Perşembe , Nisan 25 2024

Yol Mu, Tersane Mi? Karar Verilmeli!

Yol kapatmak suçtur, ona sahip çıkanlarda bu suça ortak olduklarının farkına varmalıdır.
Fethiye’de Karagözler mahallesinde yerleşim yerleri arasında kalan tersanenin kaldırılması Fethiye gündemindeki yerini koruyor. 20 yılı aşkındır bu sorunu çözüm bulunamadı. Böyle giderse de bulunamayacak. Ama buradan uyarıyoruz ki yarın o yol tekne indirmek veya denizden çıkartılmak için kapatıldığında bir kişinin ölümüne neden olursa bunun sorumlusu şuan bu yerin taşınması için elini yetkisini oynatmayanların üzerinde olacaktır.İnşalah olmaz böyle bir durum ama olursa da bizde Ege Gazetesi olarak kamuoyu adına o gün geldiğinde suç duyurusunda bulanacağım. Tersanenin yaşam alanı dışına çıkarılması konuşuluyor ama duyan yok. Hiçbir yetkili sorunların çözüm bulması için adım atmıyor. Sivil toplum örgütleri de, çevreciler ilgililerde, yetkililer dut yemiş bülbül gibiler suspus,ama iki ay sonra yaz geliyor bu denize ne oldu diye çırpınmalar başlayacak.
OLAY OLMADAN UYARIYORUZ, UYANDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ
Fethiye’nin 2. Karagözler yat tamir çekek yerinden her gün ihbar alıyoruz. Polisi arıyoruz yol kapalı bekleyin biraz sonra açılır tekne geçiyorlardır. Polisler içinde olağan hal almış durumda. Çünkü 1999 yılından bu güne buranın taşınması gündemde ama bir türlü çözüm bulunmadı. Görünen o ki bulunmakta istenmiyor. Ama her geçen gün Fethiye’nin denizinin aleyhine işliyor. Her gün kullanılan kimyasallar, boyalar, oradaki atıklar yapılan zımparadan kaynaklı tozlar, zehirli atıklar hepsi denizi yok ediyor ama bunu kimse görmek istemiyor. Denizin içinde teknelerin uzun süre durması yasak olmasına rağmen bunu denetleyen yok. Karagözler de karaya yakın neresi varsa oraya tekneler bağlanmış durum da. Karadan denize uzanan kısmına da iskeleler yapılmış ki giriş çıkışlar rahat olsun diye, işte görüldüğü gibi herkes rahat bir tek deniz değil. Sivil toplum örgütleri de, çevreciler, ilgililerde, yetkililer dut yemiş bülbül gibiler sus pus, ama iki ay sonra yaz geliyor bu denize ne oldu diye çırpınmalar başlayacak. Denizi şuan en fazla kirleten yerlerin başında yat çekek geliyor. Fethiye kanayan yarası burası görseniz de görmeseniz de. Her gün olmasa da 2. Karagözler Yat çekek yerin yol kapatılıyor. Yol kapatmak suç, buna göz yumanlarda bu suça ortak olanlardır. 2 ay sonra turizm sezonu hareket alacak. Yolda araçların içinde turistleri ne süre bekleteceksiniz?. Belki bu günlerde araç sayısı az olduğu için sorun yok gibi görünüyor olabilir. Ama yarın tam tekne çekilir iken acil hastası olan ne yapacak, yetkililer günlük yaşama zamanı Fethiye’de geçti. 162 bin nüfus oldu. Burada bir kişinin yol kapanmasından dolayı sonu ölüm ile sonuçlanması demek tüm ilgili, yetkili kişilerin görevini ihmal etmesinden kaynaklandığını gösterir. Ya çekmeli veya indirmeleri gece geç saatlerde yapılacak. Yada yol kapatmaya izin verilmeyecek. Sorumluluk sizlerindir. Şimdiden uyarıyoruz burayı bir an önce yerleşim yerinden, şehrin ortasından taşıyın. Sonuçları her geçen gün ağırlaşıyor. Birileri bu ağırlaşan sorumluğun altında kalmadan.
DENİZ İÇİ HER YER MARİNA OLMUŞ
Fethiye körfezinde nereye bakarsanız bakın her yer tekne bağlama yeri olmuş. Bu teknelerde kalanlar var. Bunların pisliği nereye bırakılıyor?. Bildiğim kadarıyla sorumlu birim amirliği Liman başkanlığı neden denetlemiyor. Aylardır karaya ipi atan herkes teknesini bağlamış. Olmadı bir güzel karadan teknesine iskele yapmış. Günlük haftalık kumanya içinde kalanlara veriliyor. Her kes yolunda ekmek kapınız deniz ne durumda?. Liman Başkanlığı olarak bu tür bağlamalara neden izin verildiğini anlamış değiliz. Göremiyormusunuz, Eski mobilin olduğu yerler, eski petrol ofisi dolum tesislerin önü çevresi, Yeleken kürek takımın olduğu yerler, Tersanenin önü yanı, Atapark otelin önü, deniz kafenin önü, Kürek takımı tören alanı boylu boyunca her yerde tekne bağlı. Körfez neredeyse ful olarak doğal marina olmuş. Çevre Şehircilik Fethiye Temsilciliği sizler nereyi denetliyorsunuz?. İlçe Sağlık Grup başkanlığı bu teknelerin bağlı olduğu yerlerden kış ayında hiç tahlil yaptınız mı? Tabi ki yok. Denize bakarsanız deniz size bakar. Bu yıl deniz kirliği erken başlayacak bilginiz olsun. Biz aracılık görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Gördüğümüz her türlü aksaklığı kamuoyuna aktarmaya yılmadan tükenmeden yazacağız. Birileri asil görevini yapıncaya kadar.
Haber ve Fotoğraf Mesut BÖLÜK

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …