Cumartesi , Nisan 20 2024

Müşterek Konsey Toplantısına Katıldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla Ankara’da gerçekleşen TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları, TOBB Ticaret Odaları, TOBB Sanayi Odaları, TOBB Ticaret Borsaları ve TOBB Deniz Ticaret Odaları Müşterek Konsey Toplantısı’nda FTSO üyelerinin sorunlarını dile getirdi. Çıralı, turizm sektöründe Alacak Sigortası Uygulanması, SGK ve vergi muafiyeti, turizm sektöründe KDV indiriminin devam etmesi, kısa çalışma ödeneğinin uzatılması, işveren üzerindeki istihdam yükünün azaltılması, ekmek azami fiyat tarifesinde inisiyatif, TAPDK belgelerinde yaşanan sorunlar ile yaklaşık 1.5 yıldır hiçbir şekilde açılamayan eğlence sektöründeki işletmelerde müzik yayını saati kısıtlamasının kaldırılması ilişkin talepleri aktardı.  

TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları, TOBB Ticaret Odaları, TOBB Sanayi Odaları, TOBB Ticaret Borsaları ve TOBB Deniz Ticaret Odaları Müşterek Konsey Toplantısı, TOBB İkiz Kuleleri’nde Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla gerçekleşti. Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yılın ilk çeyreğinde kaydedilen yüzde 7’lik büyümeyi özel sektöre verilen desteklerin yerine ulaştığını göstermesi açısından çok önemsediklerini belirterek, “Bu durumun tüm sektörlere eşit yansımadığının, büyümenin bereketinden herkesin eşit ölçüde faydalanmadığının da farkındayız. Başta hizmetler kesimi olmak üzere salgından en fazla olumsuz etkilenen ve büyümeden yeteri kadar pay alamayan sektörlerimiz için destek adımlarının mutlaka sürdürülmesini istiyoruz. Güçlü büyümeyi sürdürebilmek için kredi faizlerinde ve enflasyonda düşüş, döviz kurlarında istikrar sağlanması gerektiğini ve geçmişte yaptığımız gibi yine bunu başarılabileceğimizi de düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Kur ve fiyat istikrarının sağlanmasıyla, finansman maliyetlerinin kalıcı bir şekilde düşürülebileceğini de öngördüklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, “Yine sizin de iş dünyasını, üretimi, yatırımı ve istihdam piyasasını destekleyici politikaları devam ettireceğinize de inanıyoruz.” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Nefes Kredisi’ni yeniden canlandırılmış olmasını çok değerli bir adım olarak gördüklerini dile getirerek, “Yeni dönemde Kredi Garanti Fonunu (KGF) çok daha odaklı ve yatırıma dönük programlarla KOBİ’lere sürekli destek sağlayan bir yapıya kavuşturmamızda fayda görüyorum.” diye konuştu.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI LÜTFİ ELVAN

TOBB Müşterek Konsey Toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, KGF aracılığıyla sağladıkları teminat politikalarını da değiştireceklerini belirterek, KGF’nin teminat verirken gözeteceği hususların başında, doğru yere ve doğru işe gidecek kredilerin teminatlandırılmasının geleceğini bildirdi. Özellikle mikro ve KOBİ ölçeğindeki firmaların finansmana erişim imkanlarını artırmak ve teminat eksikliklerini gidermek için KGF kapsamında yeni destek mekanizmaları oluşturacaklarını ifade eden Elvan, şöyle konuştu:

“Eximbank üzerinden mevcut ihracatçılarımıza sağladığımız desteklerin yanında, yeni ihracatçıların da ortaya çıkmasını sağlayacak bir mekanizma tasarlıyoruz. Temmuz ayıyla birlikte KGF destekli iki yeni mekanizma hayata geçecek, bunların da müjdesini de vermek istiyorum. İlk olarak, ihracatı önceleyen yatırımlara KGF teminatı ile 5. ve 6. bölgelerde uzun vadeli kredi desteği sağlayacağız. İkinci olaraksa küçük ölçekli firmaların istihdama katkısının artırılması ve likidite sıkıntılarını azaltmak için ilave olarak istihdam ettikleri her bir kişi için KGF kefaletiyle krediye erişim imkanı sağlayacağız. Firmanın istihdama kattığı her bir kişi için 12 ay boyunca ödediği sosyal sigorta ve işsizlik sigortası primleri firmaya katkı olarak kredi faiz bakiyesinden düşülecek.”

“VERGİ ALANINDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATACAĞIZ”

Salgın sonrası döneme de en iyi şekilde hazır olmak için ekonomi ve hukuk alanlarında çok güçlü bir reform programı oluşturduklarını, politikaları belirlerken, TOBB başta olmak üzere ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla yakın iş birliği halinde çalıştıklarını söyledi. Reform Paketi’ndeki ilerlemelere de değinen Elvan, haziran sonuna süre koydukları 35 eylem başlığından 31’inin tamamlandığını ifade etti. Elvan, “Geriye kalan 4 eylemden 2’sinin teknik çalışmalarına nihai halini verdik. Aslında bu 2 çalışma da tamamlandı. 2 eylem içinse Yüce Meclisimizin takdirini bekliyoruz. Böylece yılın ilk yarısı için öngördüğümüz eylemleri başarıyla tamamlamış durumdayız.” diye konuştu.

Açış konuşmalarının ardından Konsey üyeleri söz alarak üyelerin sorun, talep ve beklentilerini dile getirdi. Toplantıda söz alan FTSO Yönetim Kurul Başkanı Osman Çıralı, FTSO üyelerinin ve bölge ekonomisinin sorunlarını ve beklentilerini Bakan Lütfi Elvan’a aktardı.

TURİZM SEKTÖRÜNDE ALACAK SİGORTASI UYGULANMALI

Konuşmasında 2021 yaz turizmi sezonunun sönük başladığına dikkat çeken Osman Çıralı, turizm sektörü özelinde alınması gereken tedbirleri ve FTSO üyelerinin beklentilerini şöyle dile getirdi:

“Önce 2019 yılı Eylül ayında yaşanan “Thomas Cook” krizi, ardından 1.5 yıldır etkili olan Covid-19 salgını. Ardı ardına yaşanan krizler ülke ekonomisine ciddi döviz girdisi sağlayan turizm sektöründeki işletmelerimizin krizlere karşı kendilerini garanti altına alabilmelerinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkardı. Üyelerimizin 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren “Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası”ndan etkin şekilde faydalanabilmeleri gerekiyor. Ülkemizin bacasız sanayisi turizm sektöründeki işletmelerin alacaklarını teminat altına almak ve ülkeye döviz girdisini sigortalamak adına “Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası” kapsamına alınması ya da EXİMBANK üzerinden “Alacak Sigortası” sağlanması gerekiyor.

SGK VE VERGİ MUAFİYETİ SAĞLANMALI

Turizm sektörümüz geçen yılı 2 aylık gibi kısa bir sezon sonunda zararla kapattı. Birliğimizin girişimleri ve hükümetimizin desteğiyle sağlanan destekler kapsamında işletmelerimizin bazı ödemelerinde erteleme kolaylığı sağlandı. Ancak işletmelerin ertelenen borçları bir süre sonra birikerek yeniden karşılarına çıktı. Kazanç sağlayamayan işletmeler birikmiş ödemelerle karşı karşıya kaldı. Bu nedenle önümüzdeki 3 aylık turizm sezonunda işletmelerimizin borç yükünü azaltmak amacıyla vergi, SGK gibi ödemelerinde erteleme değil 2021 yılı için muaf tutulmalarını talep ediyoruz. Devletimiz tarafında verilecek bu büyük destekle işletmelerimiz kısa süreliğine de olsa nefes alma fırsatı bulabilecek.

TURİZM SEKTÖRÜNDE KDV İNDİRİMİ

Birliğimizin girişimleriyle konaklama sektöründe KDV oranları % 8’den % 1’e indirildi. Son olarak KDV indirimi 31 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatıldı. Ancak devam eden salgın nedeniyle Haziran ayının son günü olmasına rağmen turizm sezonu sakin geçiyor. Bu sezon kısıtlı zamanda faaliyet gösterebilecek konaklama, seyahat acenteliği, yeme-içme, sportif faaliyetler gibi turizm ve turizme bağlı sektörlerde 1 Kasım 2021 tarihine kadar %1 KDV uygulanmasının devamı talep ediyoruz.

Öte yandan charter tekne işletmecilerimizin de KDV indirimi talebi var. Yüzde 18 olan KDV oranının, konaklama sektörüyle eşitlenerek yüzde 8’e düşürülmesini istiyoruz.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILMALI

Bölgemizin lokomotif sektörü turizm ve turizme bağlı sektörlerdeki üyelerimizin salgın süresince kullandığı en önemli desteklerden “Kısa Çalışma Ödeneği” nin 1 Temmuz itibariyle başlayacak normalleşme döneminde de en azından turizm sezonu sonuna kadar yeniden uzatılmasını talep ediyoruz.

MÜZİK YAYINI SINIRLAMASI KALDIRILMALI

Yaklaşık 1.5 senedir kapalı olan ve hiçbir faaliyet gösteremeyen eğlence merkezleri, 1 Temmuz’dan itibaren faaliyetlerine saat 24.00’te müzik yayını bitecek şekilde başlayabilecek. Fakat saat 24.00 kısıtlaması özellikle yabancı turistler tarafından tercih edilen eğlence mekanlarının faaliyetini ciddi şekilde aksatacak. Salgın sürecinde farklı sektördeki işletmeler aralıklarla faaliyet gösterebilirken 1.5 yıldır hiçbir şekilde açılamayan eğlence sektöründeki işletmelerimiz kısıtlama olmadan çalışmayı talep ediyor. Toplu taşıma, yeme-içme işletmeleri, sinema-tiyatro gibi ortamlarda herhangi bir saat sınırı bulunmazken müzik yayını yapılan işletmelerde kısıtlama uygulanması haksızlık olarak değerlendiriliyor.

İŞVEREN ÜZERİNDEKİ İSTİHDAM YÜKÜ

Ülkemizde üretim ve istihdam üzerindeki vergi yükü; yeni yatırımları engellerken, kayıt dışında artışa neden olurken rekabet gücünü ve istihdam artışını zayıflatıyor. Bu noktada asgari ücret başta olmak üzere istihdam üzerindeki vergilerin azaltılması beklentisi her geçen gün artıyor. Turizm sektöründeki üyelerimiz özellikle önümüzdeki 6 aylık süreçte işverenler üzerindeki istihdam ve vergi yükünün azaltılması talep ediyor.

Ayrıca, işten ayrılan personelin açacağı tazminat, yıllık izin alacağı vs. gibi davalarda zamanaşımı süresinin indirilmesi için gerekli çalışmalar yapılmasını bekliyoruz.

EKMEK AZAMİ FİYAT TARİFESİ

Fırıncı üyelerimiz, ham madde, akaryakıt, personel gideri, su, elektrik, SGK, vergi yükü nedeniyle çok zorlanıyorlar. Ekmek azami fiyat tarifesinin yeniden tespit edilmesi hususundaki taleplerini Odamıza yoğun talip geliyor. Ancak konuyla ilgili Bakanlığın olumsuz görüşü nedeniyle ekmek azami fiyatında artış istenen oranda yapılamıyor. Bu da üyelerimiz nezdinde Odalarımızı zor duruma düşürüyor. Diğer yandan çavdarlı, kepekli, ekşi mayalı gibi çeşitli ekmek türlerinde azami fiyat belirleme olmadığı için işletmeler istediği fiyatı uyguluyor. Ekmek fiyatı özelinde Odalarımız üzerinde oluşan bu baskının kalkması için piyasaya fiyatlandırma insiyatifi sağlanmasını istiyoruz.

Ve son olarak, yeme-içme sektöründe adisyonda otomasyona geçen işletmelerde, el terminaliyle adisyon açıldığı halde, ilgili denetim elemanlarınca masalarda fiilen adisyon fişi de isteniyor. Bu da iki defa işlem yapılamasına neden oluyor. Mükerrer girişe neden olan bu uygulamaya son verecek bir düzenleme ile TAPDK belgelerinin ücretleri konusunda yaşanan sorunlar giderilmesine yönelik çalışma yapılmasını da talep ediyoruz.”

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …