Cumartesi , Eylül 7 2024

DSİ Kanalından B… Akıyor!

Aylardır Fethiye’de konuşulan Fethiye Körfezi’nin kirliliği ile ilgili DSİ yanından denize dökülen kanal suyundan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fethiye Temsilciliği ekipleri tarafından numune alındı. Fethiye Körfezi’nin renk değiştirmesinin ardından temizlenmesi için birçok çalışma yapıldı. Daha önce 7 akademisyen deniz suyundan numune alarak rapor hazırlamışlardı. Kanal kenarındaki yolu kullanan bazı vatandaşlar kanaldan kötü koku yayıldığını, kanal suyunun da renginin değişik olduğunu söyledi. Ayrıca kokunun B.. benzediğini, yetkililerin bir an önce çözüm bulmalarını istediler.

AKADEMİSYENLER NE DEDİ?

7 akademisyen tarafından yapılan araştırma sonucunda “Yaşanan renk değişimi ve kirlilik ile ilgili 4 ana sonuç ortaya çıkmıştır; Kıyısal sularda su kalitesi parametrelerinin izlenmesi ve değerlendirmesi raporunda; kirliliğin ana sebebinin Murt (Mersinli) deresinden taşınan tarımsal drenaj suyu ve arıtma sularının deşarj suyu, ikinci olarak, Körfeze dökülen diğer kanallar tarafından taşınan tarımsal drenaj suları, üçüncü olarak arıtmaya bağlı olmayan yerleşim alanları ve tesisler, son neden olarak Fethiye marinalarındaki ve diğer teknelerden kaynaklanan kirlilik olarak belirlenmiştir.” Denilmişti.

Hazırlanan bilimsel raporda ayrıca; “Murt deresinin taşıdığı azot ve fosfor tuzları açısından zengin tarımsal deşarj suları ile birlikte doğrudan Fethiye Körfezi’ne bırakılmaktadır. Murt deresindeki kirlilik, tek başına Fethiye iç körfezini etkileyebilecek bir potansiyele sahiptir. Körfez içerisindeki diğer kanallar, tüm ovaya ait tarımsal drenaj sularını herhangi bir arıtma ya da çökeltme olmadan doğruca Fethiye iç körfezine taşımaktadır. Murt deresi ve bahsi geçen kanallar körfezdeki başlıca kirlilik kaynağını oluşturmaktadır”

VATANDAŞLAR KÖTÜ KOKUDAN ŞİKAYETÇİ

Kanal kenarındaki yolu kullanan vatandaşlar kanaldan kötü koku yayıldığını, kanal suyunun da renginin değişik olduğunu söylediler. Vatandaşlar; “Daha önce de vardı ama zamanının belediye başkanı temizletti. Yıllardır Fethiye’de yaşıyoruz. Bu kadar kirlenme olmamıştı. Aynı zamanda DSİ yanından denize dökülen kanal oldukça kötü bir koku saçmaktadır. Kanal içerisindeki kirlilik sadece Fethiye ve çevresinden değil, Seydikemer’e kadar uzanmaktadır. Özellikle zeytinyağı fabrikalarının bıraktığı kimyasal atıklardan oluştuğunu düşünüyoruz. Kaçak bırakılan kimyasal atıklar için birçok kez ihbarda bulunduk. Geçtiğimiz yıl içerisinde kanal içerisinde bir madde gördük, İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri konu ile ilgilendiler. Denizimize yazık oluyor. Kötü koku artık yayılmaya başladı” dediler.

SORU ÖNERGESİ VERİLMİŞ!

Muğla Milletvekili CHP’li Süleyman Girgin ise, 2018 yılı Kasım ayında TBMM’ye Fethiye körfeziyle ilgili soru önergesini verdiğini söyledi. Fethiye Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Bakanlıklar ve iktidara, Fethiye körfeziyle ilgili önemli görevler düştüğünü belirten Girgin, “Bizler gerek Turizm, gerek Çevre ve Şehircilik, gerek Ulaşım Bakanlığına körfezle ilgili durumları ilettik. Meclis tutanakları buradadır. 5 Kasım 2018’de soru önergesi vermişiz. Önergede; ‘Fethiye limanının çevresel etkenler ve limana akan derelerin taşıdığı alüvyonlar nedeniyle oluşan dip çamuru, deniz trafiğini etkilemektedir. Liman dip çamuru temizliği için fizibilite çalışması yapıldığını duyduk. Temizliğin gerçekleşmesi için belirlenen bir ihale tarihi var mıdır? Bu konuda acilen müdahale etmenizi sizlerden istirham ediyoruz’ demişiz. Ne zaman? 5 Kasım 2018’de! Çevre ve Şehircilik Bakanı’na bu konuyu iletmişiz. ‘Murt deresinin ıslah çalışmaları yapılmış olsa da, dereden gelen alüvyonlar ve atıkların bertarafı için etkin bir çalışmaya ihtiyaç vardır. Çevre ve deniz kirliliğinin önlenmesi Fethiye’miz için önem arz etmektedir. Acilen buna müdahale edelim’ demişiz.

Büyükşehirin arıtma tesisi, Çevre Bakanlığı tarafından her gün kontrol edilmektedir. Bunu herkes bilmelidir. Bu verilerin kamuoyuna açıklanmasını istiyoruz. Tüm kurumlarla bir araya gelip, körfezi temizlemeliyiz. Bizim amacımız birilerine suç atmak değildir. Devlet bütçesi ile bu sorunun çözülmesi gerekmektedir. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanı ile görüştük. Ben kendisine, “Fethiye körfezine, ‘burada denize girmek yasaktır’ tabelası dikildiği anda dünyaya rezil oluruz” dedim. Kendisi ‘Fethiye körfezinin temizliği ile ilgili çalışmalara başlayacağız’ dedi. Sayın Bakana bu sözünün takipçisi olacağını ifade ettik” diye konuştu.

KARACA; “HERKES YARDIMCI OLMALI”

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca; “Sadece Büyükşehir Belediyesini ve MUSKİ’yi suçlayarak bir yere varamayız. Bu konuda siyasi ayrım yapmamalıyız. Körfezi temizleyeceksek, iktidar, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi, STK’lar hep beraber bu sorunu çözmemiz gerekiyor” dedi.

(Foto/Haber: MESUT BÖLÜK)

About egegazetesi

Check Also

Fethiye’ye Yeni Pazar Alanı

Fethiye Belediyesinin Ağustos ayı olağan Meclis toplantısı gerçekleşti. Toplantı esnasında farklı konularda Meclis üyelerini bilgilendiren …