Perşembe , Nisan 25 2024

Uysal Travel Turkey İzmir Fuarını Değerlendirdi

 

Fethiye Otelciler Birliği Derneği (FETOB) Başkanı Bülent Uysal, geride bıraktığımız 2017 turizmini ve Travel Turkey İzmir fuarına dair değerlendirmelerde bulundu. Uysal, ayrıca Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının turizmi etkileyeceğini işaret ederek: “Turizmcilerin konuşması gereken dil barış dilidir. Biz ne olursa olsun barışı savunarak, barış için ortam yaratacak demeçler vermeliyiz. İnşallah bu sorunlar en kısa sürede sulh yoluyla, konuşarak çözülür. İnşallah silahlar konuşmaz” dedi.

FETOB Başkanı Bülent Uysal, dernek binasında gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Uysal: “Özellikle Ramazan bayramından sonra başlayan yerli ağırlıklı bir turizm sezonu geçirdik. Bu sezon diğer sezonlara göre yabancı turist sayısı biraz daha azaldı. Özellikle Hollandalı, Belçikalı ve Alman turist sayımız oldukça azaldı. İngiltere’den gelen turist sayısında 2016 sayılarını 2017 yılında yakaladık. Fakat en büyük avantajımız yerli misafirlerimiz oldu. 2017 yılında Fethiye turizmini yerli turistler destekledi. Yerli turizm açısından çok güzel bir sezon geçirdik. Ama maalesef Ekim ayında Monach Holidays’in batmasıyla bölgemize gelecek olan yaklaşık 10 bin İngiliz turist gelemedi. Bu da zaten zayıf olan ekim ayını biraz daha olumsuz etkiledi. 2017 turizm sezonu bu şekilde bitirdik” dedi.

2017 yılında Dalaman Havalimanına gelen turist sayılarını açıklayan Uysal, 2017 yılında 1 milyon 134 bin turistin geldiğini söyleyerek: “2017 yılında Kasım ayına kadar 609 bin İngiliz turist gelmiş. Yaklaşık yüzde 40 en iyi sezona göre gerideyiz. Ama önümüzdeki yıl umutluyuz. Tüm turizm acenteleriyle görüşmelerimizi yaptık. Ekim ve kasım aylarına yönelik birçok görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmelerde herkesin yüzde 25 ile yüzde 100 arasında kapasite artışına gideceğini öğrendik. Bu bölgemiz adına sevindirici haber. Rusya pazarı en iyi olduğumuz 2014 yılında 200 bin turist gelmiş. 2017 yılında Rusya’dan 231 bin turist gelmiş. Bir önceki sene bu rakam 9 bin idi. Gelen Rus sayısı bizi sevindirdi. Bölgemizde yükselen diğer Pazar Ukrayna. Ukrayna’dan 2017 yılında 100 bin turist gelmiş. Ancak Avrupa pazarında Almanya, Hollanda ve Belçika’da kan kaybımız devam ediyor.  Tüm sayılara bakacak olursak bizim 2014-2015 sezonunu yakalamak için yüzde 40 kapasite artışına gitmemiz gerekiyor. 2016 yılından sonra 2017 yılında biz soluk aldık. Hızlı bir şekilde yürümeye başlarsak Fethiye turizmi 2019’da koşmaya başlar” diye konuştu.

Travel Turkey İzmir fuarını da değerlendiren Uysal: “2018 fuar çalışmalarına 5-6 Kasım’da İngiltere fuarıyla başladık. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan Fethiye’yi orada temsil etti. İkinci ayağı da yine FTSO’nun önderliğinde İzmir fuarını gerçekleştirdik. Bu fuar döneminde standın oluşumunda, standın tasarımında hep beraber Fethiye Turizm Komisyonu olarak karar verildi. Bunun maddi yükünü ticaret odası üstlendi. Kendilerine burada teşekkür ediyoruz” dedi.

İzmir fuarında son 3 yılın en kalabalık fuar dönemini geçirdiklerine dikkat çeken Uysal: “Fethiye standına geçtiğimiz yıllarda görmediğimiz çok yoğun bir ilgi vardı. Bu ilgi bizi mutlu etti. Fethiye’nin tüm turizm paydaşları bu fuara geldi. Fethiye2nin tanıtımına katkıda bulunmak için ellerinden gelen çalışmaları yaptılar. Buradan Fethiye turizmine katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. İzmir fuarının çok değişik bir konsepti var. Ağırlıklı olarak komşu ülkelerden katılımcı oluyor. Onlar bizden daha çok misafir çekmek için fuara katılıyor. Bizim müşteri çekeceğimiz, yurt dışındaki müşterileri çekeceğimiz asıl fuar İstanbul EMİTT fuarı. EMİTT Fuarı da 28 Ocak’ta. Orada daha çok ikili ilişkiler, pazarlamalar ağırlıklı bir Pazar” ifadelerini kullandı.

Uysal: “Mutlaka İsrail turist sayısı açısından bizi olumsuz yönde etkileyecektir. Çünkü Kudüs’ün başkent ilan edilmesi bizim asla kabul edeceğimiz bir şey değil. Zaten Filistin devletinin toprakları işgal edilerek kurulmuş bir devlettir İsrail. Turizmcilerin konuşması gereken dil barış dilidir. Biz ne olursa olsun barışı savunarak, barış için ortam yaratacak demeçler vermeliyiz. İnşallah bu sorunlar en kısa sürede sulh yoluyla, konuşarak çözülür. İnşallah silahlar konuşmaz” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …