer aldığını söyledi. 13 ilçe alkol tüketiminde Fethiye’nin 4’üncü ilçe olduğunu söyleyen Toker, “Fethiye sigara tüketiminde 3’üncü ve madde kullanımında da 3’üncü sırada yer almaktadır. Kız öğrencilerin olumsuz davranışları ve riskleri erkek öğrencilere göre de daha yüksek” diye konuştu.

İlçe Uyuşturucu İzlem ve Koordinasyon  Üst Kurul Toplantısı Kaymakam Muzaffer Şahiner başkanlığında yapıldı. Kaymakamlık toplantı salonunda yapılan toplantıya Cumhuriyet Başsavcısı Kurtça Eker,İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal, diğer daire amirleri ve kurum müdürleri katıldı.

Toplantıda Fethiye Sağlık Meslek Yüksekokulu Psikoloğu  Betül Toker tarafından hazırlanan ve İlçe Uyuşturucu İzlem ve Koordinasyon Kurul üyelerinin de destek verdiği  “Adım  Adım ilerle” projesi tanıtıldı.  Projenin sahibi Fethiye Sağlık Meslek Yüksekokulu Psikoloğu  Betül Toker, uyuşturucu  madde bağımlılığı ve toplumdaki olumsuz davranışların en aza indirgenmesi amacıyla hazırladığı projenin sunumunda Fethiye’nin Muğla’nın diğer ilçeleri  ile kıyaslandığında madde bağımlılığı ve olumsuz davranışlarda en önde gelen ilçeler arasında olduğunu söyledi.

Madde bağımlılığının ve olumsuz davranışların önüne geçilmesinde en önemli etkenin aile olduğunu söyleyen Psikolog Betil Toker, “Muğla genelindeki liselerde 10 ve 11’inci sınıflar üzerinde yapılan araştırmalarda Fethiye sigara kullanımında 3’üncü sırada. Alkol tüketiminde 4’üncü sırada ve madde kullanımında Marmaris ile  beraber 3’üncü sırada. Genellikle kız öğrencilerin olumsuz davranışları ve riskleri erkek öğrencilerden daha yüksek. Okullarında taktir belgesi almayan öğrencilerin zayıf notu ve teşekkür belgesi alanlarda dahil  madde kullanımı ve olumsuz davranışları yüksek. Parçalanmış ailelerin çocukları madde bağımlılığı da çok yüksek. Çocukların ve gençlerin olumsuz davranış yapmamaları ve madde bağımlılığına yönelip yönelmemeleri tamamen ailelerin ellerinde. Burada  anne ve babaların dikkatleri ve davranışları çok önemli” diye konuştu.

Fethiye  de İlçe Uyuşturucu İzlem ve Koordinasyon  Kurulu olarak bir proje çalışması yaptıklarını ifade eden ve bu proje hakkında katılımcılara bilgi aktaran Toker, ” Bu proje kapsamında ilçemiz vatandaşlarına  her gün değişik toplumsal mesajlar vererek olumsuz davranışların ve madde bağımlılığının en aza  indirgenmesini hedefliyoruz. Topluma aktaracağımız  bu sağlıklı yaşam mesajlarında insanın kendini geliştirmesi, sağlık sorumluluğu, egzersiz, beslenme, kişiler arası destek ve stres yönetimi var. Bu konularda sağlıklı yaşam sahibi olmak çok önemli. Ayrıca vereceğimiz mesajlarda sosyal davranışlar, intihar eyilimi, okul terki, hatalı beslenme alışkanlıkları ve risk içeren cinsel davranışlarla ilgili temalarında bulunması gerektiğine de vurgu yapmamız gerekiyor. Biz haftanın 7 gününe ait 7 tema belirledik. Pazartesi “Yaşam için bir adım at”, Salı “Sağlık için bir adım at”, Çarşamba “Çözüm için bir adım at”, Perşembe “Kendin için bir adım at”, Cuma “Huzur için bir adım at”, Cumartesi “Çalışkan olmak için bir adım at” ve Pazar günü ise “ilişkilerin için bir adım at”  şeklinde  temalarımız hazır. Toplamda 365 tane mesajımız var. Bu mesajlar ile ilgili belli kriterler oluşturduk. Mesajların pozitif olması, me ve ma  gibi olumsuzluk takılarının almamasına dikkat ettik. Belirlemiş olduğumuz  365 mesajı 2018 yılına yayarak 365 gün boyunca   devam ettirmek istiyoruz. Bu mesajlarımızı belediyemizin hoparlöründen her gün sabah ve öğleden sonra anons edilmesini düşünüyoruz. Yine ilçemizdeki yerel televizyon ve radyolarda da gün içerisinde tekrarlanmasını planladık. Bu projemizin hiç bir maliyeti yok. Çok geniş bir kitleye bu proje ile hitap edebiliriz” diye konuştu.

Fethiye  Kaymakamı  Muzaffer Şahiner  ise , “Günümüzde anne baba olarak, yönetici ve görevli olarak ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hepimizin mücadele etmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi bağımlılıkla mücadeledir. En basitinden günümüzde herkesin cebinde olan telefon bağımlılığından başlıyor ve madde ve uyuşturucu bağımlılığına kadar gidiyor. Madde bağımlılığı maalesef ki her geçen gün hızla ilerliyor. Sonuç olarak da içimizi acıtacak durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu anlamda hepimize ciddi görevler düşüyor. Uyuşturucu ve madde bağımlılığını bir gencimize bulaştığı anda değil onu bilmeden ve tanımadan önce zararlı bir madde olduğunu anlatarak mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …