Pazar , Aralık 8 2024

Konaklama Vergisine Tepki 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan değişiklikle kabul edilen ve Genel Kurul gündemine giren Konaklama Vergisi’ne Fethiye Turizm Konseyi’nden tepki geldi.

Turizm Konseyi’nin Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli’nin başkanlığında 4 Kasım 2019 Pazartesi günü yapılan toplantısına FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, Çalış Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı ve FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete Ay, TÜRSAB Fethiye BTK adına FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Emre Başaran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi’ni temsilen Mehmet Eskici, FETAV Müdürü Dilek Dinçer, Turizm Danışma Bürosu Yetkilisi Güler Uymaz,  FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu,  FETOB adına Tolga Doğan katıldı.

Toplantıda TBMM gündeminde olan Konaklama Vergisi ile ilgili yasal düzenleme ele alındı. Düzenlemenin turizm sektörüne etkilerinin değerlendirildiği toplantı sonunda yapılan basın açıklaması şöyle:

KONAKLAMA VERGİSİNİN TURİZME ETKİSİ AĞIR OLUR

“TBMM’de 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklik ile konaklama tesisleri ile kırsal turizm tesislerinde verilen geceleme hizmetinin konaklama vergisine tabi olması gündemdedir. Turistik tesislerin hasılatından yüzde 2 oranında vergi alınması planlanan yasa tasarısı, 31.10.2019 tarihinde Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında değiştirilerek;  5 yıldızlı oteller için kişi başı 18 lira, butik oteller için 18 lira, normal pansiyonlar için 6 lira ve 4 yıldızlı otel ve tatil köyleri için 12 lira, 3 yıldızlı oteller ve belediye belgeli konaklama tesisleri için 9 lira, 2 ve bir yıldızlı oteller, pansiyon, motel, apart otel ve kampingler için 6 lira  şeklinde kademeli matbu vergi alınması kabul edildi.

Bu yeni düzenleme ile 4 kişilik bir aile bir hafta tatil yaptığında otel masraflarının dışında ayrıca devlete 168 TL ila 504 TL arasında vergi ödemek zorunda kalacaktır. Söz konusu yeni vergi, yerli turistin tatile çıkışını ve tatil tercihini iç pazardan yana kullanmasını zorlaştıracaktır. Ayrıca otellerin ilan ettikleri fiyatlarını arttıramamaları dolayısıyla konaklama sektörü için yeni bir maliyet kalemi olacaktır.

Diğer taraftan 2020 yılı için kontratlarını yapan konaklama sektöründeki işletmelerin, operatörlere ve/veya seyahat acentalarına bu vergiyi yüklemesi de mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla oteller ve işletmeler bu vergiyi kendi gelirlerinden karşılamak zorunda kalacaklardır.

Konaklama vergilerinin genel uygulanma gerekçesi; bir beldeye, kente gelen turistlerin o beldenin park, bahçe, yol, çöp toplama, itfaiye hizmetlerinden faydalanmaları karşılığında bunun bedelini ödemelerine dayanmaktadır. Getirilen yasayla konaklama hizmeti verilen yerlerden alınacak konaklama vergisi, vergi daireleri tarafından tahsil edilerek genel bütçe gelirine eklenecektir. Yerel yönetimlere dağılımı 5779 sayılı Kanun’a göre yapılacaktır. Bu da verginin toplandığı ve hizmetin verildiği yerel yönetimler açısından adaletsizlik içermektedir.

Fethiye Turizm Konseyi paydaşları olarak; tüm bu gerekçelerle konaklama hizmetine vergi getiren yeni düzenleme hakkındaki endişemizi yetkililerin dikkatine sunarak, kamuoyu ile paylaşır, Hükümetimizden ve TBMM’den değişiklik yasalaşmadan, turizm sektöründen konuyla ilgili görüş alınmasını talep ederiz.“

Konsey toplantısında ayrıca 5-7 Aralık 2019 tarihinde düzenlenecek Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı’nda kullanılacak stant tasarımı görüşüldü. Ayrıca Travel Turkey İzmir Fuarı ve İstanbul EMİTT fuarlarında FTSO tasarımı olan “Her mevsim Fethiye“ logosunun kullanılmasına karar verildi.

About egegazetesi

Check Also

Girişimcilik Programı Fethiye’de

Fethiye’nin yenilikçi girişimcilik ekosistemine öncülük edecek Lidea Girişimcilik Programı Fethiye Hipokampüs’de düzenlenen etkileyici bir lansmanla …