Perşembe , Mart 28 2024

FTSO ÜYESİ SİGORTACILAR ANKARA YOLCUSU

FTSO bünyesinde sigorta acenteleri sektör toplantısı yapıldı. Sorunların ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda, çözümlerin Ankara’ya iletilmesi için bir rapor hazırlanmasına, sektör temsilcilerinden oluşturulan heyet tarafından TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanlığına ve Hazine Müsteşarlığına raporun elden teslim edilmesine karar verildi.

Ayrıca Ankara’daki görüşmelere katılmaları için Muğla’daki diğer ticaret Odalarına da işbirliği önerisi yapılacak.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, sektörlerin sorunlarını tespit etmek, sektör temsilcilerinin çözüm önerilerini almak için düzenlediği sektör toplantılarına devam ediyor. Bu kapsamda sigorta acenteleri toplantısı yapıldı. 25 Nisan Salı günü FTSO binası Meğri Salonunda yapılan toplantıya 20’nin üzerinde sigorta acentesi, FTSO Başkanı Akif Arıcan, yönetim kurulu üyesi aynı zamanda sigorta acentesi olan Halit Saraç ile sigorta sektöründe faaliyet gösteren meslek komitesi üyeleri ve meclis üyeleri katıldı. Toplantıda, acente yetkilileri, sigorta şirketleri ve mevzuattan kaynaklanan yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Hazine Müsteşarlığı tarafından trafik sigortalarına getirilen tavan fiyat uygulaması nedeniyle sigorta şirketleri ile acenteler arasında yaşanan sorun toplantının ana gündem maddesi oldu. Ayrıca sigorta şirketlerin, trafik sigortası işlemleri sırasında, ekran karartma yaparak poliçe düzenlenmesine engel olduğu da şirketler tarafından yaşanan sorunlar arasında gösterildi.

Sigorta acentesi kar payları düşüyor

Toplantıda acentelerin önemle vurguladığı bir diğer konu da her yıl kâr paylarının düşmesi oldu. Acente yöneticileri, her sigorta türünde acente paylarının son 7 yılda giderek düştüğünü ve 3 yıl öncesine göre net kazançlarında yüzde 60 azalma olduğunu, buna karşılık maliyetlerin artarak devam ettiğini belirttiler. Bu sorunun önüne geçebilmek için ileride acente birleşmelerinin de söz konusu olacağı ileri sürüldü.

Araç değil; kişi bazlı sigorta yapılsın

Meslek temsilcileri, sigorta şirketlerinin, acentelere dayattığı tek taraflı sözleşmelerin de acenteleri güçsüz duruma düşürdüğünü dile getirdi.

Kredi kartına taksit seçeneği geri gelsin

Sigorta acenteleri, tüketicilerin işlemlerinin kolaylaştırılması için kredi kartına taksit ödeme seçeneğinin yeniden getirilmesini istedi. Ayrıca geçmişte olan uzun süreli portföylerden acente karının arttırılması talep edildi. Dile getirilen bir diğer talep de trafik sigortasında araç bazlı sigorta yerine kişi bazlı sigorta yapılması düzenlemesi oldu.

Sektörde haksız rekabet var

Gündeme gelen bir diğer konu ise bankaların, müşterilerini kendi bankalarından sigortaya zorlayarak kanuna aykırı uygulama yapmaları ve haksız rekabete yol açmaları oldu. Acenteler, online sigorta şirketlerinin ve bankaların sigorta şirketlerinin Sigortacılık Kanununa aykırı promosyonlarla haksız rekabete yol açtığını ifade etti.

Meslek etiğinin ve itibarının korunması da meslek temsilcilerinin vurgu yaptığı konular arasında yer aldı. Acente yöneticileri, çantacı olarak tabir edilen kişilerin sigortacılık mesleğinin itibarını düşürdüğünü kaydetti.

Arıcan; “Sorunları Ankara’ya taşıyalım”

Sigorta acentesi üyelerin sorunlarını dinleyen Akif Arıcan, “Biz her zaman üyelerimizin yanındayız. Elimizden ne gerekiyorsa yapacağız. Benim önerim Muğla’daki diğer Odalarla da görüşelim. Onlarla birlikte Ankara’ya gidelim. Burada sizden aldığımız bilgilerle bir yazı hazırlayalım ve bunu elden teslim edelim. Biz elimizden gelen desteği vermeye hazırız.” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Karaçulha Parkı ve Taziye Evi Açıldı

Fethiye’deki yeşil alanları çoğaltmaya, farklı mahallelere yeni parklar ve yeşil alanlar kazandırmaya devam eden Fethiye …