Çarşamba , Nisan 24 2024

Balıkçılar Balık Azlığından Yakınıyor

Fethiye ve çevresinde balığın azlığından yakınan balıkçılar, ‘’ Fiyatlar geçen yıl ile hemen hemen aynı ancak balık borsa gibi balık çoğaldığı sürece fiyatı düşüyor azalırsa da fiyatı yükseliyor’’ ifadelerini kullandılar.

Fethiye balık pazarında tezgahları balık ile doldurabilmek için hem yöreden hem de İzmir ve İstanbul’dan balık temin etmeye çalışan balıkçılar, fiyatları vatandaşların alabileceği ölçüde tutmaya çalışıyor. Geçen yıllara oranla pazara oldukça az balık geldiğini ifade eden balıkçılar, ‘’ Balık borsa gibi, balık çoğaldığı sürece fiyatı düşüyor, azalırsa da fiyatı yükseliyor ‘’ diye konuştular.

Fethiye Balık Hali’nde Karadeniz’den getirilen hamsi 15 TL, istavrit ve mezgit 20 TL, palamut tanesi 10-15 TL, barbun 60 TL, kaya levreği 50 TL, kefal 25-30 TL, lopa 15 TL, çupra ve levrek 25-30 TL’den satılırken, karides 40 TL, akya 30-40 TL’den satılıyor. Balıkçı Mahir Kahya, balık fiyatlarını geçen yıl ki fiyatlarda tutmaya çalıştıklarını söyleyerek ‘’ Balık bu yıl oldukça az bu yüzden fiyatlar oldukça değişken bir hal alabiliyor’’ dedi. Kahya, ‘’ Av yasağı kalktı ama bu yıl geçen yıla göre palamut ve hamside bayağı bir sıkıntı var. Bir aya kadar hamside bolluk oldu ve bitti. Şu an çok olmadığından dolayı bize az geliyor. Maliyeti yaklaşık olarak 12 TL ve biz bunu halkımızda balık yiyebilsin diye normalde 20 TL’ye satmamız gereken hamsiyi 15 TL’ye satıyoruz. Bunun yanında istavrit, daha 10 gün öncesine kadar 15 TL’ydi. Şu an da 20 TL’ye çıktı. Çünkü balık az olduğu için balık bir borsa gibi, balık çoğaldığı sürece fiyatı düşen azaldığında fiyatı yükselen bir yiyeceğimiz ve besin kaynağımız. Ama şu an da yine de bolluk var. Önümüzdeki günlerde de bu bolluk düşecektir’’ dedi.

Şu anda en pahalı balıkların başında barbunun geldiğini ifade eden Kahya, ‘’ Kışın kırmızı balıklar az çıkar. Dolayısıyla pahalı olur. Barbun 60 TL şu anda. Karadeniz tekiri, Karadeniz mezgiti var. Kışın Karadeniz balıkları daha uygun oluyor. Çünkü Karadeniz kışın en çok balık yapan denizimiz bizim. Hamsi ve palamut olmadığından dolayı bu yıl onlarda sıkıntı var ama önümüzdeki ocak ayında belli olmaya da bilir ‘’ dedi.

OCAK AYINDA BOLLAŞIR

Balıkçı Mahir Kahya, balık çeşitlerinin ocak ayında bollaşabileceğini de belirterek ‘’ Kaya levreği, Laos, Fangiri gibi diğer balık türlerinde şu anda yasak var az olduğu için. İnşallah ocak ayında çözülecek diye biliyoruz. Ama şu anda yerli, kendi sularımızdan çıkan akyanın kilosu 40 TL ve tek kişilik porsiyonluk büyük bir balıktır. Aynı zamanda ızgarası da çok güzel olur akya fulyanın. Mezgit, pisi dil, dülger bunlar bizim buranın balıklarıdır. Mesela karidesler 25 TL’ydi 40 TL oldu. Az çıktığından dolayı fiyatı yükseliyor. Sadece bu yıl bizde eksik olan biraz hamsi devam etti ve birazda palamut. Palamut neredeyse olmadı. Geçen yıl palamutu 15 TL’den satmıştık. Normalde mesela bir meyveyi düşünelim bu yıl zeytin çok oldu seneye az olabilir. Bazen bu balıkta da böyle oluyor. Geçen yıl palamut son on yılın en bol türüydü. Her şeyin bir doğası, zamanı, mevsimi var ’’ifadelerini kullandı.

Diğer balıkçılar da, ‘’ Balık pazara az geldiği için fiyatlar zaman zaman yükselebiliyor. Biz hala geçen yıl ki fiyattan balık satıyoruz. Balık fiyatları fazla yüksek değil. Çeşit giderek artıyor’’ diye konuştular.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …