Çarşamba , Nisan 24 2024

Yerel Tohum Etkinliği; Gerçekleşti

Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye şubesinin organizesinde ve Fethiye Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleşen Yerel Tohum etkinliği; gerçekleşti. Yerel tohum ile üretilen ürünlerin sergilendiği satış stantlarına yoğun ilgi oldu. “Yerel tohumu desteklemeye devam edeceğiz” diyen Başkan Behçet Saatcı; bu etkinlik her ay iki defa gerçekleşecek” dedi.

Yerel tohum etkinliğine eski milletvekillerinden Nurettin Demir ve Cumhur Yaka ile birlikte katılan CHP Fethiye ilçe başkanı Ali Özgür Kullukçu’da “yerel tarım üretimine ve yerel üretici pazarlarına desteğimiz her zaman sürecektir” dedi.

Etkinlik başlamadan önce sabah erken saatlerde; Fethiye Belediyesi Başkan yardımcısı ve Zabıta Müdürü Tufan Kaçar, Fethiye İlçe tarım Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Harun Ekiz, Fethiye Ziraat odasından Ziraat Mühendisi Gökçen Güven ve Fethiye Laboratuarından Ziraat Mühendisi Esra Oruç’dan oluşan ekip; yerel tohum ile üretilen ürünlerin satış stantlarını gezerek incelemede bulundular ve laboratuar için numune aldılar. Numunelerin  analiz sonuçları öğleden sonra geldi ve halkın görebileceği satış stantlarına asıldı. Numuneleri inceleyen vatandaşlar  sağlık açısından yerel tohumun farkını  bir kez daha görmüş oldular…

“YETER ARTIK VE BU İŞE BİR DUR DİYELİM”

Tam gün süren etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Yerel tohum etkinliği ile ilgili CKD Fethiye şubesi başkanı Dr. Nalan Ünal, CKD Fethiye şubesi başkan yardımcısı Ebru Oğuzhan Yeter, Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Zerrin Çelik ve Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı  birer konuşma yaptılar. Konuşmalardan sonra Fethiye Belediyesi Bandosu ve kent orkestrası, Hada Gençlik ve Spor Kulübü Halk oyunları ekibi gösteride bulundu. Etkinlikte yerel sanatçılar da sahne alarak gün boyu Fethiye halkına güzel bir müzik keyfi yaşattılar. “Hepimiz sağlıklı bir ortamda yaşamak istiyoruz” diyen

CKD Fethiye şubesi başkanı Dr. Nalan Ünal “Gelişen ve nüfusu artan bir dünyada uluslar arası tohum, gübre, kimyasal ve beşeri ilaç şirketleri tekelleşerek; ürünlerin raf ömrünü uzatmak ve açlığın önüne geçilmesi gibi gerekçelerle tarım yerel tohumdan uzaklaşmıştır. Ülkemizde de bu durum aynıdır  fakat  üstelik;  ülkemizde her geçen gün biten bir tarım vardır. Nohut;  Meksika, Hindistan, ABD ve Arjantin’den, Elma; Şili’den, sarımsak; Çin’den, havuç; Avustralya’dan, Çay; Sri Lanka’dan, Kavun-karpuz İran’dan, Kuru Fasulye; ABD; Kırgızistan, Kanada, Peru, Etopya, Mısır, Bangladeş ve Çin’den, Kırmızı Biber; KKTC’den, Kereviz; İspanya’dan, Kırmızı et; Çek Cumhuriyeti, Fransa ve Güney Amerika’dan, Ceviz; ABD’den, Bezelye; Rusya, ABD, Kanada, Macaristan ve Almanya’dan, Kuru soğan; İran’dan, Patates; Suriye’den gelmektedir. Daha bitti mi, bitmedi; balık ve deniz ürünlerine 172 milyon dolar, işlenmiş meyve  ve sebze ürünlerine 134.5 milyon dolar, süt ve süt ürünlerine 90 milyon dolar, et ürünlerine 45 milyon dolar, sebze tohumuna 90 milyon dolar yurt dışına gidiyor. Resmi verilere göre; 2011 ve 2015 yılları arasında tohum ithalatına 960 milyon dolar, hazır çorbaya 1 milyon 228 bin dolar, kahvaltılık gevreğe 9 milyon 370 bin dolar para yine yurt dışına gitti. Biz bunları yetiştiremez miyiz ? Nerede bizim tarhanamız, nerede bizim ezo gelinimiz. Yeter artık ve bu işe bir dur diyelim. Bu işin siyaseti olmaz. Yerel tohum ürünleri etkinlikleri sürecek” dedi.

“KISIR BİR DÖNGÜNÜN İÇERİSİNE GİRDİK”

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı  konuşmasında büyük şehir yasasıyla köylerin mahalle olmasına ve üretimden uzaklaştırılmasına dikkat çekti. Saatcı “Sayın Soner Yalçın’ın, ‘saklı seçilmişler’ kitabında emperyalizmin dünyayı ne hale getirdiğini satır satır okumuşsunuzdur. Malum Büyükşehir yasasıyla köylerimiz ‘mahalle’ oldu. Aslında her köy evi, bir üretim merkeziydi. Eskiden bir köy evine gittiğinizde, çiftçinin, bir sene sonra ekeceği tohumu ambarında olurdu.   Çiftçimiz tereyağ, süt ve yumurtasıyla kendi kendine yeten bir fabrikaydı. Olay sadece Büyükşehir yasası değil, köylülerimiz kendi kendine yeten halden uzaklaştırılarak, dünya emperyalizminin dayatmasıyla, hibrit tohumu ve suni gübre kullanımı başlatıldı. Köylümüzün artık üretmeyip tükettiği, emperyalist üreticilerin ürünlerini ülkemizde tüketildiği kısır bir döngünün içerisine girdik. Bunların çıkış yolu, Fethiye Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkan ile üyeleri ve üreticilerimizin şu an yaptığı başkaldırışı gerçekleştirmek, yerli tohumumuzu, ülkenin her yerine yaymaktır. Ben tüm konuşmacılara, katılımcılara, üreticilerimize bu sıcak havaya rağmen katılım sağlayan vatandaşlarımıza teşekkür ediyor, Saygıdeğer Fethiyelileri FBKM önünde kurulan stantlara bekliyorum” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …