Cumartesi , Nisan 20 2024

ÇEVRE HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI…

Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından bir yılda 261 Bin 519 ton atık toplayarak geri dönüşüme kazandırdı.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi ilçemiz Fethiye’de de Çevre Haftası değişik etkinlikler ile kutlanmaya başladı. 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri Fethiye’de düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor. Çevre Haftası nedeniyle Fethiye’deki tören ilk olarak Atatürk Anıtı nünde düzenlendi. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen Çelenk törenine Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Belediye Başkan Yardımcısı Mete Atay, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü İsmail Cazağ,Fethiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma Derneği Temsilcisi Okyay Tirli, bazı çevreci vatandaşlar ile öğrenciler katıldılar. Atatürk Anıtı önündeki törende ilk olarak, Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Fethiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma Derneği, DEHA Bitkisel Yağ Toplama ve KAYDEM Plastik firmasının çelenkleri Atatürk Anıtına sunuldu. Çelenklerin Anıta Sunulmasının ardından ise bir dakikalık saygı duruşunda bulunulup istiklal marşımız okundu.Atatürk Anıtı önündeki çelenk töreninin ardından etkinlikler Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi Müdürlüğünde devam etti. Buradaki törende de Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından Fethiye’deki okullar arasında yapılan atık pil toplama yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. Ödül töreninde Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Mahmut Bayraktar, bir yılda Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü olarak 261 Bin 519 ton atık topladıklarını belirtti. Her yıl değişik sloganlarla çevre haftasını kutladıklarını ve bu yılında sloganının “Doğayı Sev, O Seni Korur” olduğunu söyleyen Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Mahmut Bayraktar, “Çevresi Haftası etkinliklerimiz 3 gün sürecek. Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü olarak belediyemizin sloganı olan “Mavi Yeşil Fethiye, Doğa Dostu Belediye”  yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fethiye2de müdürlüğümüzce Maden atık yağları, bitkisel atık yağları, atık piller, elektronik atıklar,ömrünü tamamlamış lastikler, eski kıyafetler ve ambalaj atıklarını toplayarak geri dönüşüme kazandırmaya çalışıyoruz. İlçemizde günlük olarak 50 kamyon çöp ve atık malzemeler toplanmaktadır. Biz de bu çöplerden atık malzemeleri arıtarak geri dönüşüme kazandırıyoruz. Fethiye’de 2016 yılında 261 Bin 519 ton atık toplandı.  5 Bin 468 ton ambalaj atığı, 3 Bin 396 ton kağıt ve karton,780 ton pet ve plastik atık, 528 ton cam, 2 Bin 518 ton metal, 177 Bin 850 ton bitkisel atık yağ, 56 Bin 360 ton madeni atık yağ, 210 ton ömrünü yitirmiş lastik, 12 Bin ton  elektronik atık yağ, 2 Bin 619 kg atık pil toplanmıştır” diye konuştu.

Son olarak da atık kıyafet toplamaya başladıklarını da belirten Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Mahmut Bayraktar, “Şimdilik ilçemizin değişik noktalarına 29 adet kıyafet atık istasyonu kurduk. Burada kullanılmayan veya eskiyen elbise veya ayakkabıları toplayarak işe yarayanları ihtiyaç sahiplerine, kullanılamayacak durumda olanları ise geri dönüşüm tesislerine göndereceğiz. 2016 yılında Fethiye’de 32 okulda çevre duyarlılığı ve çevrenin önemi hakkında seminerler yaptık” dedi.

 

Fethiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma Derneği Temsilcisi Okyay Tirli ise, “Biliyorsunuz ki gezegenimizin atmosferi tıpkı bir sera gibi çalışır.Bilim insanları  2060 yılında ortalama sıcaklık artışının  4°C’yi bulacağı uyarısını yapmaktadır.Kontrollü bir şekilde mücadele edilirse bu sıcaklık artışı 2 derece olacaktır.Ege ve Akdeniz bölgesinde gerçekleşecek 2°C’lik bir sıcaklık artışı, beklenmeyen hava olayları, sıcak hava dalgaları, orman yangınlarının sayısında artış, kuraklık, biyolojik çeşitlilik kaybı, turizm gelirlerinde azalma, tarımsal verim kaybına neden olacaktır.ABD, Paris anlaşmasından maalesef çekildi.Amerika’ nın almış olduğu bu karar sonucunda gezegenimizdeki topraklarımız, denizlerimiz, havamız hızla kirlenecektir tehlike çanları artık çalmaya başlamıştır.ABD’nin almış olduğu bu karar, kendilerini dünyamızın çevresinin korunmasına adamış insanları asla durduramaz.Yakışmadı Amerika Birleşik Devletleri Yakışmadı.Devletimiz, belediyelerimiz ve ilgili sivil toplum kurumları ve vatandaşlar olarak sürdürülebilir bir çevre politikasını seferberliği başlatmamız gerekiyor.Halkımızın, köylüsüyle kentlisiyle, en küçüğümüzden en büyüğümüze bilgilendirilmesi gerekmektedir.Bilgilenirsek, ilgileniriz. İlgilenirsek duyarlı olup sağlıklı bir çevrede yaşayabiliriz.Hal bu ki Muğla Fethiye Dünyadaki Cennet.Turist bizim doğamıza geliyor. Modern otellerimize değil, elimizdeki değerlerin kıymetini bilmeliyiz.Siyasetçilerin doğaya daha fazla önem vermesini hep önerdik ama anlamıyorlar.Siyasetçileri Muğla’nın doğasına sahip çıkmaya bir kez daha davet ediyorum.Siyaset artık topraklarımızın ve doğamızın korunmasına müdahil olmalı.Günümüzde top nedense hep sivil toplum kurumlarına atılıyor oysa futbolu oynayan siyasettir ve kurumlarımızdır.Biz sivil toplum kurumları olarak tecrübelerimiz ve bilgimizle kurumlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz.Yaşadığımız yüzyılda nüfus artışı ve ekonomik sorunlar bizlere daha çok kullanabilir toprak, yaşanabilir çevre, bilinçli kalkınma gerektiriyor.Onun için her şeye< hayır> değil koruyarak kullanma çözümlerini oluşturmak zorundayız” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …