Cuma , Aralık 6 2024

Likya Yolu’nu Temizlemeye Geldiler

Notre- Dame de Sion ve Saint-Michel Fransız Liseleri Sürdürülebilir Yaşam/Çevre Kulübü öğrencileri, Fethiye’de tarihi Likya Yolunu temizlediler.

Likya Yolu’nun kaya mezarlarından başlayan mevkiinde, İstanbul Notre- Dame de Sion ve Saint-Michel Fransız Liseleri Sürdürülebilir Yaşam/Çevre Kulübü öğrencileri temizlik çalışmasına başladı. Gönüllü olarak Likya Yolu temizliğine katılan 9 ve 11’inci sınıfta okuyan 18 öğrenci, Türkiye Dağcılık Federasyonu Yürüyüş Kurulu Üyesi Dağcılık Antrenörü Naim Tütü rehberliğinde Likya Yolu’nda temizlik yaptı. Özellikle piknikçilerden kalan çöpleri temizlemek için gün boyu yürüyen öğrenciler çevreyi kirleten çöpleri temizleyerek doğaya ve yaşadıkları dünyaya destek verdi.

TARİHİ LİKYA YOLUNDA KİRLİLİK ARTIYOR

Likya Yolu’ndaki kirliliğin son 3 yıldır arttığına dikkati çeken Türkiye Dağcılık Federasyonu Yürüyüş Kurulu Üyesi Dağcılık Antrenörü Naim Tütü, “Ben Likya Yolu’nda yaklaşık 15 yıldır rehberlik yapıyorum ama son 3 yıldır Likya Yolu üzerinde aşırı derecede kirliliği gözlemledim. Bunu kurumsal anlamda çözmeye çalıştık ama hiçbir şey elde edemedik. Onun için bizde bu işin gönüllü sürdürülebilirliğini sağlamak için gönüllülük ilkesi ile yola çıkılması gerektiğini düşündük. Rehberliğini yaptığım bir gruptaki öğrencinin velisi ile birlikte böyle bir organizasyon düzenlemeyi kararlaştırdık. Bundan sonra her yıl bu faaliyet devam edecek. Likya Yolu’nun Fethiye, Kayaköy, Ölüdeniz, Ölüdeniz-Faralya arasında İstanbul Özel Notre Dame de Sion Fransız lisesi öğrencileri evlat olarak edindiler. Bundan sonra buranın temizliği ile her yıl onlar aynı zamanda ilgilenecekler” dedi.

Öğrencilerin son derece istekli ve heyecanlı olduklarını kaydeden Tütü, “Şuanda Likya Yolu’nda bizim yaptığımız çöp toplama faaliyetinde topladığımız çöplerin yüzde 80’i piknikçiler tarafından atılmakta. Ben bir grupla ile bu yolda yürüdüğüm zaman gerçekten utanç duyuyorum. Kendi bahçemizi kirletmeyelim. Kendi bahçemize nasıl özen gösteriyorsak burası da bizim bahçemiz, aynı özeni burada da gösterelim” dedi.

DOĞAYI YAŞATTIKÇA YAŞARIZ

18 öğrencinin katıldığı gönüllü etkinlikte İstanbul Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Coğrafya Öğretmeni ve Sürdürülebilir Yaşam Kulübü Danışman Öğretmeni Seval Erol, “Kulüp çalışmalarımızda doğayı korumayı, bunu sürdürülebilir kılmayı çok önemsiyoruz. Kulübümüzün öğrencisi Ata Şen’in velisi Naz Şen geçen sene Likya Yolu yürüyüşüne katıldı ve bu çalışmaya bizim okulu katmak istedi. Bizde seve seve kabul ettik. Öğrencilerimiz çöpleri topluyor. Kulüpte tohum topları yaptık. Bu tohum toplarını çevreye atacağız.  Bir nebze olsun yeşillendirme çalışması yapacağız. Bu bir adımdır, amacımız önderlik yapmak. Belki İstanbul’un diğer okullarını da bu projeye dahil edebiliriz. Toplum olarak temiz olmaya özen göstermeliyiz. Doğayı yaşattıkça yaşadığımızı unutmayalım” diye konuştu.

Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Coğrafya Öğretmeni ve Sürdürülebilir Yaşam Kulübü’nün üyesi olan Nora isimli öğrenci, “Amacımız dünyayı daha sürdürülebilir bir hale getirmek. Bizden sonra torunlarımıza da daha temiz bir dünya bırakmak. Bu gezimizin amacı ise; ilk önce buradaki çöpleri toplamak, temizlemek ve bir farkındalık yaratmak. Çünkü bizim bu yaptıklarımız maalesef yeterli değil. Herkesin bunları yapması gerekiyor. Doğaya faydalı bir şeyler yapmak çok güzel bir duygu. Umarım bunu görüp, duyan herkes bu yaptığımızı yapar ve bu duyarlı kitle gitgide büyür” şeklinde konuştu.

Kulüp öğrencilerinden Serra Atilla, “Kulüp olarak bizim amacımız dünyayı daha sürdürülebilir, daha yaşanabilir bir yer yapmak ve çocuklarımıza bizim yaşadığımız gibi bir dünyada yaşama şansını vermek” dedi.

Fethiye Likya Yolu’nu temizleyerek çevreye katkı sağlamak için gönüllü geldiğini belirten Mısra isimli öğrenci de, “Bu çok güzel bir duygu” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Girişimcilik Programı Fethiye’de

Fethiye’nin yenilikçi girişimcilik ekosistemine öncülük edecek Lidea Girişimcilik Programı Fethiye Hipokampüs’de düzenlenen etkileyici bir lansmanla …