Cuma , Nisan 26 2024

OSMAN ÇIRALI: BELCEKIZ PLAJININ DÜZENLENMESİ ÖNEMLİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, bölgenin en önemli aktivitelerinden olan tandem yamaç paraşütü faaliyeti için çalışmalarına devam ediyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu nezdinde yapılan çalışmalarla Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu Mesleği Ulusal Standartları 29 Kasım 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Ardından Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulu’nun 17 Temmuz 2019 tarihli kararı ile çalışmalarla tandem yamaç paraşütü pilotu ulusal yeterlilikleri belirlenerek yürürlüğe girdi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası bağlı ortaklığı olan Fethiye Güç Birliği Turizm Tanıtım Ve Ticaret Limited Şirketi’nin Mesleki Yeterlilik Kurumunun yetkilendirdiği sınav ve belgelendirme merkezi olması için yapılması gerekenler 2-3-4 Ekim 2019 tarihinde yapılan toplantılarda görüşüldü.

YILDIZLAR TAKIMI, TANDEM YAMAÇ PARAŞÜTÜ ÇALIŞMALARINDA

Toplantılara Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Erdem ile tandem eğitmen pilotlar Abdullah Yıldız, Adem Hasgül, Faruk Bozkurt, Metin Sözsoy, Serdar Uçaroğlu ve Türker Türkoğlu ile tandem pilot Sedat Çakırca ve Şener Erdal katıldı.

Toplantıya ayrıca Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu, danışman Büşra Canan Eren, oda muamelat memuru Özge Ertürk Hakanoğlu, Fethiye Güç Birliği kalite yönetim temsilcisi Mehmet Mercan ile belgelendirme koordinatörü Serdar Şener iştirak etti.

Toplantının ilk gününde katılımcılara danışman Büşra Canan Eren tarafından Mesleki Yeterlilik Kurumu ve faaliyetleri ile meslek standardı ve ulusal yeterlilik sistemi aktarıldı.  Ayrıca 17024:2012 Personel Belgelendiren Kuruluşlar için Genel Şartlar Standardı Temel Bilgilendirme eğitimleri verildi.

İkinci gün tandem eğitmen pilotlara Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda matematik öğretmeni ve sınavlara hazırlık kitapları yazarı İbrahim Erdem tarafından soru hazırlama ve ölçme değerlendirme teknikleri eğitimi verildi. Çalışmalar Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanan Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu Yeterlilikleri kapsamında sınavlarda kullanılacak örnek soruların hazırlanması ile devam etti.

Çalışmalarda, Babadağ’da yapılan tandem yamaç paraşütü uçuşları gözlendi ve mesleki yeterlilik çerçevesinde sistem hakkında değerlendirmeler yapıldı.

TANDEM EĞİTMEN PİLOTLAR MYK SİSTEMİ HAKKINDA NE DİYOR?

Toplantılara katılan tandem eğitmen pilotlar; MYK sistemi ile Tandem Yamaç Paraşütü Pilotu sınavlarına standardizasyon geleceği, ölçme ve değerlendirmenin belirlenen kriterlere göre yapılacağı için sistemin daha etkin işleyeceğini belirttiler. Ayrıca mesleki yeterlilik sistem, ile; Babadağ başta olmak üzere tüm Türkiye’de tandem yamaç paraşütü uçuşu yapılan bölgelerde yeterlilik çerçevesinde önlemler alınacağı için uçuş emniyeti ve  güvenlik tedbirlerinin artacağı, daha kontrollü uygulamaların yapılacağı, kullanılan malzemelerin kontrollerinin önem kazanacağı ve tüm unsurların mesleğin gelişimine katkı sağlayacağı ifade edildi.

Toplantıda ayrıca Belcekız Plajının, single uçuşlar başta olmak üzere tandem yamaç paraşütü uçuşları için düzenlenmesinin önemi aktarıldı. Yamaç paraşütü uçuşları için kalkış kadar iniş emniyetinin de sağlanması gerektiğini söyleyen tandem eğitmen pilotlar; Belcekız plajında inişe mani olacak tüm engellerin kaldırılmasının ya da mümkünse iniş pistlerinin genişletilmesinin sağlayacağı faydalardan bahsettiler.

OSMAN ÇIRALI: BELCEKIZ PLAJININ DÜZENLENMESİ ÖNEMLİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, konu ile ilgili şunları söyledi: ‘Tandem Yamaç Paraşütü Pilotluğu Odamız tarafından yapılan çalışmalar ile Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kriterleri belirlenen bir meslek olarak kabul edildi. Bu kriterler içerisinde tandem yamaç paraşütü pilotlarının uyması gereken iş sağlığı güvenliği tedbirleri, uçuş ekipmanlarının kontrolleri, uçuş planlamasının tüm emniyet tedbirlerine göre alınması gibi olmazsa olmaz adımlar yer alıyor. Yürütülen çalışmalar ile Odamız iştiraki Fethiye Güç Birliği, MYK Sınav ve Belgelendirme Merkezi olacak ve Türkiye çapında sayıları 450’ye yaklaşan tandem yamaç paraşütü pilotlarının sınavları yapılarak belgelendirilmesi sağlanacak.’ Çıralı sözlerine şöyle devam etti: ‘Yapılan tüm çalışmalar tandem yamaç paraşütü faaliyetlerinin standart hale getirilerek güvenliğin üst düzeye çıkarılmasını kapsıyor. Yine bizim için önemli olan ve yıllardır dile getirdiğimiz bir başka husus Belcekız Plajının düzenlenmesi. Yılda sayısı 170.000’e ulaşan yamaç paraşütü uçuşlarının tek iniş istasyonu Belcekız Plajı. Plajın inişler için uygun hale getirilmesi ve pilotlar için inişte risk oluşturacak etmenlerin tamamen ortadan kaldırılması için girişimlerimiz sürecek. Yamaç paraşütlerinde güvenlik bizim için en önemli husus.’

About egegazetesi

Check Also

FTSO MECLİSİ, İŞKUR TEŞVİKLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclisi, Nisan ayı Olağan toplantısında Çalışma ve İş Kurumu …