Salı , Nisan 23 2024

Yeni Yönetmelik Olumlu Karşılandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanıp açıklanan yeni yönetmelik Fethiye’deki turizmciler tarafından sevinçle karşılandı. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan turizm yeni yönetmeliği profesyonel turizmciler tarafından oldukça olumlu karşılandı.

Yeni yönetmeliğin nitelikli turizmi arttıracağı, tesislerin daha iyi koşullara taşınacağı ifade edildi. FETOB Başkanı Bülent Uysal, ”Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik turizmde niteliği arttıracaktır. Yıllardır beklediğimiz gelişmeyi ortaya koyuyor” dedi.

”NİTELİK VE KALİTE ARTAR”

Uysal, ”Geçen hafta Turizm Bakanlığı yeni bir yönetmelik yayınladı. Turizm Bakanlığının, otelcinin, hepimizin amacı Türkiye’deki turizmi daha nitelikli daha kaliteli hale gelmesi. Dünya turizm pastasından aldığımız payı arttırmak, ülkemize giren döviz miktarını arttırmak hepimizin amacı. Bunun için de tesislerimizin daha nitelikli hale gelmesi gerekiyor. Ancak Fethiye bölgesinde yaşadığımız en büyük sorun imar sorunu. 1/25 000 imar planında bizim emsal anlamda artış var. Bu ne amaçla yapıldı? Bölgemizdeki tesislerin daha nitelikli hale gelmesi için ve 4-5 yıldızlı tesislerin sayısını arttırmak amacıyla, butik otellerin daha nitelikli hale getirilmesi için emsal artışları yapıldı. Ancak bu emsal artışları henüz 1/1000liklere aktarılmadı. Tabi Belediye Başkanımız Alim Karaca’ya bu konuyu aktardık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri de bu konuya hakim. İnşallah önümüzdeki günlerde bu emsal artışını yaparlar. Bölgemizdeki tesislerin niteliği, kalitesi artar. Dolayısıyla ülkemize giren döviz miktarı artar. Bizim de amacımız daha kaliteli turiste daha iyi hizmet verebilmek ama fiyat arttırarak turist gelmiyor. Kaliteli turist gelmiyor. Bizim yapmamız gereken bölgemizin kalitesini arttırıp ondan sonra daha kaliteli daha geliri yüksek turist portföyüne hitap etmeliyiz. Bunun için de bizim yapmamız gereken ilk durum yatırım. Bu yatırıma dönüşmesi için de turizmcinin ne yapması lazım? İmar artışının yapılması gerekiyor. Teşvikler konusu ayrı bir konu. Maalesef Fethiye bölgesi teşviklerden en az alan bölge. Umarım ilerleyen dönemlerde de bu teşvikler düzeltilir. Fethiye’de diğer bölgeler kadar turizm teşviklerinden faydalanır” diye konuştu.

YENİ YÖNETMELİKTE NELER VAR?

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yönetmelik değişikliğiyle turizm tesislerinin taşıması gereken nitelikler yeniden belirlendi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın imzaladığı yönetmelikle;  yeni turizm tesisi türlerinin gelişmesine olanak sağlanması, mevcut turizm tesislerinin geliştirilmesi, turizm tesislerinin asgari niteliklerinin belirlenmesi, bu tesisler arasında standart birliğinin sağlanması, kalitenin korunması, sürekliliğin sağlanması ve yükseltilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenirken, yönetmelikle, turizm tesislerinin belgelendirilmesi, turizm yatırım belgesinin alınma süreci, turizm yatırımı belgesinden kısmi turizm işletmesi belgesine veya turizm işletmesi belgesine geçiş gibi tüm iş ve işlemlerle belgelendirme denetimi ve sınıflandırma işlemleri düzenlendi.

Yönetmelikte;  bir, iki, üç,  dört ve beş yıldızlı oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar ve apart otellerde olması gereken özellikler düzenlendi. Bu kapsamda yemek kültürünün bir turizm ürünü haline getirildi. İşletmeler “gastronomi tesisleri” olarak tanımlandı. Yeni turizm  tesislerine  ait  restoran ve lokantalarında en az 50 kişilik yemek salonu bulunacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yönetmelik değişikliğiyle turizm tesislerinin taşıması gereken nitelikler yeniden belirlendi. Bu kapsamda yemek kültürünün bir turizm ürünü haline getirilerek müşteriye sunulduğu işletmeler olarak “gastronomi tesisleri” olarak tanımlandı. Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikle turizm tesislerinde kalite ve standardın yükseltilmesi ve standart birliği sağlanması hedefleniyor.  Yönetmelik, turizm tesis belgesi alma, turizm yatırım belgesi alma belge niteliklerinin değiştirilmesi gibi idari işlemlerin usul ve esaslarını da belirliyor.  Yönetmelikle, gastronomi tesisi yanında, “çevreye duyarlı konaklama tesis belgesi” de tanımlanarak uygulamaya girdi. Turizm ya da kısmi turizm işletme belgesine sahip konaklama tesisleri, gerekli şartları yerine getirerek bu tür işletme belgesini alabilecek.

Turizm belgesine sahip lokanta restoranlar en az 50 kişilik olacak. Eğlence yerleri, tatil köyleri, dört ve beş yıldızlı oteller, tatil merkezleri ile turizm kentleri bünyesindeki işletmeler bünyelerindeki eğlence birimlerinde gürültüye karşı önlem almak zorunda olacak. Ayrıca bu tür yerlerde bünyedeki ünitede diskjokey mahalli olması halinde “diskotek”, sahne, kadın ve erkek sanatçılar için hazırlık odaları, sanatçılar için ayrı bir giriş düzenlenmesi halinde ise “gece kulübü” olarak adlandırılacak. Bakanlıktan belge isteyen her türlü işyerinde çalışacakların sertifikalı olması şartı da uygulanacak. Turizm Bakanlığı’ndan belgeli işyerlerinin fiyat tarifeleri bakanlık tarafından onaylanacak.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …