Perşembe , Nisan 25 2024
MUĞLA'NIN SEYDİKEMER İLÇESİNDE 21. ULUSLARARASI BEŞKAZA YAYLALARI BOĞALAR YÖRÜK TÜRKMEN KÜLTÜR ŞÖLENİ DÜZENLENDİ. (MURAT YALÇIN/MUĞLA-İHA)

Gelenek ve Görenekler Yaşatıldı

21’inci Uluslararası Seydikemer Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Şenliği, oldukça coşkulu geçti. Yayla Boğalar Mahallesinde gündüz yapılan etkinliklere gece de mahalli sanatçıların konserleri damga vurdu. Mahalli sanatçıların hareketli türküleri yayla sakinlerini bol bol eğlendirdi. Konser sırasında Boğalar Mahalle sakinlerinden bir çiftin de düğünü gerçekleştirildi. Gelin ve damada ilgi yoğun oldu. Yıllardır aralıksız gerçekleştirilen ve Uluslararası hale getirilen yörük yaşantısının gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen şenlik nedeniyle Boğalar Mahallesine kurulan çadırlarda yörük geleneklerinin izleri ortaya konuldu.

Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Kültür Derneği tarafından bu yıl 21’incisi düzenlenen ve 2 gün boyunca değişik etkinliklere sahne olan Uluslararası Seydikemer Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Şenliği dualarla başlamıştı. Uluslararası Seydikemer Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Şenliği’nde 24 Oğuz boyu tamgası Türk Bayrağı ile göndere çekildikten sonra yurtdışından gelen halk oyunları ekipleri ile Türkiye’nin değişik yörelerinden gelen halk oyunları ekipleri çadırlarda gösteriler gerçekleştirdi. Seydikemer Boğalar Şölen Alanı’nda gerçekleştirilen şölende Kırım, Kerkük, Özbekistan, Nogay, Kosova, Bosna ve Türkmenistan gelen ekiplerin gösterileri izleyenlerden büyük alkış aldı. Misafir ülke ve Yörük folklor ekiplerinin gösterileri, yöresel ses ve söz sanatçılarının konserleri, Yörük çocuk oyunları ve Selçuklu okçularının gösterileri şölene renk kattı. Bazı vatandaşlar ok atma yarışına girerken, yaylanın güzel havası vatandaşları serinletti.

Şölenin ilk gününde Seydikemer Kaymakamı Haktan Gökçekuyu, Seydikemer Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Kaynak, Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Kültür Derneği Başkanı ve 24. Dönem Muğla Milletvekili Ali Boğa, Seydikemer Yörük Türkmen Derneği Başkanı İsmail Uzunoğlu, Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak, STK temsilcileri, daire amirleri ve vatandaşlar katılırken, çevre mahallelerden çok sayıda vatandaş da şölende keyifli anlar geçirdi. Şölende Hüseyin Kök ve Dede Korkut Destanları, Güner Özkan ile Türk sazları, izleyenlere coşkulu anlar yaşatırken, şölende Fethiye Yörük Türkmen Derneği tarafından oğuz tamgaları sergisi de açıldı. Boğalar Mahallesinde yaşayan anne ve babasını küçük yaşlarda kaybetmiş, öksüz ve yetim Meryem Aydın ve Yasin Aydın çiftinin düğünü de gerçekleştirildi. Düğünde yerel mahalli sanatçılar yer alıp, bol bol hareketli türküler eşliğinde şölene katılanları eğlendirdiler. Takı merasiminin de yapıldığı Meryem-Yasin Aydın çiftinin düğünü şölene renk kattı. Düğün sanatçılarının hareketli müzikleri eşliğinde bol bol oynayan çift, yöre sakinleri ile geç saatlere kadar eğlendiler.

Şölenin ikinci ve son gününde de yine gün boyunca yöresel halk oyunları, Yörük sokak oyunları, uçurtma şenliği, mahalli sanatçı konserleri ve konuk ülke gösterileri yer aldı. Yörük göçü ve Yörük gelin alma canlandırması da şölene renk kattı.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …