Perşembe , Nisan 25 2024

Yanık; “Dolar İnşaat Sektörünü Etkilemez”

Fethiye’nin en köklü inşaat firması olan Öz Yuvam İnşaat Sahibi Ali Yanık, “Doların yükselmesi inşaat sektörünü etkilemez, sadece bütçesi olmayan firmaları etkiler ”dedi.

Fethiye ve çevresinde son günlerde doların yükselmesiyle birlikte sektörde dal kıpırdamadığı yönündeki konuşmaların gerçeğini yansıtmadığını belirten Öz Yuvam İnşaat Sahibi Ali Yanık, “ Bu tür olayların gerçek yüzü şudur, bütçesi olmayan kişilerin sektörde girmesi ve yaptıkları inşaatın maddi karşılığı olmadan inşaata başlamaları ve sonunu getiremediklerinden kaynaklıdır. Dolar ne kadar yükselirse yükselsin inşaat sektörüne etki etmez, tam tersine fayda sağlar. Önümüz yaz sezonu doların ateşi fazla uzun sürmez, kaldı ki biz Türkiye’de yaşıyoruz, Türk Lirasının suyumu çıktı da dolara endeksli çalışıyorlar ” dedi. 

“Fethiye’de yeni firmalarda sorunu var”

Fethiye’nin en güzel tarafı ulaşım sıkıntısı olamamasıdır. Üzümlü, Kayaköy, Ovacık, Hisarönü, Ölüdeniz Fethiye’nin merkeze bağlı olan mahallerinde arsa sıkıntısı vardır diyen Fethiye’nin en köklü Öz Yuvam İnşaat Firması Sahibi Ali Yanık, “Bundan dolayı maliyetler yüksektir. Ama burada sağlam bir firma iseniz sözünüzde duruyorsanız bu da sorun olmaktan çıkıyor. Bura da her şey firmanızın geçmişte yaptıkları ile bağlıdır. Ben Fethiye ve çevresinde bu güne kadar yaklaşık olarak 2000 konut yaptım. Bu inşaatları yapım aşamasında, tesliminde ve daha sonrasında hiçbir müşterimle sorun yaşamadım. Zirveye çıkmak kolaydır. Ama zirvede kalmak zordur. Bende Fethiye’de inşaat sektöründe bulunduğum noktayı koruyan firmalardanım. Ama sektöre yeni giren bazı firmalar iş yapabilmek adına hem alıcıyı, hem de satıcı mağdur ettiklerini görmekteyiz. Bir çok kişi yerini satmış, ama yaptıkları sözleşmenin maddelerini sektöre yeni girmiş inşaat firmaları yerine getirememiş veya inşaat devam ederken, sattığı konutu bitirememiş alıcıyı da mağdur etmiştir. Burada konuyu açmak gerekirsek daha dairenin inşaatına başlanmamış, ama satışlara başlamışlar ve bir daireyi birden fazla kişilere sattıklarına tanık olduk. Bu bizim piyasamızda güvensizliğe neden olmuştur. Hatta bu tür uygulamaları yapan firmalar yüzünden ahlakiyle ticaretini yapan özverili firma sahipleri olarak ta etkilendi. Metropol şehirlerden gelen alıcılar Fethiye’de bu tür inşat firmaların mağdur etine uğradıkları için  satış konusunda bir hayli sıkıntılar yaşandı. Ama daha önce yaptıklarımız ve müşteri memnuniyetimizi üst sevide tuttuğumuzdan dolayı ki Allaha şükürler olsun ki yaptıklarımız elimizde aylarca, yıllarca beklemeden alıcısını buluştur.

 “Yabancılar Neden Kaçtı” 

Fethiye ve çevresinde bir dönem yabancılara satış rekorları kırılıyordu. Ama son 3 ve 4 yıldır yabancı gelmiyor. Almış olduklarını da ucuz, pahalı demeden satarak ilçemizi terk ediyorlar. Burada yine sektör içerine yeni girmiş firma sahiplerinin hataları neden olmuştur. Çünkü burada yürütülen fiyat politikaları çok yanlıştı. Yerliye farklı, yabancıya farklı fiyatlar belirlenerek satışlar yapıldı. Yan komşusu Türk olan yabancılar kazıklandıklarını öğrendiklerinde bunları hazım edemediler. Bunun yanında birde kira garantili satışlar yaptılar. Ama bu sözlerini yerine getiremedikleri için yabancılar bankalardan çekmiş oldukları kredileri bile ödemeden ilçemizi terk ettiler. Burada buraya yaşamaya gelen yabancıların yerleşmesini bitirmiştir ”dedi.

 “Dolar İnşaat Sektörünü Etkilemez”

Fethiye,  Türkiye içerinde bir ilçedir. Bizim para birimiz Türk Lirası olduğunu belirten Öz Yuvam İnşaat Firması Sahibi Ali Yanık, “Neden dışa bağımlı iş yaparlar anlamış değilim. Oysa yapılan bütün yatırımlar Türk Lirası üzerinden yapıldığı takdirde dolar düşse de, çıksa da bizi etkilemez. Ama  burada inşat sektörüne yeni girmiş firma sahipleri bütçe sıkıntısı yaşadığından dolayı bankalara döviz üzerinden borçlanarak yani kredi ile inşaat yapmaya başlıyorlar ve sonu hüsran oluyor.  Buda kısacasını şunu getiriyor, herkes bildiği işi yapması gerekiyor. İşi bilen firmalar için dolar ve döviz etkisi hiçbir şekilde problem olmuyor. İşi bilen kılıcı kullan piyasada olmalıdır diye düşünüyorum. Bu firma sahipleri hem kendilerine ve müşterilerine de bu dakikadan sonra bir iyilik yapsınlar. Kimsenin mağdur olması için gelir ve gider tablosunu gözden geçirerek inşaata başlasınlar. İnşat yapmak her müteahhittin harcı değildir. Bizim gibi 36 yıldır bu sektörde ve bu ilçede ahlakıyla iş yapan firmalara zarar  vermektedirler. Bilinçli alıcılar, bu tür firmaların oyununa gelmemektedir. Sadece dışarından gelmiş Fethiye piyasasını tanımayan kişileri bu firmalara kapılıyorlar. En doğrusu bilmediğiniz yeni piyasaya girmiş firmaları çok iyi araştırmadan alıveriş yapmasınlar uyarısında bulunuruz.  ” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …