Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bölgesel sorunlar ile çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla bu sene ikincisi organize edilen toplantı Çalış bölgesinde gerçekleştirildi. Çalış-Der işbirliği ile yapılan toplantıda Fethiye ve Çalış turizmini canlandırmaya yönelik aktiviteler konusu geniş yer aldı.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sorun ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla düzenlenen bölgesel toplantılar, Karaçulha Yaş Sebze-Meyve halinde yapılan toplantının ardından Çalış bölgesi ile devam etti. FTSO ile Çalış Turizm Geliştirme ve Tanıtma Derneği işbirliğinde düzenlenen toplantı, 12 Mayıs Cuma günü, saat 15.00’te, Delta Hotel’de yapıldı. Toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, yardımcısı Günay Özütok, Genel Sekreter Füsun Şahin, meclis ve meslek komitesi üyelerinin yanı sıra Çalış-Der Başkanı Mete Ay, dernek yöneticileri, Foça Mahallesi Muhtarı İlker Can ve Çalış bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin sahipleri ve yöneticileri katıldı.
Toplantı, Çalış-Der Başkanı Mete Ay’ın toplantı hakkında yaptığı kısa bilgilendirme ile başladı. Konuşmasına Babadağ Teleferik Projesindeki başarısından dolayı FTSO’yu kutlayarak başlayan Mete Ay, toplantıda Çalışın ve turizm sektörünün yaşadığı sorunların çözüm önerileri ile birlikte ele alınacağını kaydetti.
FTSO’nun Ankara fuarında Fethiye’nin tanıtımını üstlendiğini belirten Mete Ay “Büyük kurumlar elini taşın altına sokmaya başladı.” dedi.
Daha iyi hizmeti Avrupa’dan ucuza veriyoruz
Toplantıda amaçlarının sorunları ve çözümlerini istişare etmek olduğunu ifade eden Arıcan, Babadağ Teleferik Projesi hakkında da bilgi verdi. Babadağ Teleferik Projesi ile bölge turizmini 12 aya çıkartmayı amaçladıklarını söyleyen Arıcan, “Çok güzel bir doğada yaşıyoruz. Çalış’ın harika bir gün batımı var. bu güzelliklere turist gelmiyorsa burada bir sorun var demektir. Yüksek profilli turisti neden getiremiyoruz? Bunları sizlerle istişare etmek istiyoruz. FTSO olarak turizme her türlü katkıyı sunuyoruz. Fuarlara maddi manevi destek veriyoruz.” dedi.
Alternatif pazarla bulmalıyız
Turizm sektörünün sorunlarının 2017 yılında çözülmesini istediklerini belirten Arıcan, “2016 yılında politik konjonktürden kaynaklanan sıkıntılar oldu inşallah 2017’de bunları atlatacağız. Avrupa’ya baktığımız zaman Türkiye, dörtte bir daha ucuz. Ne yapılabilir? Sadece İngilizlere değil; alternatif pazar olarak hangi ülkelerde çalışmalar yapmamız gerekiyor. Sizleri dinlemek istiyoruz. Önünüzdeki günlerde alternatif alanlarda da çalışma imkânımız olarak.” ifadelerini kaydetti.
Diğer sektörler de turizme bağlı
Turizmde yaşanan sorunun pek çok sektörde de sorunu beraberinde getirdiğini vurgulayan Akif Arıcan, “Diğer sektörler de turizme bağlı, turizm durduğu zaman diğer sektörlerde duruyor. Biz FTSO olarak turizmin sorunlarını gündemde tutmak için elimizden geleni yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
THK direkt seferler koymalı
Arıcan’ın başlangıç konuşmasının ardından katılımcılar görüşlerini ifade ettiler.
Hotel Mendos sahibi Mustafa Kurkur, Dalaman’a inen uçak sayısının yeterli olmamasına dikkat çekerek “Türkiye 2 yıl önce çok turist alan bir yerdi. Şu an bunun gerisindeyiz. Ama bu bizden kaynaklanan bir durum değil. Fuarlara katılıyorum. Yaptığım görüşmelerde şunu gördüm. ‘Biz Türkiye’yi kafamızdan sildik.’ diyen pek çok acente ve turist ile karşılaştım. Fiyatları olabildiğince aşağı çektik. Erken rezervasyon satışlarını Mart ayında bitirmemiz gerekirken Mayıs sonuna kadar uzattık. Dalaman Havalimanına uçak sorunu var. Çoğu şehirlerde uçaklar iptal edildi. Berlin’den Dalamana bir tane uçak yok. Berlin’den Ordu’ya direkt uçak var. Bunu da devlet sağlıyor. İsterse devlet bu desteği verebiliyor. Yabancı uçaklar bizle çalışmayı kestiğinde Türk Hava Yolları devreye girmeli diye düşünüyorum. Marmaris Ticaret Odası ile işbirliği yapmamız lazım. Sadece biz değil Marmaris de mağdur oluyor.” dedi.
Muğla Odalarının başkanlarının zaman zaman bir araya geldiğini söyleyen Arıcan, bu toplantılardan birinde bu konunun da kendisi tarafından diğer Oda başkanlarına iletileceğini açıkladı.
Çalış-Der Başkanı Mete Ay, “Rusya ve Almanya ile sorun yaşadığımızda 5 yıldızlı oteller fiyatları bizim satmayı düşündüğümüz rakamların yarısına çekiyor. Personel sayıları da yarı yarıya düştü ve istihdam dengesi de bozuldu.” Diyerek turizmde yaşanan sorunun rekabete yansımasına dikkat çekti.
Korsan konaklama Çalış turizmini tehdit ediyor
Çalış bölgesinde villaların çok olması sebebiyle özellikle yabancılara ait villalarda yapılan korsan konaklamacılık da toplantıda gündeme geldi. Katılımcılar emlak vergilerinin ve su fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade ederek, bunların giderlerde en önemli tutar olduğunun altını çizdiler. Sorunun çözümü için ise yabancıların ülkemize girişleri sırasında form doldurması sağlanarak nerede kalacağı bilgisinin alınmalı önerildi.
Çalış spor turizminde öne çıkmalı
Toplantıda katılımcılar tarafından gündeme getirilen bir öneri de Çalış bölgesinin spor turizminde öne çıkartılması oldu. Mete Ay, bu konuda “Eldirek’e en yakın bölge Çalış bölgesi. Bu çok büyük bir şans.” diye konuştu.
Kışın da açık oteller olmalı
Yörük Müzesi sahibi İsmail Kerimoğlu, da kışın mutlaka birkaç otel açık olması gerektiğini belirterek bu sorunun nöbetleşe otel açılması şeklinde çözülebileceği önerisinde bulundu. Kerimoğlu, artezyen kuyulara saat takılmasından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi.
Festivaller düzenlenmeli
Bölge de iyi organize edilmiş ve reklamı iyi yapılmış festivaller düzenlenmesi de önerilen konular arasında yerini aldı.
Katılımcılar TAPDK belge fiyatlarında yaşanan artışı da dile getirdi. Konuya ilişkin açıklama yapan FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, “TAPDK belgeleri eskiden cüzi bir bedel karşılığında Odamız tarafından veriliyordu ancak 2 sene önce bu yetki Odalardan alınarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına verildi.” dedi.
Günay Özütok:”Egolarımızı yenersek işbirliği yapabilir ve sorunlarımızı çözebiliriz”
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının turizmci yönetim kurulu üyesi Günay Özütok da Fethiye’nin turizmde hak ettiği yerde olmadığını belirterek şu sözleri kaydetti: “Turizmden herkes rahatsız. İki dönemden beri ticaret odasındayım. FTSO; Fethiye’nin bugün kurvaziyer limanından fuarlarına kadar çalışmalarını yapıyor ve takip ediyor. Bilimsel çalışma yapıyor. Bu bilimsel çalışma nasıl yapılıyor? Gelişmiş ülkelere baktığınızda sorunlarını birlikte çözmeyi öğrenmişler. Ticaret odasının bir başkanı var. Başkanın tek başına bir şey yapması mümkün değil. Bir yönetime ve çalışanlara ihtiyaç var. Bizim akıllı insana ihtiyacımız var. Daha akıllı olmanın yolu da birlikte çalışmaktan geçiyor. Babadağ Teleferik Projesinde çok mücadele ettik. Toplumda hepimizde bir yılgınlık var. Özgüven eksikliği var. Eğer öyle bir projeyi hayata geçirirsek, Fethiye ye bir özgüven gelir diye giriştik. Bunu başarabiliyorsak bu bizim eserimiz. Çalışta yaşayanlar artık şunu diyemeyecek: ‘Yapamayız’. Bir araya gelip çalışırsak, üzerine gidersek mutlaka sonuç alınacaktır. Bunda sürekliliği yaratmak lazım. Bizim daha çok akılcı, bilimsel ve sürdürülebilir çalışmaya ihtiyacımız var. Bunu da egolarımızı aşarak yapabiliriz.”
Akif Arıcan: “Konuyu Vali Beye direkt ileteceğim”
Toplantıda inşaat sezonunun turizm sezonuna kadar uzadığı ve misafirlerin bu durumdan rahatsız olduğu da FTSO yönetimine iletildi. Akif Arıcan, konu ile ilgili makamın Valilik olduğunu belirterek “Konuyu Vali Beye direkt ileteceğim” dedi.
Delta Hotel Yöneticisi Zihni Bilgiç de “Güvenlik algısını olumluya çevirmede ağzımızla kuş da tutsanız buraya turist getiremezsiniz. Önümüzdeki yıllarda bunun düzeleceğine dair de bir işaret yok. Turizmde eleman sorunundan bahsediliyor. Sezonda süreklilik olmaması ve turizmin meslek olarak görülmemesi bu sorunu yaratıyor. Villa sahiplerinin kiraya verilmesi özendirilmeli. Villa sahipleri yurt dışında bizim lobimiz olarak çalışıyor. Gece barlardan diskolardan gelen bir gürültü var. Bu da misafirleri rahatsız ediyor. Türkiye’nin tanıtım ve teşvik politikasının değişmesi lazım. Mısır, piramit kitaplarını bastırıp ücretsiz olarak Avrupa’da kitapçılara dağıttı. Mısır gelen uçakların boş koltuklarını ödüyor ve gelen kişi başına da belli bir miktar ödüyor. Bizim de bu şekilde turizmi desteklememiz gerek.” diyerek düşüncelerini paylaştı.
Çalış’ın çevre düzenlemesine ihtiyacı var
Toplantıya katılanlar arasında Foça Mahallesi Muhtarı İlker Can da vardı. İlker Can “Çalışın alt yapı çalışmalarının yapılması lazım. Yolların yapılması ve çevre peyzajının yapılması lazım. Yazışma yaptım ancak randevu alamadım. Valilik ve büyükşehir belediye başkanımızla görüşmede sizden destek istiyorum. Çok güzel konutlar oldu ancak hizmet yok.” diyerek FTSO yöneticilerinden destek istedi.
FTSO 6 Nolu Konaklama Sektörü Meslek Komitesi Başkanı İlkay Tugay da Çalış’ın 5 yıl sonra ne olacağını ortaya koyan bilimsel bir çalışma yapılması önerisinde bulundu. Tugay, “Çalışın ortasından bıçak gibi geçen bir yol var. Bu doğru mudur? Bir deremiz var. Bu ekonomiye kazandırılmalı.” Dedi.
12 turizm için üzerimize düşeni yapıyoruz.
Toplantının sonunda katılımlarından ve katkılarından ötürü teşekkür eden Akif Arıcan, “Babadağ Teleferik 2019 sezonu başında başlayacak. Fethiye’ye 6 ay değil; 12 ay turizmin kazandırılmasını gönülden istiyoruz ve bunun için de üzerimize düşen görevi yerine getirmek istiyoruz. Seydikemer bölgesinde bir OSB kurulması için dosyası oluşturduk 5 sene sonra onu da hayata geçirmek için önderlik yapıyoruz.” Sözlerini kaydetti.
Fethiye Üniversitesini kurmak için girişimlere başladık.
Üniversite çalışmalarına da değinen Arıcan, “İşletme Fakültesi kurulması konusunda önderlik yaptık. 2018 yılında Fethiye üniversitesine dönüşmesinin çabasını sarf ediyoruz. 5 yıl sonra 10 bin öğrencisi olmasını öngörüyoruz. Bir ekonomik değer kazandırmak istiyoruz. Bu hepimize dokunacak.
6 ay değil 12 ay turizm yapacak potansiyele sahibiz. Yönetim ve çalışan personel olarak üzerimize düşenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Biz yaşadığımız yeri seviyoruz. Birbirimizi de sevmeliyiz. Bugün burada birlikte olmaktan büyük mutluluk duydum. Bir araya geldiğimiz birlikte tartıştığımız zaman birbirimizi anlayacağız, ortak akıl kültürü gelişecek.” Dedi.